10 Eylül 2020 Perşembe

ÇAY AĞACI YAĞI NEYE İYİ GELİR? Sağlığımızın müthiş şifreleri m.ulaş

 

ÇAY AĞACI YAĞI NEYE İYİ GELİR?
Sağlığımızın müthiş şifreleri m.ulaş
Tedavi alanları: Deri enfeksiyonları (mantar ve bakteriyel), Jinjivit (dişeti iltihabı), Kepek, Akne
Bazen Alt Kıtanın Mucizesi adı da verilen çay ağacının yağı eşsiz bir antiseptiktir. Çay ağacı yağının bileşenlerinden ikisi insanlarda enfeksiyona yol açan birçok bakterinin ve mantarın artmasını önler. Hücre zarı geçirgenliğini bozarak ve hücre metabolizmasını engelleyerek bakterileri ve mantarı öldürür.
Çay ağacı yağı aynı zamanda herpes ve maya enfeksiyonu gibi virüslere karşı da etkili olabilir ancak bu göstergeler üzerinde çalışılması gerekir. Jinjivit (dişeti hastalığı), halitoz (ağız kokusu) ve ağızda oluşan bakteriyel tabaka konularındaki etkisi hâlâ araştırılmaktadır. Metisilin direnci, Staphylococcus aureus ya da MRSA gibi şiddetli ilaç dirençli staphylococcus enfeksiyonlarının artmasıyla beraber araştırmacıları çay ağacı yağı gibi etkili antibakteriyellere ve yenilikçi tedavilere yönelmektedirler.
Çay ağacı yağı mantar enfeksiyonu tedavisindeki kullanımı nedeniyle yoğun olarak araştırılmıştır. Yağın formülasyonu ve konsantrasyonu doğru ürünü seçmek için iki önemli göstergedir. Örneğin yüzde 25 oranında çay ağacı yağı içeren etanolün, ayak mantarı enfeksiyonunda reçeteli ilaçla hemen hemen aynı etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bu formülasyon aynı zamanda, çay ağacı yağının daha yüksek oranda kullanımında ortaya çıkabilen deri yangısı gibi olumsuz yan etkileri de sınırlamaktadır. Ayak tırnağı mantarını kremle tedavi etmek zordur ancak antifungal kremlere çay ağacı yağının eklenmesi tedavi düzeyini arttırabilmektedir.
1770 YILINDAN BU YANA KULLANILIYOR
Çay ağacının ince dalları çay ağacı yağının kaynağıdır; birçok deri enfeksiyonu için tavsiye edilir.
1770 yılı: Kaptan James Cook Avustralya’ya vardığında Aborijinlerinçay ağacı yapraklarını kullandıklarını gözlemledi.
1929 yılı: A. Penfold ve F. R. Morrison çay ağacının araştırmasıyla başlayan kitaplarını yayınladılar.
1990'ların sonları: MTSA (Metisilin dirençli S. Aureus) görülme oranı, ABD ve Avrupa hastanelerinde yüzde 40 oranında arttı.
2007 yılı: Kuzey İrlandalı araştırmacılar çay ağacı yağının MRSA tedavisindeki kullanımını araştırdılar.
ÇAY AĞACI NEDİR?
Çay ağacı, 200’den fazla türü Avustralya’da endemik tür olan ve yaklaşık olarak 250 türü bulunan Mersingiller familyasının bir üyesidir. Cins ismi Melaleuca ak ve kara kelimelerinden kaynağını alır; ana gövdesi kara, dalları ise neredeyse beyazdır. Avustralya’da çay ağacının genel ismi belirli bir türe atıfta bulunmaz; genellikle çay olarak içilen tüm bitkileri kapsayan Mersinler familyasının (Myrtaceae) tümü için kullanılır. Bahsi geçen bu çay ağaçları tarihsel olarak hem Mersingiller familyasının (Melaleuca) hem de Kapalı Tohumlular familyasının (Leptospermum) üyesidir. Uluslararası ticarette çay ağacı yerine, türün modern bitkisel tedavide kullanılan tek türü olan M. alternifolia ismi kullanılmaya başlamıştır. Melaleuca alternifolia 6 metreye kadar boylanabilen çalımsı bir ağaçtır. Türün birçok diğer üyesi gibi kağıdımsı bir kabuğu vardır. Yaprakları dar sıralı ve yaklaşık 1 cm boyundadır.
ALINTI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder