19 Kasım 2019 Salı

TELBİNE ÇORBASININ SAĞLIĞA YARARLARI

Telbîne, un veya kepekten yapılan, içine bal veya süt konulan bir çorbadır. Beyazlıkta ve incelikte süte (leben’e) benzediği için telbîne denilmiştir. Bazılarına göre de içine süt katıldığı için bu adı almıştır. Bu gıda, yumuşak ve pişkin olduğu, katı ve çiğ olmadığı için hastalığa faydalıdır. Telbînenin değerini anlamak için arpa suyunun değerini bilmek gerekir. Telbîne arpa suyundan daha üstündür. Telbîne ile arpa suyu arasındaki fark, arpa suyunun arpa öğütülmeden; telbînenin ise arpanın öğütülerek pişirilmesidir. Telbîne, öğütülmek suretiyle arpa özelliğini yitirdiğinden dolayı arpadan daha faydalıdır.

Hz. Aişe’den(ranha),dan rivayet edilmiştir: “Resulullah’ın(sav), ‘Telbîne, hastanın kalbini dinlendirir ve hüznün bir kısmını giderir’ dediğini işittim.”

Hadiste geçen kalb (fûâd) ile kastın “midenin başı” olduğu söylenmiştir. Hz. Aişe’den(ranha) rivayet edildiğine göre, o telbîne yapılmasını emrediyor ve şöyle diyordu: “Peygamber(sav), ‘Size çok öfkeli kimse için faydalı telbîne çorbasını tavsiye ederim’ diyordu.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder