17 Ağustos 2020 Pazartesi

İn­san­la­rın en cö­mer­di, is­ten­me­den ve­ren, en asî­li de in­ti­kama gü­cü ye­ter­ken ba­ğış­la­yan­dır. Hz. Hü­se­yin r.a.

 KABE-İ MUAZZAMADAN İKİ ÖNEMLİ MAKAM..

HURFE-İ Mİ'CAN VE MAKAMI CİBRİL
Hufre-i Mi'cân: Beytullah'ta duaların kabûl edildiği mübarek mekanlardandır. Kâbe-i Muazzama'nın doğu duvarına bitişik olan bu alan, Hazreti İbrahim (as)'in Beyt-i Şerif'in çamurunu hazırladığı çukurun yeridir. 1950 yılına kadar varlığını devam ettiren mukaddes çukur, Tavaf mermerleri değiştirilirken kapatıldı.

Harcın karıldığı alanı belli eden, Kâbe kâidesinde tek parça sarı damarlı, tırtıklı bir mermer parçası yer alır. Haccac bin Yusuf Es-sakafî'nin 692 senesindeki Kâbe tamirinde koyduğu bu mermer taşın üzerinde birtakım Arapça yazılar bulunur.
İnsanların çokça temas etmesi neticesinde aşınmış, okunması güç hale gelmiştir. 1994 yılında Ürdün Üniversitesi'nde yapılan dijital laboratuvar çalışmalarında, bu mermerin üzerinde Bakara Sûresi'nin 158. âyetinin (İnne's-safâ ve'l-mervete min şeâirilleh ...) yazılı olduğu tespit edilmiştir.

Burası ayrıca zamanın Mekke sorumlusu, Kureyşin lideri Abdülmuttalib'in döşeğinin bulunduğu alandır. Zira gün içerisinde bu nokta hep Beytullah gölgesiyle şereflenir.
Peygamberimiz Efendimizin dedesi olan bu zâtın, yaşadığı dönemde minderini sadece torunu Hz. Muhammed (sav) ile paylaştığı siyer kitaplarında mevcuttur.

Kâbe kapısının 4 metre sağında bulunan bu yer, birçok insanın bilmediği, ziyaretinden mahrum kaldığı mübarek bir mevkidir.

Bu makam yanında ayrıca , MAKAMI CİBRİL ve HZ.CEBRAİL (a.s.)’ın İMAMLIK ETTİĞİ NOKTA vardır :

Namaz farz kılınınca Hazreti Cebrail (a.s) iki gün peş peşe gelerek namazın talimini yaptırdığı yerdir.,
İbn-i Abbas (r.a.)den rivayet olunduğuna göre ;

Peygamber s.a.v. şöyle buyurmuştur :
‘’Cebrail a.s. Kabe’nin kapısı önünde iki defa imamlık yapmıştır.’’

Yine başka rivayetlerde Hz.Cebrail’in miraç gecesi Efendimiz s.a.v.’e burada imamlık ettiği rivayet edilir.

Cebrail aleyhisselam birinci gün vaktin başlangıcında diğer gün ise vakitlerin sonunda bu şerefli alana gelerek Peygamberimiz Efendimize (sav) imamlık ettiği, böylece hem namazı hem de namaz vakitlerini öğrettiği kadim kitaplarda zikredilmektedir.

Kâbe kaidesinde (şâzervanda) bulunan 8 âdet kırmızı taş Makam-ı Cebrail'e işaret olması amacıyla 684 (hicri 64) senesinde Abdullah bin Zübeyr (ra) tarafından konulmuştur.
Hacerül Esved -Kabe kapısı ile Rüknü Iraklı olan Hicri İsmail arasıdır. Kabe imamları burada imametlik yaparlar

Bu kıymetli taşlar özellikle gözün zayıf görmesine müessir bir ilaç olup, göz hastalığına yakalananlar ellerini bu kırmızı taşlara dokundurarak gözlerine sürmeleri halinde şifâyâb olurlar.

Kabe imamları genelde bu mevkiide namaz kıldırırlar

Allahümme Salli Ala Seyyidine Muhammed

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve kalabalık, şunu diyen bir yazı '10D Mekke Medine Siyer coğrafyası Makam-ı cibril (a. s) Hurfe-imi'can mi'can Hurfe-i'

Fotoğraf açıklaması yok.Görüntünün olası içeriği: şunu diyen bir yazı 'Mekke Medine Siyer coğrafyası'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder