https://vimeo.com/tomorhoca
Tıpta bu bitkinin kendisi ve tohumları kullanılır.
• Tere tohumu, karnı ısıtır ve yumuşatır.
• Kurtçukları çıkarır.
• Dalaktaki şişlikleri giderir.
• Cinsel arzuyu harekete geçirir.
• Yaralı ve yarasız uyuzu giderir.
• Bal ile birlikte sarıldığı zaman dalak şişliğini giderir.
• Kına ile kavrulduğu zaman göğüsteki zararlı birikintileri dışarı atar; bunu içmek zehirli hayvanların sokmalarına ve ısırmalarına karşı faydalıdır.
• Tere tohumu bir yerde yakıldığı zaman zehirli hayvanları oradan uzaklaştırır.
• Saç dökülmesini engeller.
• Arpa unu ve sirke ile karıştırılıp sarıldığı zaman, siyatiğe ve siyatik sonunda meydana gelen ateşli şişliklere faydalıdır.
• Tere tohumu, su ile birlikte sarıldığında çıbanı olgunlaştırır, bütün organları rahatlatır.
• iştah açar.
• Astım, nefes darlığı ve dalak sertliğine faydalıdır.
• Akciğeri temizler.
• Âdet kanını artırır.
• içildiği veya enjekte edildiği zaman, zararlı şeyleri dışarı attığı için siyatiğe ve kalça eklemi ağrısına iyi gelir.
• Göğüs ve akciğerdeki balgamı temizler.
• Dövüldükten sonra sıcak su ile beş dirhem ölçüsünde içildiği zaman bedeni rahatlatır, gazları giderir, soğuktan kaynaklanan bağırsak ağrısına karşı faydalı olur.
• Dövülüp içildiği zaman alaca hastalığına iyi gelir.
• Alacaya ve beyaz lekeli cilde sirke ile birlikte sürülürse her ikisine karşı faydalıdır.
• Soğuk ve balgamdan meydana gelen baş ağrısına karşı fayda sağlar.
• iyice kızartılıp içilirse, kızartma sebebiyle birbirlerini bozacaklarından kabızlık yapar.
• Tere tohumunun suyu ile baş yıkanırsa, başı kirlerden ve yapışkan salgılardan temizler.
• Sinameki, müzmin ve hafif baş ağrısı için ilaçtır.
• Zeytinyağıyla kavrulunca, basuru ve sırt ağrılarını giderdiği söylenir.
• Sirke ile pişirilmişi, kaşıntı ve uyuzu giderir, yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve saç dökülmesini engeller.
• Sinamekinin sadece yaprakları 12 saat suda demlenir. Süzülerek suyu içilir.
• Hint sabiri, beyindeki ve göz sinirlerindeki fazlalık sarı suları temizler. Gül yağı ile birlikte alna ve dudaklara sürüldüğünde baş ağrısına faydalıdır. Ağız ve burun yaralarına fayda verir; sevda ve karasevdayı hafifletir.• ilaçlarla birlikte içildiği zaman onların zararını giderir.
• Fars sabiri, zekayı keskinleştirir; kalbi kuvvetlendirir. İki kaşık kadarı su ile içildiği zaman midedeki fazlalık safra ve balgamı temizler. Bâtıl ve fâsid şehveti giderir. Soğukta içildiği zaman kanlı ishal yapmasından korkulur.
• Günümüzde sabir, bazı kabızlık durumlarını giderici ilaçlar gibi yeni ilaçlarda kullanılmaktadır.
• Tansiyonu düşürür.• Vücuda güç ve enerji verir.
• Kan dolaşımını düzenler, damar sertliğini ve tıkanıklığını önler.
• Kolesterolü düşürür.
• Kandaki şeker miktarını dengeleyen sarımsak, birinci ve ikinci tip şeker hastalarına faydalıdır.
• Mikropları öldürür.
• Kanı temizler.
• Kalp ve damar sağlığı için çok yararlıdır.
• Kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Kabızlık, basur, bronşit, astım, varis ve romatizmaya faydalıdır.
Genellikle ishal ilacı olarak kullanılır.• Reyhan koklamak baş ağrısını dindirir.
• Yapraklarının toz haline getirilmiş şekli yara ve sivilceler için kullanılır.
• Merhem şeklinde kullanıldığı zaman organları kuvvetlendirir.
• Reyhandan elde edilen yağ, saçları güçlendirir.
• Ondan yapılan sıvı, yanıkları tedavi eder.
• Tozundan bir kaşık kaynamış suya konulursa öksürüğe faydalıdır ve ishali keser.
• Araştırmalar, reyhan yağının sivilceye yol açan bakterileri öldürdüğünü ortaya koymuştur.
• Yine araştırmalar, reyhandan elde edilen sıvının koruyucu proteinlerin elde edilmesini artırdığını ortaya koymuştur.
• Sıvı olarak kullanıldığı zaman vücuttaki parazitlerin giderilmesinde yaygın olarak kullanılır.
Reyhanın Etkin Maddeleri
• Ocimene ihtiva eden reyhan yağı.
• Camphor.
• Bilinmeyen terpenoid maddeleri.
• Ödağacı, tıkanıklıkları açar.• Gazları kırar ve fazla rutubeti giderir.
• Iç organları ve kalbi güçlendirir, ferahlatır.
• Dimağa fayda verir, duyuları güçlendirir.
• ishali önler.
• Mesane üşütmesinden hasıl olan idrar kaçırmaya iyi gelir.
• Cerahatin kanını kurutarak keser.• Sarımsak ve soğan yiyen kimse çiğnediği zaman kokuyu giderir.
• Burnu kanayan kimse, onun külünü burnuna çektiği zaman kanı keser. Ibn Sina, “O, kanamayı keser ve çıbanı iyileştirir” demiştir.
• Külleri kötü ağız yaralarına mani olur.
• Sirkeye yatırılarak fıstül hastalığının tedavisinde faydalıdır.