https://vimeo.com/tomorhoca
Peygamber’den(sav) rivayet edilmiştir: “Bir adam Peygambere gelerek az çocuğu olmasından şikayet etti. Peygambersav), ona yumurta yemesini emretti. Adam, “Ya Resulullah! Ne yumurtası yiyeyim!” dedi. O da, “Herhangi bir yumurta; karınca yumurtası olsa da!” buyurdu.”
Yumurtanın Faydaları
• En iyisi tavuk yumurtasıdır. Rafadan yumurta, katı yumurtadan daha faydalıdır.
• Beyazı yüze sürüldüğü zaman güneşin tesirini engeller.
• Sarıldığı vakit, ateş yanığına fayda verir.
• Bağırsak iltihabını önler.
• Göz ağrısını dindirir.
• Rafadan yumurta öksürüğe, göğüs darlığına, ses kısıklığına ve kan tükürmeye karşı fayda verir, iyi bir kimüstür. Besini fazladır. Cima isteğini artırır.
• Doğrudan doğruya ilaç değilse de, kalbi kuvvetlendirmede önemli bir rolü vardır.
• D vitamini açısından zengindir.
• Bütün unsurları emme ve besin görevini kolay yerine getirme kabiliyetine sahiptir.
• Yumurtada bulunan protein, et ve sütte bulunan protein nevindendir.
Abdullah b. Cafer’den(ra) rivayet edildiğine göre: “Resulullah(sav) acuru taze hurmayla birlikte yerdi.”Hz. Aişe(ranha) şöyle demiştir: “Annem beni her şeyle tedavi etti, ama kilo almadım. Bana acur ve taze hurma yedirince kilo aldım.”
Acurun Faydaları
• Acur hıyardan daha hafif olup iltihaplı midenin hararetini söndürür, midede bozulması yavaş olur.
• Mesane ağrısına faydalıdır.
• Koklamak bulantıya iyi gelir.
• Çekirdeği idrarı söktürür.
• Yaprağından sargı yapıldığı zaman köpek ısırmasına fayda sağlar.
• Acur, mideden aşağı yavaş iner, soğukluğu bazı midelere zarar verir. Böyle olunca acurla birlikte onu ıslah eden, soğukluğunun ve yaşlılığının etkisini kıran bir şey kullanmak gerekir. Nitekim Hz. Peygamber(sav) acuru taze hurmayla birlikte yemiştir.
• Acur, kuru hurma, kuru üzüm veya balla birlikte yenirse, bunlar onun soğukluğunu normal hale getirirler.
Tiridin, Hz. Peygamber’in(sav) en çok sevdiği yemeklerden olduğu rivayet edilmiştir: “Resulullah’a yemeklerin en sevimlisi ekmek tiridi ve hays tiridi idi.”Resulullah’tan(sav) rivayet edilmiştir: “Aişe’nin diğer kadınlara üstünlüğü, tiridin diğer yemeklere üstünlüğü gibidir.”
Ali b. Ebu Talipten rivayet edilmiştir: “Size tiridi tavsiye ederim. Çünkü o, kötü düşünceleri giderir.”
Tirit (serîd), et ve ekmekten yapılan bir yemektir. Ekmek katıkların en üstünü, et de besinlerin efendisidir. İkisi birleştiği zaman artık bundan daha üstün yemek yoktur. Ekmeğe olan ihtiyaç daha çok ve daha geniş olsa da, et daha değerli ve daha üstündür. Et, vücudun cevherine kendi dışındaki maddelerin hepsinden daha çok benzeyen bir besin maddesidir.
Büsr’ün iki oğlundan rivayet edilmiştir: “Resulullah(SAV bize geldi. Biz de ona tereyağı ve hurma ikram ettik. O, tereyağı ve hurmayı severdi.”Tereyağının Faydaları
• Tereyağından yalanırsa akciğer kanamalarına fayda sağlar ve akciğerde görülen şişkinlikleri olgunlaştırır.
• Bünyeyi, sinirleri, siyah ve acı salgıdan meydana gelen sert şişkinlikleri ve balgamı yumuşatır.
• Vücutta görülen kuruluğa faydalıdır.
• Küçük çocuğun ağzında diş çıkan yerlere sürülürse, dişlerin çıkmasına ve büyümesine yardımcı olur.
• Tereyağı, soğuk ve kuruluktan meydana gelen öksürüğe faydalıdır.
• Uyuzu giderir.
• Ancak yemeğe olan isteği azaltır.
• Bal ve hurma gibi tatlıların mideye ağır gelmesini önler. Hz. Peygamber’in(sav) hurmayla birlikte yemesinin hikmeti, bunlardan her birinin zararını diğeriyle önlemektir.
Telbîne, un veya kepekten yapılan, içine bal veya süt konulan bir çorbadır. Beyazlıkta ve incelikte süte (leben’e) benzediği için telbîne denilmiştir. Bazılarına göre de içine süt katıldığı için bu adı almıştır. Bu gıda, yumuşak ve pişkin olduğu, katı ve çiğ olmadığı için hastalığa faydalıdır. Telbînenin değerini anlamak için arpa suyunun değerini bilmek gerekir. Telbîne arpa suyundan daha üstündür. Telbîne ile arpa suyu arasındaki fark, arpa suyunun arpa öğütülmeden; telbînenin ise arpanın öğütülerek pişirilmesidir. Telbîne, öğütülmek suretiyle arpa özelliğini yitirdiğinden dolayı arpadan daha faydalıdır.
Hz. Aişe’den(ranha),dan rivayet edilmiştir: “Resulullah’ın(sav), ‘Telbîne, hastanın kalbini dinlendirir ve hüznün bir kısmını giderir’ dediğini işittim.”
Hadiste geçen kalb (fûâd) ile kastın “midenin başı” olduğu söylenmiştir. Hz. Aişe’den(ranha) rivayet edildiğine göre, o telbîne yapılmasını emrediyor ve şöyle diyordu: “Peygamber(sav), ‘Size çok öfkeli kimse için faydalı telbîne çorbasını tavsiye ederim’ diyordu.”
Resulullah(sav:> buyurdular ki: “Sirke ne güzel katıktır”Başka bir hadiste şöyle buyurmuştur: “Allah'ım! Sirkeyi bereketli kıl! O, benden önceki peygamberlerin azığıdır.”
Sirke hakkındaki başka bir hadis ise şöyledir: “içinde sirke bulunan bir ev fakir olmaz.”
Sirkenin Faydaları
Üzüm sirkesi, iltihaplı mideye faydalıdır ve safrayı dindirir. Öldürücü ilaçların zararını def eder. Boşlukta donan süt ve kanı çözer. Dalağa fayda verir. Mideyi sepiler, buna karşılık kabız yapar, susuzluğu keser ve oluşmak üzere olan şişliğe mani olur. Sindirime yardımcı olur, balgamı parçalar, katı gıda maddelerini yumuşatır ve kanı inceltir.
Sirke tuz ile birlikte içildiği zaman, yenen zehirli mantarlara karşı faydalıdır. Yudum yudum içildiği zaman damak köküne yapışan kanı koparır. Sıcak iken gargara yapıldığı zaman diş ağrısına karşı faydalıdır ve diş etlerini kuvvetlendirir.
Sirke, dolamaya, tırnaklara, ateşli şişliklere ve ateş yanığına karşı faydalıdır, iştahı açar ve mideyi yumuşatır. Gençler ve yaz mevsiminde sıcak bölgelerde oturanlar için iyidir.
Özellikle elma sirkesi, kandaki yağları azaltır. Yemekle beraber yeşil salata suyu üzerinde bir kaşık kadar alındığı zaman yağları eritir. Çünkü sirke asetik asittir. Sirke, özellikle elma sirkesi, yemeklerde yeşil salata ile veya bir bardak suya küçük bir kaşık katarak düzenli bir şekilde alınırsa, vücudun yağ seviyesini korur.
• Kuru üzüm mideyi, ciğeri ve dalağı kuvvetlendirir.• Boğaz, göğüs, akciğer, böbrek ve mesane ağrılarına faydalıdır.
• En doğrusu kuru üzümü çekirdeksiz yemektir. O, vücuda sağlıklı besin sağlar.
• Kum hurmanın yaptığı gibi tıkanıklık yapmaz.
• Çekirdeğiyle birlikte yenildiği zaman mide, ciğer ve dalak için daha faydalıdır.
• Kuru üzümün eti, sallanan tırnağa sarıldığı zaman kopması daha hızlı olur.
• Tatlı ve çekirdeği çıkarılmış kuru üzüm, salgılı ve balgamlı olanlara faydalı olur.
• Kuru üzüm halk tıbbında daha çok zihin ve hafızayı kuvvetlendirici olarak tavsiye edilir.