19 Kasım 2019 Salı

HURMA KORUĞUNUN SAĞLIĞA ETKİLERİ NEDİR?

Ibn Mâce, Resulullah’ın(sav) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: “Belahı (koruk hurmayı), temr (olgunlaşmış hurma) ile yiyiniz. Çünkü şeytan, ‘Ademoğlu yeniyi eski ile birlikte yiyinceye kadar kalır der.”

• Büsr ve belah, her ikisi de mideyi sepiler.

Araplar, hurmaya tomurcuk halinden olgunlaşana kadar farklı isimler vermişlerdir: 1. Tal’, 2. Halâl, 3. Belah, 4. Büsr, 5. Rutab, 6. Temr. Başka bir sıralamaya göre hurma olgunlaşıncaya kadar on aşamadan geçer: 1. Tal’, 2. Iğrîz, 3. Belah, 4. Siyâb, 5. Cerâl, 6. Büsr, 7. Zehv, 8. Sa’d, 9. Rutab, 10. Temr.

İNCİRİN SAĞLIĞA FAYDALARI NEDİR?

Tıpta bu bitkinin meyveleri ve yaprakları kullanılır.

• Böbrek ve mesanedeki taşları temizler.

• Zehirlenmeye karşı güvenilirdir.

• Bütün meyvelerden daha çok besleyicidir.

• Boğaz ve göğüs sertliğine, nefes borusuna faydalıdır.

• Ciğer ve dalağı yıkar.

• Midedeki balgamsı karışımı söker.

• incirin kurusu besleyicidir. Sinirlere fayda verir. Ceviz ve bademle birlikte yenirse daha değerlidir.

• Müzmin öksürüğe faydalıdır.

• idrar söktürür.

• Tıkanıklıkları giderir.

• Aç karnına özellikle badem ve cevizle birlikte yenildiği zaman besin kanallarını açar.

• Yaygın olarak kabızlık tedavisinde kullanılır.

• Araplar, yapraklarını kaynatarak hayız ağrısının tedavisinde kullanırlar.

GÜNNÜĞÜN SAĞLIĞA YARARLARI

• Unutkanlığın açıkça bilinen tabii bir sebebi vardır. Unutkanlık, soğuk ve nemli mizacın kötülüğünün dimağa galip gelmesinden ve kendisinde kayıtlı olanı hatırlayamamasından kaynaklandığı zaman, lüban buna faydalı olur.

• Mide ağrısına faydalıdır.

• Gaz giderir.

• Et bitirir.

• Yarayı iyileştirir.

• Balgamı hafifletir.

• Zağter ile birlikte çiğnendiği zaman, dil tutukluğuna faydalı olur, güzel koku verir.

• İdrar çokluğuna ve idrar kaçırmaya karşı faydalıdır.

• Buhuru vebaya faydalıdır.

• Hafızayı güçlendirir.

• Siyah kurum üzüm ve şam fıstığının içi üzerine damlatıldığı zaman zekayı keskinleştirir.

• Suya bandırılıp aç karnına içildiği zaman unutkanlığı giderir.

• Çiğneme hareketi, alt-üst çene ve yüz kaslarını güçlendirir.

• Eustachius kanalını (bu kanal, boğaz ve orta kulağı birbirine bağlar) devamlı açık tutar. Bundan dolayı kulağa içeriden ve dışarıdan gelen hava basıncını dengeler. Bu yüzden influenza, burun, boğaz iltihabı ve nezleye karşı faydalıdır.

ÇÖREK OTUNUN SAĞLIĞA ETKİLERİ NEDİR?

Tıpta bu bitkinin tohumları kullanılır.

• Çörek otu yarım baş ağrısına, yüz ve ağız bölgesinin felçlerine, uyku hastalığına, unutkanlığa, baş dönmesine ve nefes darlığına karşı faydalıdır.

• Şişkinliği giderir.

• Kel olan yere ekilen saç tohumunu çıkarır.

• Alaca hastalığına ve sıtmaya faydalıdır.

• Tıkanıklıkları açar.

• Gazları dağıtır.

• Midenin lüzumsuz salgı ve sıvılarını kurutur.

• Dövülür ve balla yoğrulur, sıcak su ile içilirse böbreklerde ve mesanede oluşan taşları eritir.

• içmeye hergün devam edildiği takdirde idrarı, âdet kanını ve sütü çoğaltır.

• Sirkeyle birlikte ısıtılıp karın üzerine sürüldüğünde kıl köklerini öldürür.

• Taze ya da haşlanmış Ebu Cehil karpuzunun suyuyla yoğrulursa parazitleri düşürmekteki etkisi daha güçlü olur.

• İç organları temizler.

• Ağrıyı keser.

• Dövülüp de bir beze bağlanıp sürekli koklanırsa soğuk nezleyi giderir ve tamamen iyi eder.

• Çörekotunun yağı saçkıran hastalığına, siğillere ve bene faydalıdır.

• Su ile birlikte bir miskal içilirse astıma ve nefes darlığına iyi gelir. Bu yağdan sargı yapılırsa soğuk baş ağrısına faydalı olur.

• Bir kadının sütünde yedi tanesi ıslatılır ve sarılık hastalığı olan kimse bunu burnuna çekerse son derece fayda görür.

DERE OTUNUN SAĞLIĞA ETKİLERİ

• Göz iltihabının, şişliklerin ve yaraların tedavisinde kullanılır.

• İçeceği, kadınların aybaşı dönemindeki ağrı ve sancılarını dindirir.

• Emzikli annelerde süt gelişini artırır.

• Sindirimi kolaylaştırır.

• Etkin bir şekilde sinirleri sakinleştirir.

• Uykusuzluk ve basuru tedavi eder.

• Bu faydaların yanı sıra böbrek hastalarına zararlıdır.

• Mide ve bağırsak ağrılarını dindirir.

• Gazları giderir.

Dere Otunun Etkin Maddeleri

• Uçucu yağlar.

• Kafein.

• Limonen.

ÇİVİT OTUNUN SAĞLIĞA ETKİLERİ

Çivit otu, sert ve büyük kayalarda yetişen dağ bitkilerindendir.Kolay yetişen bir bitkidir, yaprağı zeytin yaprağına yakındır ve insan boyundan fazla büyür. Biber çekirdeği büyüklüğünde bir meyvesi vardır, meyvesinin içinde de ufalandığı zaman kararan bir çekirdeği bulunur.

• Yaprağının usaresi çıkartılıp, bir ûkiyye (12 dirhem) ağırlığında içildiği zaman şiddetli bir biçimde kusturur. Bu şıra köpek ısırmasına da faydalıdır.

• Çivitin kökü suda kaynatılırsa, bu suyla yazı yazılan mürekkep yapılır.

• Çivitin tohumuyla sürme çekildiği zaman göze inen sıvıyı ayrıştırır ve gözü iyi eder.

• Yaprakları kurutulup kına ile karıştırılır ve bununla saç boyandığı zaman, saçı kuvvetlendirir, rengini muhafaza eder ve beyaz saça hoş bir kestane rengi verir.

CÜMMARIN SAĞLIĞA FAYDALARI NEDİR?

Cümmar, hurma ağacının köküden veya tepesinden çıkan, lahana köküne benzeyen, bazen bal ile yenilen beyaz bir kısımdır. Kynaklarda ifade edildiğine göre, hurma ağacının kökünden veya yetişkin ağaçlar kesildikten sonra salkımlı tepesinden çıkar. Bazısı yumuşaktır; bazısı ise süt kıvamında olup taze olarak içilir. Cümmarın kurusu pişirilerek yenir; fakat besin değeri azdır.

Ibn Ömer’den rivayet edildiğine göre, Peygamber’e(sav) cümmar (hurma ağacının özü) getirildi. O, bunun üzerine şöyle buyurdu:
“Şüphesiz ağaçlardan bir ağaç vardır ki onun bereketi müslümanın bereketi gibidir.”

Hurma ağacının, her şeyi faydalıdır. Bu yüzden Resulullah(sav), hayrı ve faydası çok olduğu için onu müslüman insana benzetmiştir.

Cümmann Faydalan

• Yaraları iyileştirir.

• Kan tükürmeye, ishale, acı safranın artmasına ve tansiyona karşı faydalıdır.

• Hazmı yavaşlatır.