Ayaklarınızı hiç bir zaman üşütmeyin ayaklar üşürse mide, bağırsak, böbrek, idrar yolları, yumurtalıklar, üreme organları karaciğer, safra, basur, romatizma damar rahatsızlıklarına zemin hazırlar. Ayaklarınızı sıcak tutunuz.
Rüzgarlı, cereyanlı, vantilatörlü, klimalı yerlerden sakınınız. Bilhassa terli olarak böyle yerlerde durmayınız, yattığınız yerinde rüzgarlı hava ceryanlı yer olmamasına dikkat ediniz (pencere kenarı, kapı pencere arası)
Başınızı ıslak tutmayınız kurulayınız. Banyodan sonra başınız ıslak hemen dışarı çıkmayınız, saçı başı kurulayıp yatınız. Baş sık sık ıslak tutulursa dışarı çıkılırsa baş ağrısına, sinüzite, migrene, nezle olmaya, burun akıntılarına, kulak iltihabına boyun, omuz tutulmalarına kireçlenmelere zemin hazırlar.
Soğuk, serin, rutubetli yerlere oturmayınız, yer soğuk olursa mide, bağırsak, idrar yolları, basur, böbrek, yumurtalık, karaciğer, üreme organları rahatsızlığına zemin hazırlar.
Verilen ilaçlar iltihaplı balgamları, burun, geniz akıntılarını söker. Bu bakımdan balgamlar iltihaplı olduğu için yutmayınız tükürünüz.
Sigara damarları daraltır, içilmemesi kendi sağlığınız için daha iyi olur.
Not: Şeker hastaları şeker düşürücü ilaçları kesmeyip kullanmaya devam edeceklerdir.
TEDAVİ SÜRESİNCE PERHİZ EDİLECEKLER.
Patlican: Vücuttaki iltihap ve ifrazatları tutar.
Mercimek: Vücuttaki iltihap ve ifrazatları tutar.
Çay(bildiğimiz çay): Vücuttaki iltihap ve ifrazatları tutar(ot çayları değil)
DAİMA PERHİZ EDİLECEKLER.
Kolalar, margarin yağları ve margarinle yapılanlar. Margarin yağları vücut sıcaklığında erimeyen yağlardır. Damar tıkanıklıklarına, kanda yağ birikmesine ve kolesterole sebep olduğu gibi bir çok rahatsızlıklara da sebep olur.
Sığır eti: Vücuda ağırlık, hantallık verir, mide, bağırsak bozukluklarına zemin hazırlar. Bilhassa kalın bağırsak rahatsızlıklarına, kansere sebep olur. Uzun süre baharatsız yenirse nüzul ve felçlere sebebiyet verir. Sığırdaki ağırlık, hantallık, hareket kabiliyetindeki azlık intikal ve anlama zorluğu insana sirayet eder.
Sığır eti yenecekse baharatlanarak yenmesi (sucuk şeklinde) gerekir o zaman vereceği zarar bertaraf edilmiş olur. Karadenizliler hamsiyi çok yerler, oynak ve kıvraktırlar.
Çiçek yağı yenmesi aslında mahsur yoktur, fakat içine bozulmayı önleyici olarak katılan madde (antioksidan) damar tıkanıklığı yaptığı için yenmesini tavsiye etmiyoruz.
Zeytin yağı ve yayıkta yapılmış ayrandan yapılan dövme tereyağı, yenmesinde sakınca yoktur. Bilakis insan sağlığına en yararlı yağlar bunlardır. Yüce kitabımız Kur’an zeytini sena etmiştir. Tereyağı ise vücut hücrelerinin yenilenmesinde rol oynar vücudun temel yapı elemanıdır. Tereyağı faydalıdır diye aşırıya gitmemek gerekir. Ayrıca vücuttaki kolesterol dengesini sağlar.
Not: Şeker hastaları tatlandırıcı olarak andız pekmezi kullanmalıdır.
Devamlı içme suyuna çam çırası konacak, susadıkça bu çıralı sudan içilecek.
Günün herhangi bir saatinde bir avuç siyah kuru üzüm yenecek veya pekmez ile pişirilip hoşafı içilecek.
Her şeye rağmen Şâfi-i Hakiki Cenab-ı Hak’tır. Hakiki şifayı ondan talep etmek gerektir.