12 Ağustos 2020 Çarşamba

YEMEKTEN ÖNCE VE SONRA ELLERİ YIKAMAK SÜNNETTİR Yemekten önce ve sonra elleri yıkamak sünnettir. Tek eli veya parmakları yıkamak kâfi değildir. Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) elleri yıkamakla alakalı hadîs-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: • “Yemekten önce elleri yıkamak fakirliği giderir, sonra yıkamak ise delilikten (cin tasallutundan) korur.” • “Yemekten önce elleri yıkamak bir sevaptır. Sonra yıkamak ise iki sevaptır.” • “Yemekten önce ve sonra elleri yıkamak yemeğin bereketine vesiledir.” Önce yıkamadaki bereket faydasının çok olması, sonra yıkamadaki bereket ise elindeki kir ve kokunun temizlenip gelecek zararı def etmesidir. Elleri yıkadıktan sonra yenilen yemek daha faydalı ve sağlıklıdır. Zira bir iş yapılırken eller kirlenir. Yıkamak ise temizlik için daha uygundur. Yemekten sonra eller yıkanır, ağız da çalkalanıp ağızdaki ufantılar yutulur. Ağzı çalkalamak da misvak gibi bir nevi temizliktir. Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) bir gün süt içti sonra ağzını çalkaladı ve “Muhakkak süt yağlıdır.” buyurdular. Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular ki: “Kim elinde yemeğin yağı, kiri ve kokusu olduğu halde yıkamadan uyur ve başına bir zarar gelirse başkasını suçlamasın; başkasına kusur ve kabahat bulmasın.”

 LOKMAN ALEYHİSSELAM’DAN NASÎHATLER

Ey oğul! Kötü kimselerle oturma, onlarla yürüme. Semâdan onlar üzerine azabın inip de onlarla birlikte sana da isâbet etmesinden kork. Fazîlet ehliyle ve âlimlerle otur. Muhakkak Allâhü Teâlâ, toprağı sağnak yağmurlarla dirilttiği gibi ölü kalpleri de ilim ve faziletle diriltir.
“ Ey oğul! İmandan sonra kazanacağın ilk şey sâlih dost olsun. Zîrâ sâlih arkadaş hurma gibidir. Nasıl ki hurmanın gölgesinde otursan seni gölgelendirir, kestiğinde odunu işine yarar. Tatlı meyvesini yersin. İyi dost da böyledir. Hep sana faydalı olur.
“ Ey oğul! Diline sahip olmayan pişman olur, çok münâkaşa eden fena sözler işitir, kötü işlerin yapıldığı yerlere giden töhmet altında kalır.
“ Ey oğul! Âlimlerle münâkaşa etme, başına belâ gelir. Münakaşa kalbi katılaştırır, kin ve nefrete sebep olur. Bir adamı kendini beğenmiş, çok laf söyler ve herkesle münakaşa eder görürsen bil ki o adamın helakine başka sebep aramana gerek yoktur.
“” Dört yüz peygamber ile sohbet ettim, onlardan sekiz kelime öğrendim:

Namazda kalbini muhâfaza et.
Bir topluluk arasında iken diline sahip ol.
Başkasının evinde iken gözüne sahip ol.
Sofrada boğazına sahip ol.
İki şeyi dâimâ zikret, dâimâ an: Allâhü Teâlâ’yı ve ölümü.
İki şeyi de dâimâ unut: Başkasına yaptığın iyiliği ve başkasının sana yaptığı kötülüğü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder