Artık Onu Daha Çok Kullanmanın Vakti Geldi: Kişniş m.ulaş
Hani böyle bazı baharatlar, yiyecekler vardır, adını hep duyarsınız ama evinize pek de konuk etmezsiniz. İşte yine onlardan biriyle karşınızdayız bugün: Kişniş.
Artık onu nerede yetiştiğinden tutun da nerede bulabileceğinize kadar birçok konuda daha yakından tanıyın istiyoruz. Tanıyın ve faydalarını bilin ki evinizden eksik etmeyin.
Çünkü herkesin mutfağında önemli bir yer edecek kadar şifalı ve lezzetli bit bitki kişniş. Üstelik yaprağından tohumuna her yeri değerlendirilebiliyor. Daha ne olsun?
Aş otu da denir ona: Kişniş nedir
Maydanozgiller familyasına ait bir bitki olan kişniş, halk arasında "aş otu" olarak da biliniyor. Yeşil yapraklarıyla maydanoza oldukça benzeyen kişniş, tek yıllık otsu bir bitki.
Meyvesinden yaprağına her yeri ayrı ayrı değerlendirilebildiği için aslında oldukça bereketli olan bu bitki, mutfaklarımıza en çok baharat haliyle konuk oluyor.
Akdeniz iklimi yetişmesi için elverişli koşullar sağlarken, Akdeniz haricinde Afrika ve Asya'da da yetiştirilebiliyor.
Ne işe yarar ki bu bitki: Kişnişin faydaları
Kişniş, güçlü antioksidan özelliği sayesinde gripten kansere kadar uzanan birçok hastalığa karşı vücudu koruyor.
• İçindeki linoleik asit gibi asitler sayesinde kötü kolesterolle mücadele ederek vücuda destek veriyor.
• Bu faydalı asitler kolesterolü dengelerken kan şekerini düzenlemeyi de ihmal etmiyor.
• Hem antioksidan etkisi hem de içeriğinde bulunan oleik asit gibi asitler sayesinde kalp ve damar sağlığını koruyor, felç ve kalp krizi gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini azaltıyor.
• Kişniş, içinde bulunan cineol adlı madde sayesinde göz ve deri iltihaplanmalarına karşı da adeta doğal bir ilaç gibi etki gösteriyor.
• Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor ve hazımsızlık sorununu gideriyor.
• Sindirim sistemini düzene soktuğu için de iştahsızlık sorunu yaşayanlara çare oluyor, vücutta iştah açıcı etkiler yaratıyor.
• Yemek sonrası oluşabilen mide krampları, şişkinlik ve ağrı gibi durumların önüne geçiyor.
• Kişniş tohumu doğrudan çiğnendiğinde kötü ağız kokusunun kesilmesini sağlıyor.
• Besin zehirlenmelerini önlemede etkili olduğu için en çok zehirlenmelere yol açan tavuk yemekleri gibi yemeklerde kullanılması önem taşıyor.
• Vücudu toksinlerden arındırması ve sindirimi kolaylaştırması nedeniyle diyet yapanlarına da yardımcı oluyor.
• Mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi gibi ani gelişen rahatsızlıklarda önleyici etkileri bulunuyor.
• Vücudu rahatlattığı gibi sinir stresimi de rahatlattığından stresle baş etmede yardımcı oluyor, uykusuzluk sorununun önüne geçiyor.
• Özellikle kadınlarda cinsel isteği artırma yönünde etkileri olduğu da biliniyor.
ALINTI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder