https://vimeo.com/tomorhoca
• Cerahatin kanını kurutarak keser.• Sarımsak ve soğan yiyen kimse çiğnediği zaman kokuyu giderir.
• Burnu kanayan kimse, onun külünü burnuna çektiği zaman kanı keser. Ibn Sina, “O, kanamayı keser ve çıbanı iyileştirir” demiştir.
• Külleri kötü ağız yaralarına mani olur.
• Sirkeye yatırılarak fıstül hastalığının tedavisinde faydalıdır.
• ishali keser.• Koklanması, keskin baş ağrısını dindirir.
• Oğütülmüşü, yaralara ve sivilcelere sargı yapılır.
• Sarılarak organları kuvvetlendirir.
• Pişirilenine oturulduğu zaman, makat ve rahim çıkmalarına karşı faydalıdır.
• Yağı saçı siyahlaştırır.
• Suyu ateş yanığına fayda verir.
• Ondan içecek yapılır, içecekler içinde öksürüğe ondan daha faydalısı yoktur. Ayva içeceğiyle birlikte ishali keser.
• Mersin ağacının tohumundan macun yapılır.
• Ancak onunla dişler ovulmaz.
• Balgam söktürürler.
• Nezleyi keserler.
• içildikleri zaman ciğer ve mide zayıflıklarına ve bunların üşütmelerine, sıtma nöbetlerine ve dört günde bir gelen sıtmaya faydalıdırlar.
• Sırt ağrısını keserler.
• Zehirlenmeye karşı faydalıdırlar.
• Kust, su ve bal ile birlikte merhem yapılarak yüze sürülürse, yüzdeki çil ve benekleri yok eder.
• Calinos (Galen), kustun; tetanoz, kazıklı humma, üşümekten ileri gelen titreme ve yan ağrılarına fayda sağladığını, saçkıran hastalığını öldürdüğünü söylemiştir.
İmâm en-Nevevî (ö. 676/1277) demiştir ki: “Mantarın mücerret suyu, göz için mutlak şifadır. Mantarın suyu sıkılır ve göze sürülür. Zamanımızda, âmâ olan ve tamamen görmesini yitirmiş olan bir kimsenin gözüne mücerret mantar suyu sürüldü. O kimse şifa buldu ve görmeye başladı.”
Ebu Cafer Ahmed b. Muhammed el-Gafıkî (ö. 560/1165), Gamiul-müfredât isimli eserinde şöyle demiştir: “Mantar suyu, sürme ile karıştırılıp bu karışım göze sürme gibi çekilirse, göz için en faydalı ilaçtır. Çünkü o, kirpikleri kuvvetlendirir, görme duyusunu güçlendirir ve göz nezlesini giderir.”
Beyhakî, Şuabul-imanda Abdullah b. Büreyde’den, onun da babasından merfu olarak rivayet ettiği bir hadiste şöyle der: “Dünya ve ahirette kokuların efendisi kına çiçeğidir,”
Kına çiçeği hakkında Enes b. Malik’ten rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: “Resulullah’ kokuların en sevimlisi kına çiçeği idi.” Ibn Kayyim el-Cevziyye’ye göre bu iki hadisin sıhhat durumunu Allah daha iyi bilir. O, sıhhatini bilmediği bir şeyi Resulullah’a(sav) nispet etmeyeceğini söyler.
Kına Çiçeğinin Faydaları
• Kına çiçeği biraz kabızlık yapar.
• Dürülü yün giyecekler arasına konulduğu zaman onları güveden korur.
• Felç ve deri sarkması merhemlerine katılır.
• Kına çiçeğinin yağı, organları gevşetir ve sinirleri yumuşatır.
Tıpta bu bitkinin çiçekleri kullanılır.• Gaz çıkartır.
• Mesanedeki şişlikleri giderir.
• Katı yiyecekleri hazmettirir.
• Rengi güzelleştirir.
• idrar ve hayız söktürücüdür.
• Mide ve ciğer üşütmelerine faydalıdır.
• iştahı artırır.
• Kekik koklamak nezleye iyi gelir.
• içildiği zaman kurtları öldürür. Çünkü kurt öldürücü thymol maddesi ihtiva etmektedir.
• Diş macunlarında kullanılır.
Ibn Abbas’tan rivayet edildiğine göre, karpuz yiyecektir, içecektir, güzel kokudur, mesaneyi yıkar, karnı temizler, bel suyunu artırır, cimaya yardımcı olur ve soğukluğu giderir.• Karpuz, acur ve hıyardan daha hızlı olarak mideden aşağı iner.
• Midede karşılaştığı herhangi bir karışıma hızlıca dönüşür.
• Karpuz yiyen kimse hararetli ise ona gerçekten faydalıdır. Eğer soğuk almış bir kimse ise karpuzun zararını zencefil ve benzeri bir şeyle giderir.
• Karpuzun hem hem yeşili hem de sarısı, temizleyicidir, idrar söktürücüdür ve hazmı kolaydır.
• Sarısıyla/kavunla, özellikle de tohumlarıyla yüzü ovmak, yüzdeki lekeleri giderir.
• Böbrek ve mesane taşlarını düşürür.
• Sarısının/kavun kabuğu et ile birlikte pişirildiği zaman etin kıvamında pişmesini sağlar.
• Karpuzun aç karnına yenmesi, hemen ardından yemek yemesi gerekir. Eğer böyle yapmazsa midesi bulanır, bazen de kusar. Mideyi bozarsa onu bedenden çıkarmak gerekir. Çünkü kötü ve zehirli bir hal alır.
Karpuzun Etkin Maddeleri
• Karpuzun ağırlığının %93’ünün sudur; soğutucu etkisi buna bağlıdır.
• İdrar söktürücü etkisi ise kükürt, fosfor, klor ve potasyum ihtiva etmesine bağlıdır.
• Tohumları da protein bakımından zengin oldukları için yüksek besin değerine sahiptir.
• Karpuzda şeker ve madeni tuzlar bulunur.