7 Ağustos 2019 Çarşamba

BARBUNYANIN FAYDALARI NELERDİR Barbunya yı taniyamamişiz!

BARBUNYANIN FAYDALARI NELERDİR
Barbunya yı taniyamamişiz!
Barbunya, fasulyenin bir çeşididir. Bu fasulye renkleri kızıl kahverengi, beyaz üzerine kırmızı benekli, haşlanmış yumuşak tadı vardır. Barbunya fasulye güzel tadının yanı sıra folik asit, kalsiyum, karbonhidrat, lif ve protein içerirler.
Kolestrolü düşürür: Barbunya fasulyesindeki karmaşık karbonhidrat ve diyet lifi içeriği, kandaki kolesterol seviyelerini düşürür. Çözünür diyet lifi varlığı, kolesterolü çevreleyen ve vücuda yeniden emilmesini önleyen mide benzeri bir jel oluşturur.
Şeker hastaları için iyi: Şeker içeriğini dengeli tutan düşük glisemik indeksi nedeniyle şeker hastaları için sağlıklı bir seçenektir. Aynı zamanda diyabet gelişme riskini de azaltır.
Belleği geliştirir: Barbunya fasulye, sağlıklı bilişsel işlevleri büyük ölçüde katkıda bulunan B1 Vitamini bakımından zengindir.
Vitamin B1’in yeterli seviyede olması, asetilkolinin sentezlenmesine yardımcı olur; beynin düzgün çalışmasını sağlar ve konsantrasyon ve hafızayı artırır. Alzheimer ve bunama gelişimini yavaşlatmada da yararlıdır.
Enerjiyi artırır: Barbunya manganez, vücut için enerji üretmek için temelde besin maddelerini parçalayan metabolizmanın yürütülmesinde çok önemlidir.
Barbunyanın Cilde Faydaları
Doku onarımına yardımcı olur: Vitamin B6 cildin ve saçın doku büyümesinde ve onarımında yardımcı olur. Ayrıca gözün her türlü dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olur.
Saç dökülmesini durdurmada bile yardımcı olur.
Anti-oksidatif özellikler: Barbunya fasulyesindeki manganez ayrıca vücudun zararlı serbest radikallerinin düzgün ve verimli bir şekilde yok edilmesini sağlamak için vücudun antioksidan savunmalarına yardımcı olur. Barbunya antioksidan zengin gıdalar kategorisine girer.
Yaşlanma önleyici özelliklere sahiptir: Barbunya fasulyesindeki antioksidanlar serbest radikallerden kurtulur ve hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatır. Ayrıca kırışıklıkları azaltmada, sivilceleri iyileştirmede ve saçları ve tırnakları beslerken yardımcı olurlar.
Proteinlerin merkezi: Barbunya fasulyesi yüksek protein içeriğine sahiptir. Öyle ki vejetaryenler için etin mükemmel bir yerine geçecektir. Pirinç veya kepekli makarna ile tüketildiğinde, eklenen et veya ağır süt ürünleri kalorisi olmadan vücuda protein artışı sağlar.
Doğal detoksifikatör: Bugünlerde bir sürü gıdaya sülfitler içeren koruyucular yükleniyor. Yüksek sülfit içeriğinin vücuda toksik olduğu bilinmektedir. Barbunya fasulyelerinde bulunan molibden vücudu sülfatlardan arındırmaya yardımcı olur. Sülfit alerjisi olan insanlar için de yararlıdır çünkü böbrek fasulyesinin normal tüketilmesinden sonra alerjilerin belirtileri hızla azalmaktadır.
Hipertansiyonu önler: Barbunya fasulye, potasyum, magnezyum, çözünür lif ve protein iyi bir kaynağı olmak hipertansiyonu azaltmaya yardımcı olur. Bu elementler birlikte normal tansiyonun korunmasında yardımcı olur. Potasyum ve magnezyum arterleri ve damarları genişletir ve düzgün kan akışı sağlar.
Kilo kaybına yardımcı olur: Barbunya fasulyesindeki büyük miktarda diyet lifi, bir tanesini daha uzun süre tutar. Ayrıca, düşük yağ içeriği sağlıklı bir düşük kalorili yemek yapar.
Kabızlığı rahatlatır: Çözünmeyen diyet lifleri, düzgün bir bağırsak hareketi sağlar ve kabızlığı hafifletmeye yardımcı olmak için dışkınıza döküntü katar. Konstipasyona yönelik ev ilaçlarını öğrenmek için daha fazla bilgi.
Bağışıklığı artırır: Barbunya fasulyesindeki antioksidanlar, serbest radikallerden kurtulmak ve vücudumuzun hücrelerini korumak suretiyle bağışıklık sistemini güçlendirirler
Sindirime yardımcıdır: Barbunya taneleri doğru miktarlarda tüketildiğinde, sindirim sisteminin temizlenmesine, toksinlerin vücuttan atılmasına ve kolon kanseri riskinin azaltılmasına yardımcı olabilirler.
Kalp sağlığını iyileştirir: Barbunya fasulyesindeki magnezyumun yüksek miktarı kolestrol üzerinde etki yapar ve vücuda inme, vasküler hastalıklar, arterlerin pıhtılaşması, kalp krizi gibi kalp ile ilişkili hastalıklarla mücadele etmesine yardımcı olur ve güçlü bir kalbi korur.
Kemikleri güçlendirir: Barbunya fasulyelerinde bulunan manganez ve kalsiyum, kemiklerin daha güçlü olmasını sağlar ve osteoporozun önlenmesinde yardımcı olur. Böbrek fasulyesindeki folat, kemik hastalıkları ve kırıkları riskini azaltan kemik ve eklem sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Migreni azaltmaya yardımcı olur: Barbunya magnezyum, korkunç migren baş ağrısını önlemeye yardımcı olur ve ayrıca kan basıncını dengeler.
Kataraktların azaltılmasına yardımcı olur: B3 vitamininin kataraktları azalttığı ve bazı durumlarda iyileştirdiği görülmüştür. Barbunya yüksek miktarda B3 vitamini katarakta çok iyi gelir.
Romatoid artritin hafifletilmesine yardımcı olur: Barbunyayüksek bakır içeriği, artrit durumunda vücuttaki iltihaplanmayı azaltır. Bakır ayrıca bağların ve eklemlerin esnekliğini de sağlar.
Astımı rahatlatmaya yardımcıdır: Barbunyadaki magnezyum bronkodilatör bir etkiye sahiptir ve akciğerlerin içine ve dışına düzgün bir hava geçişi sağlar. Çalışmalar, düşük magnezyum düzeylerinin astıma neden olabileceğini göstermiştir.
Barbunya Suyu Ne İşe Yarar?
Bir kase beyaz renkli barbunyayı geceden ıslatıp ertesi gün 1 litre suda kaynatın. Haşlandığından emin olduktan sonra süzün ve elde ettiğiniz suyu güneş lekelerinize ve çillerinize sürün. Bu kürü 5 gün boyunca devam edin. Çilleriniz ve güneş lekelerinizin kaybolduğunu göreceksiniz. Kullanmadığınız barbunya suyunu buzdolabında muhafaza etmeniz gerekmektedir.
Barbunya’nın Yan Etkileri
Barbunya yemeği yendikten sonra şişkinliğe neden olabilmektedir. Bu nedenle, pişirmeden önce suda ıslatmak ya da pişirirken beraberinde yemeğe kimyon, rezene gibi baharatlar eklemek şişkinlik hissini azaltır. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonları tetikleme ihtimali vardır. Toksit maddeleri yok etmek için kesinlikle pişmiş olması gerekir.
Görüntünün olası içeriği: yiyecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder