18 Ağustos 2020 Salı

MEZHEPÇİLİK MÜSLÜMANLARI AYIRIYOR DİYENLERE İTİBAR ETMEYİNİZ ONLAR ZATEN MEZHEPSİZDİRLER.

 

Görüntünün olası içeriği: şunu diyen bir yazı 'Hanefi Şafii au mezhepler .p Amelde Maliki Hanbeli'
Mehmet Panaz

MEZHEPÇİLİK MÜSLÜMANLARI AYIRIYOR DİYENLERE İTİBAR ETMEYİNİZ ONLAR ZATEN MEZHEPSİZDİRLER.

İTİKAT VE AMELÎ MEZHEPLERİMİZ

Sahih ve makbul itikat bilgilerinin neler olduğunu İmam Ebû Mansur Mâtüridî ve İmam Ebu’l-Hasen Eş’arî Hazretleri Kur’ân-ı Kerîm’den ve hadîs-i şerîflerden derleyip bu ümmete anlatmışlardır:

Bu iki büyük İslâm âlimi, Müslümanların itikat (inanç) meselelerinde imamlarıdır. Esasta birdirler. Aralarında sadece bazı teferruatta ihtilaf vardır.

Bu iki imamın (İmam Ebû Mansur Mâtüridî ve İmam Ebu’l-Hasen Eş’arî) yolu itikatta, inançta Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat mezhebidir.
Yâni Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) ve mübarek sahabîlerinin yoludur.
Bunların dışında kalan Mutezile, Cebriye, Kaderiye, Bâtıniyye, Karmatiyye, Şia ve diğer fırkaların inançlarında hatalar, bozukluklar, bid’atler vardır.

Her Müslüman, inanç meselelerinde Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat mezhebini yani İmam Mâturidî’yi veya İmam Eş’arî’yi takip ve taklit etmelidir.

“Benim mezhebe ihtiyacım yok, ben Kur’ân ile Sünnet’e bakarım...” diyenler büyük hata işlemektedirler.
Bin seneden beri nice büyük âlimler, mürşidler, sâlihler, arifler bu iki imamdan birine tâbi olmuşlardır.
Bu mevzuda bin küsur yıllık bir icmâ-ı ümmet vardır. Bu mezheplerden ayrılan bilgisizler sapıtmış ve sapıttırmışlar, Ehl-i Sünnet’in dışına çıkmışlardır.

Peygamberimiz ve sahabîler devrinden sonra İslâm dünyasında “Mutlak müçtehitler” yetişmiş, bu büyük zatlar Kur’ân-ı Kerîm’in âyetlerini ve Peygamberimiz’in (s.a.v.) hadîslerini mükemmel bir şekilde inceleyerek, dinimizin bütün amel meselelerini büyük bir vukufla açıklamışlar, hükümleştirmişlerdir.

Bu mutlak müçtehitlerin mezheplerinden dört zatın mezhebi, İslâm dünyasında ‘Amelde mezheb’ olarak kabul edilmiş ve yayılmıştır. Bu mezhepler:

Hanefî, Şafiî, Mâlikî ve Hanbelî mezhebidir.

Bütün Müslümanlar amelde, bu dört mezhepte birleşmişlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder