Passiflora çiçeği faydaları saymakla bitmez. Bitkinin bazı türlerinin meyveleri çiğ olarak yenebildiği gibi, içki ve şerbet yapımında da bu bitkiden yararlanılır. Zehir ve insan bedenine zararlı olabilecek maddeler içermeyen çarkıfelek bitkisi, güvenle kullanılarak şu tıbbi etkileri sağlar:
Passiflora yaşanan gerginlik ve endişelilik hallerini gidermeye yardımcı olur. Anksiyete durumlarında kullanılabilir.
Bedene sakinlik verir ve sinirleri yatıştırır.
Uyku problemi çekenler kullandıklarında sinirsel ve kronik uykusuzlukların giderilmesinde etkili bir çözüm sunar.
Parkinson hastalığı ve histeri gibi durumlarda görülen sinirsel nöbetleri giderir.
Zona hastalığı gibi sinir ağrılarında yatıştırıcı etki eder.
Sancılı adet dönemlerinde ağrıların azalmasına yardımcı olur.
Sadece bedeni değil zihni de yatıştırıcı etkisi vardır.
Pasiflora zararlı bir bitki değildir. Yan etkisi çok sık gözlenmez. Ancak kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve başka bir ilaç kullanıyorsanız eş zamanlı tüketmemeniz
Passiflora Nasıl Kullanılır?
Bütün böyle durumlar için ilkbahar sonu ile yaz ortası arasında bitkinin çiçek açmamış ya da çiçekleri olgunlaşıp meyveye dönüşmüş dallarından toplanan yaprakları, gölge ve havadar bir yerde kurutulur ve infüzyonu hazırlanır:
1 tatlı kaşığı kuru yaprak üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 15 dakika süreyle demlendirilir. Uykusuzluğu gidermek için, akşamları yatmadan önce bu infüzyondan bir bardak, rahatlama sağlanması ve diğer şikayetlerin giderilmesi için istendiği zaman alınmak üzere günde iki bardak içilir.
Meyve olarak da yenebilen, her yıl haziranın 15’inde olgunlaşan ve ömrü sadece bir ay olan bu bitkinin diğer meyvelerden aslında çok bir farkı yok. Tıpkı erik ya da kiraz gibi her an yemek mümkün. Sadece rahatlatma özelliği bulunan ve hiçbir yan etkisi olmayan passiflora çiçeği meyvesinin, dikkat edilmesi gereken tek özelliği; bir gün içerisinde iki taneden fazla tüketilmemesidir.
Çarkıfelek çiçeği yani passifloranın meyvesinde C, B1, B2, B5 vitaminleri; kalsiyum ve fosfor gibi maddeler bulunmaktadır. Aynı zamanda bu meyve protein açısından da oldukça zengindir.
Alıntı..