KULLANIM
Genellikle bitkinin çayı yapılarak tüketilmektedir. Çayı şöyle yapılmaktadır. İnce kıyılmış 1/2 çay kaşığı Centiyane kökü, 150 ml kaynar suda haşlanır, 20 dakika bekletilip, süzülür. Çayınız kullanıma hazırdır. Centiyane, çay olarak kullanımının yanı sıra yaraları pansuman etmek için de kullanılmaktadır.
FAYDALARI NELERDİR?
- İştah açar. Vücudu güçlendirir.
- Ateşi düşürür. Kabızlığı giderir.
- Mide tembelliğini ve ekşimesine karşı kullanılır.
- İdrar sökücüdür.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Balgamı söktürür.
- Yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
- Kas kramplarını çözer.
- Bağırsak solucanlarını düşürür.
- Vücuttaki lekeleri giderir.
- Gut hastalığına iyi gelir.
- Kalp hastalıklarına iyi gelmektedir.
- Centiyane kökü rezene tohumu ile birlikte kaynatılıp, balla tatlandırılıp içildiğinde dalak ve karaciğer hastalıklarına iyi gelmektedir.
- Bağırsak tembelliğine iyi gelmektedir.
- Akyuvarların çoğalmasını sağlar. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir.