·
Darının vücudumuzda Beden ve ruh bunalımına oldukça iyi geldiği bilinmektedir
· Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olmaktadır ve yenilenen hücreler gençleşmeyi sağlamaktadır.
· Beyinin hızlı çalışmasını sağlayarak beyin faaliyetlerini düzenler ve hafızayı kuvvetlendirir.
· Yoğun yorgunluk zamanlarında tüketilmesi oldukça faydalıdır.
· Göğüs hastalıklarının tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır.
· Ateş ve ishal gibi hastalıkları önlemede ve hastalığın etkenini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
· Grip, nezle gibi mevsimsel hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
· Saç dökülmesi ve diş çürümeleri gibi kökten çürümelere karşı iyi bir onarım maddesidir.
· Bağırsak kurtlarının dökülmesine de büyük destek olmaktadır.
DARI NASIL KULLANILIR?
· Darı yemeklerde ve soslarda yoğun olarak kullanılabilmektedir. Yemeklerde taneli olarak sunulabileceği gibi öğütülerek de kullanılabilmektedir.
· Süt ve ayranla karıştırılan darı çok lezzetli yemek yapılabilmektedir. Yapılan yemek kimi zaman ekmek olarak da adlandırılır ve hafif tadıyla oldukça sevilen bir ekmek olarak tüketilmektedir.
· Aynı zamanda muhabbet kuşlarının yeminin de ana maddesi olarak kullanılmaktadır.
· Darıdan elde edilen un hayatımızın değişik alanlarında kullanılır. Darıdan elde edilen un kalorisi düşük ve lezzetli olduğu için oldukça lezzetlidir.
· Ekmeği, börek ve poğaçalarınızı darı unuyla yapabilirsiniz.
· Mayalanması ile birlikte boza üretilmesinde kullanılır. Boza ülkemizde oldukça sevilen ve tercih edilen bir içecektir.
· Kuzey Afrikada çok önemli bir besin maddesi olarak kullanılmaktadır. Lapa olarak kullanılması en çok tüketilme tarzıdır.
· Darı taneleri haşlanarak lapa olarak da tüketilmektedir.
· Bazı ülkeler darıyı bir çeşit içki elde etmek için de kullanırlar.
· Büyükbaş ve kümes hayvanları için yem olarak kullanılır. Darıdan yapılan yem çok fazla faydalı olduğu için süt sağlayan hayvanların sütünü arttırmaktadır.
· Şeker kamışı gibi ezilerek tatlı özsuyundan pekmez ve şeker yapılır. Yapılan pekmez ve şeker tatlılarınızda kullanabilirsiniz.
DARININ TIBBİ ÖZELLİKLERİ
· Makat ağrısına oldukça iyi gelmektedir.
· Vücuttaki ağrıların dindirilmesi için kullanılmaktadır. Ağrılar için düzenli kullanılması sayesinde ağrıları azaltmaktadır.
· Sinir sıkışmalarına karşı kullanılmasında oldukça yarar vardır.
· Zeytinyağı ile karıştırılıp basura sürülmesi durumunda basur ağrısına iyi gelmektedir ve basur şişliğini götürmektedir.
· Taze sütle yenilmesi durumunda hastalıklara karşı bağışıklık kazanılması sağlanır.
· Bal ile birlikte macun yapılırsa bağırsak solucanlarının dökülmesini sağlar ve tekrarlanmasını engeller.
ALINTI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder