2 Ağustos 2020 Pazar

ABDESTLİ VE DUA OKUYARAK UYUMAK Mü’min her gece yatmadan önce, beden temizliğini yapıp (misvak kullanarak abdest alıp) gece teheccüde kalkmaya niyet etmelidir. Bir zarûret olmadığı müddetçe abdestsiz uyumamak lâzımdır. Uyumadan evvel ve uyandıktan sonra okunması tavsiye edilen duâları da okumalıdır. Bunda Allâh’ın rızâsı vardır. Bu duâları okuyan kişinin sabaha kadar şeytanlardan muhâfaza olunacağı beyan buyrulmuştur. Uyumadan önce: “Allâhümme bismike emûtü ve ahyâ.” Uyanınca: “Elhamdü lillâhillezî ahyânâ ba’de mâ emâtenâ ve ileyhi’l-ba’sü ve’n-nüşûr.” duâları okunur. Abdestli olarak uyumak ve uyumadan evvel duâ okumak, kalp ve uzuvlara hafiflik vererek gece kalkmaya yardımcı olur. Birçok kimseler bunu tecrübe etmişlerdir. Zikir, âlim ve sâlih kimselerin ruhlarının gıdası, abdest de silâhıdır. Abdestli olarak uyumaya dikkat etmek gayb âleminde Allâhü Teâlâ’nın huzurunda daha fazla bulunmaya sebeptir. Zîrâ abdestli olarak uyuyanın ruhuna, uyanıncaya kadar Allâhü Teâlâ’nın huzurunda secde etme izni verilir. Eğer abdestsiz olarak uyursa ruh, Allâhü Teâlâ’nın huzurundan uzak kalır. Böylece o kimse melekler gibi sadece rûh ile Allâhü Teâlâ’ya ibâdet etmekten mahrum kalır. İşte bu, abdestli uyumanın en güzel sırlarındandır. Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular ki: “Kim abdestli olarak gecelerse, bir melek de başucunda onunla beraber geceler. Uyandığı zaman melek onun için: ‘Allâhım, falan kulunu mağfiret et. Çünkü o abdestli olarak geceledi.’ diye duâ eder.” “Kul abdestli olarak yattığı zaman, ruhu Arş-ı A’lâya yükselir ve gördüğü rüyâsı sâdık olur. Şâyet abdestli uyumazsa ruhu Arş’a yükselmekten mahrum kalır ve gördüğü rüyalar sâdık olmaz.” “Yatacağın zaman Fâtiha-i Şerîfe ve İhlâsı Şerîf’i okursan (sabaha kadar) ölümden başka (sana ezâ verecek) her şeyden emin olursun.” (Levâkihu’l-Envâr)

Rasûlüllah s.a.v. Efendimizin Dilinden Arefe Günü

“Günlerin en üstünü arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir.
Duaların en üstünü de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de, ‘Lâilâhe illallahu vahdehuu lâ şerîke leh. (O’ndan başka ilah yok, tek Allah vardır, O'nun ortağı da yoktur.) sözüdür.” (Muvatta)

“Allah (c.c.), hiçbir günde, arefe günündeki kadar çok kulu ateşten çok âzâd etmez. Allah Teâla mahlûkata rahmetiyle yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve, ‘Bunlar ne istiyorlar?’ der.” (Müslim)

“Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allah'ın kıymet verdiği bir gündür” (Deylemî)

“Arefe günü tutulan oruç, bin günlük nafile oruca bedeldir.” (Tergîb ve Terhîb)

“Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına keffaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” (Tirmizî)

“Beş gece vardır ki duâ reddolunmaz: Receb’in ilk gecesi, Şaban’ın on beşinci gecesi, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı gecesi, Kurban Bayramı gecesi.” (Suyûtî)

"Kim ki Arefe gününde bin kere ‘Kulhüvallahü ehad suresi’ni okursa, Allah Teâlâ ona istediğini verecektir." (Münavi)

Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, yirmi üç farz namazının arkasından birer defa "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" diye tekbir getirilir ki, buna "teşrîk tekbiri" denir.
Tekbirlerin bu şekli Hz. Ali ve Abdullah b. Mes'ûd (r. anhümâ)'ya dayanır.

Fotoğraf açıklaması yok.
Ilim Irfan Sofrası

Müslüman hasreti çekilen insandır

* Müslüman demek, hasreti çekilen insandemektir. Bir kimsenin hasreti çekilmiyorsa, son nefeste imanı tehlikededir.

* Bir müslüman, bir müslümanın yanına, herhangi bir iş için, rahat gidemiyorsa, çekinerek gidiyorsa, o kendisinden çekinilen müslümanın son nefesinden korkulur.

* Güzel ahlak, kimseye yük olmamak, fakat herkesin yükünü çekmektir.

* Kendini beğenmeyip haramlardan sakınanın kabına, rahmet dolmaya başlar, ihlası artar, istifade etmeye başlar. İşte bu istifadenin hasıl olup olmadığı, kimseye yük olmayıp, herkesin yükünü çekmeye başlaması ile anlaşılır.

* Herkeste şef olmak arzusu vardır. Bu insanın tabiatında vardır. Bu hâl yalnız yüzü ahirete dönük olanlarda olmaz.

* Güler yüzlü olmayanın, insanların itimadını, sevgisini kazanması zordur. Cömert olmayan, vermekten hoşlanmayan, insanların sevgisini kazanamaz. Sırf Allah rızasını gözetmeyenin, yaptığı hizmetlerde insanlardan takdir veya maddi bir karşılık bekleyenin ihlası zedelenir. Allahü teâlâ da ihlassız kimseyi muvaffak kılmaz.

* Nefse tâbi olmak, kötü arkadaşlarla düşüp kalkmak sıkıntı verir. Seadet-i ebediyyeye kavuşmak için çok engeller var. En büyük engel, akla, nefse tâbi olmaktır.

* İnsan, ölüme hazırlanırsa, huyu güzel olur. Ölümü hatırlatmak, mümin için müjdeli haber gibidir.

* Ölümü unutup, çok yaşama arzusuna kapılan, üç şeye hasret gider. Topladığına doymaz, umduğuna kavuşamaz. Ahiret yolculuğu için yeterli hazırlık yapamaz.

* Hiçbir zaman, hiçbir şekilde, halinizden şikayetçi olmayın. Her zaman şükredici olun. Beterin beteri vardır.

* Mertlik demek, herkes ile iyi geçinmektir.

* Herkese iyilik yapamayız; fakat, hiç kimseye kötülük yapmaya hakkımız yoktur.

* Mümin kardeşinizin duasını almaya çalışın. Kurtuluşun onun duasında olabileceğini unutmayın.

* Başarının sırrı, güler yüz, tatlı dil ve güzel siyasettir. Güzel siyaset, herkesin memnun olması demektir. Sevgi yakınlık ister, kaçan mahrum kalır, gözden ırak olan gönülden de ırak olur. Kendisini seveni, başkası sevmez.

* Gıybet aileyi parçalar, toplumu çökertir, cemiyeti felakete götürür. Zinadan daha büyük günah olduğu halde, çok kolay işlenen bir günahtır.

* Herkese sıkıntı veren kibirlilerdir. Herkesi şikayet etmesi kibrindendir. Mütevazı demek ölmüş, demektir. Ölü kimseyi şikayet etmez, ölüyü şikayet eden olmaz.

* Kızdığınız zaman bir kefen yapın.

* (Nefsini bilen Rabbini bilir) hadis-i şerifinin sırrına eren, nefsini sokakta gördüğü köpekten aşağı bilir.

* Her sıkıntıya sebep, günah işlemektir.

* En büyük günah, günahı bilmemektir. Ondan büyük günah, günahı ibadet olarak yapmaktır.

* Başarılı olmak ve ahirette de bu başarısının faydasını görmek isteyen namazlarını aksatmayıp, iki şey yapsın; Sabretsin, ihlaslı olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder