SAFRANIN SAĞLIĞIMIZA MÜTHİŞ FAYDALARI
Acımsı ve hoş bir kokusu vardır. Yağışlı ve ılıman iklimi sever. Az miktarda Safranbolu'da yetişir.
Safranın faydaları nelerdir?
Çok pahalı bir bitkidir. Genellikle zerdeçal bitkisi ile karıştırılır. Bu sebeple aktarlardan satın almadan önce kırmızı renkli kurutulmuş ve uzun ince yapısı olduğunu unutmamak gerekir.
İlaç, boya maddesi ve baharat olarak kullanılabilir. Safran, su ile temas edince suya sarı bir renk bırakır. Yumurta sarısı ile karıştırılıp çorbalara da katılabilir.
Safran içerdiği C vitaminin yanı sıra demir, bakır, kalsiyum, fosfor, selenyum, çinko, manganez gibi mineralleri de içerir. Ayrıca lifli bir yapısı vardır.
Depresyona ve strese karşı etkilidir.
Güçlü bir antioksidan ve anti kanserojen bitkidir. Kanserli hücrelerin büyümesini önleyerek anti kanser etki gösterir.
Göz sağlığı açısından faydalıdır.
Antioksidanlar sayesinde kan basıncını düşürür, böylelikle kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı iyi gelir. Kalp ritim bozukluğunu giderir. Vücudun kan dolaşımını hızlandırır.
Ateş düşürücüdür.
Diş sağlığında faydalıdır.
Kötü kolesterolü düşürür.
Beyindeki seratonin hormonunu etkileyerek mutluluk sağlar.
Balgam söktürür.
Kokusu yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır.
Acı tadının vermiş olduğu haz sebebi ile iştah açıcıdır.
Regl öncesinde yaşanan sendromu hafifletir. Regl gecikmelerinde faydalıdır.
Bronşit, öksürük ve astıma iyi gelir.
Vücudu rahatlatır, vücuda dinçlik verir.
Hafızayı güçlendirir.
Kabızlığı giderir. Sindirim sistemini düzenler.
Sedef gibi bazı cilt problemlerine karşı kullanılır. Cilt maskesi olarak kullanıldığında cildi temizler, erken yaşlılığı ve cilt kaşıntılarını önler. Akne, leke ve sivilceler üzerinde de etkilidir.
Saç dökülmelerini önler.
Karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.
Obeziteyi önlemede yardımcıdır.
UYARI: Fazla oranda kullanımı zehirleyici etkiler gösterebilir. Hamilelerde rahim kanamalarına sebep olabileceğinden tüketilmemesi önerilir. Ayrıca aşırı tüketimlerde böbreklere zarar verebilir.