16 Şubat 2020 Pazar

Çayı yapılıp düzenli olarak tüketilen atkuyruğu otu kanı temizliyor, vücut direncini artırıyor, yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırıyor. Romatizma ve bel ağrısını da geçiriyor. Daha çok nemli ve bataklık yerlerde yetişen atkuyruğu otu acı madde, saponin, tanen, asit, çeşitli alkoloidler ve potasyum içerir. İğne yapraklar gövdeden kolayca ayrıldığında kuruma tamamlanmış olur. Yapraklar ovuşturularak saptan ayrılır ve bir örtüye serilerek 1-2 gün boyunca tam olarak kurumaya bırakılır. Sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır. BÖBREKLERİ TEMİZLER

Her derdin devası Atkuyruğu otu

Bitkinin faydaları şöyle sıralanır: Romatizma ve gut şikayetlerini azaltır. Yaraların ve kesiklerin iyileşmesini hızlandırır. Kanı temizler. Sindirim sistemini güçlendirir. Vücut direncini artırır. Saçı besler ve kepeği önler. Ağız ve bademcik iltihaplarında faydalıdır. Böbrekleri temizler ve böbreklerde oluşan kum ve taşları dökmeye yardımcı olur. Kronik öksürükte faydalıdır. İdrar ve balgam söktürücüdür. En önemli özelliği, bedende biriken sıvıları, ödemleri organizmanın mineral dengesini bozmadan vücuttan uzaklaştırmasıdır. Böbrek, idrar yolları ve mesane iltihabında başarılı sonuç verir. Tüm deri hastalıklarında ve geç iyileşen yaralarda, kompres, yıkama veya banyo katkısı olarak kullanılabilir.
GARGARA YAPILIR
Kan dolaşımı bozukluklarında, kırıklar nedeniyle oluşan şişliklerde, bacak yaralarında ve deri rahatsızlıklarında da kullanılabilir. Romatizma ve gut hastalıkları da, metabolizma bozukluğundan kaynaklanan hastalıklar olduğu için, salisilik asit içerikli banyolarla çok olumlu etkilenebilirler. Bademcik, dişeti ve ağız boşluğu iltihabında gargara ve çalkalama biçiminde kullanılır. İstem dışı idrar kaçırmaya ve çocukların uykuda idrar kaçırmalarına karşı çay kürleri uygulanmalıdır. Prostat büyümesi ve prostat iltihabına karşı kullanılabilecek bitkilerin başlıcalarındandır.
ZAYIFLATIR MI?
Zayıflama konusunda özellikle ödem atıcı ve idrar sökücü olduğu için aşırı sodyum tüketimine bağlı olarak vücutları su tutan ve fazla ödemden kaynaklanan kiloları olanlar için atkuyruğu bitkisi zayıflatıcı bir etki göstermektedir.
ÇAY KÜRÜ
Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış atkuyruğu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynama derecesindeki sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 15-20 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak taze demlenmiş çay, aç karnına veya öğün aralarında soğutulmadan içilir.
NASIL KULLANILIR?
Bitkinin toprak üstünde kalan kısımları kurutulup kaynatılmak suretiyle çay ve gargara olarak ya da haricen kullanılır. Pek çok faydalı etkiyi çay olarak içildiğinde gösterir. Ayrıca, atkuyruğu kaynatıldıktan sonra elde edilen su haricen sürüldüğünde egzama, sivilce, yara, çıban ve kıl dibi iltihaplarına iyi gelir. Gargara olarak ise boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarına karşı faydalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder