Mustafa Ulaş
Kızılcık, ortalama 1 metreye kadar uzayabilen kısa boylu ağaçlarda yetişen bir meyvedir. Kızılcık ağacının çiçekleri genelde sarı olur. Birçok şekilde tüketilen kızılcık, daha çok marmelat ve içecek olarak tüketilmektedir. Bunun dışında çok eski çağlardan itibaren tıbbi amaçlı kullanımı yanında giyim sektöründe battaniye boyamak için de kullanılmıştır.
ÜLSERATİF KOLİT VE CROHN HASTALIĞI OLANLAR ÜLSERİ OLANLAR HİÇ BİTMEYEN REFLÜ GASTRİTİ ÇÖLYAK DAHİL ÇÖZÜM m.ulaş
Kantaron yağını yemeklerden 1 saat önce 2 yemek kaşığı için üzerine sıcak yakmayacak kadar sıcaklıkta su için 1 saat bişey yiyi içmeyin yemekten önce saf tahin için 1 yemek kaşığı kadar sonra yemeğinizi yiyin yemekten sonrada hiç bişey yiyip içmeyin yatmayın 2 saat kadar
PERHİZİNİZDE VAR
ekmek unlu gıdalar hazır gıdalar hayvansal ürünler asitli gıdalardan uzak durun endüstriel işlem görmüş gıdalardan uzak durun bunlar tamamen yasak 1 yıl kadar
BU HASTALIKLARI TEKRAR YAŞAMAMAK İÇİNDEKARACİĞERİNİZİ ONARIN TEDAVİ EDİN TIKALI FİLİTRELERİ AÇIN ASIL SORUN KARACİĞERİMİZ UNUTMAYALIM sayfamda karaciğer tedavisi tarifi var okuyun. saygılar geçmiş olsun
PERHİZİNİZDE VAR
ekmek unlu gıdalar hazır gıdalar hayvansal ürünler asitli gıdalardan uzak durun endüstriel işlem görmüş gıdalardan uzak durun bunlar tamamen yasak 1 yıl kadar
BU HASTALIKLARI TEKRAR YAŞAMAMAK İÇİNDEKARACİĞERİNİZİ ONARIN TEDAVİ EDİN TIKALI FİLİTRELERİ AÇIN ASIL SORUN KARACİĞERİMİZ UNUTMAYALIM sayfamda karaciğer tedavisi tarifi var okuyun. saygılar geçmiş olsun
M.ulaş
KIZILCIK YAPRAĞI KENDİSİ ADETA İLAÇ
uyarılarıda okuyun altta m.ulaş
uyarılarıda okuyun altta m.ulaş
Kızılcıkgiller familyasından olan kızılcık meyvesinin çiçeği, yaprağı, gövdesi olduğu gibi şifa deposudur. Kızılcık meyvesinin yöresel adı da ‘Kiren’dir. Lezzetli olduğu kadar yararlı bir besin kaynağı olan kiren meyvesi faydaları ile adından sıkça bahsettiren bir meyve haline geldi.
Kızılcık, ortalama 1 metreye kadar uzayabilen kısa boylu ağaçlarda yetişen bir meyvedir. Kızılcık ağacının çiçekleri genelde sarı olur. Birçok şekilde tüketilen kızılcık, daha çok marmelat ve içecek olarak tüketilmektedir. Bunun dışında çok eski çağlardan itibaren tıbbi amaçlı kullanımı yanında giyim sektöründe battaniye boyamak için de kullanılmıştır.
KIZILCIĞIN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?
Kızılcığın 100 gramı ortalama 64 kcal kaloridir. Aynı şekilde 100 gramlık kızılcık sadece 12.87 gram karbonhidrat içerir. A, C, E ve K vitaminleri açısından çok zengin olan kızılcık, tiamin, riboflavin, piridoksin gibi vücut sağlığı açısından hayati önem taşıyan maddeler içermektedir. İyi derecede sodyum ve potasyum içeren kızılcık ayrıca mineraller açısından da çok zengin sayılmaktadır. Kalsiyum, demir, bakır, manganez de kızılcığın içerdiği minerallerden sadece birkaçıdır.
KIZILCIĞIN FAYDALARI NELERDİR?
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Karşı Kızılcık;
İdrar yolu enfeksiyonu genelde çok ciddiye alınmayan hastalıklardan bir tanesidir. Fakat en başta önlem alınmaması durumunda böbrekler dahil bir diğer sindirim sistemi organlarını tehdit etmeye başlar. Hatta ilerleyen seviyesinin prostat olduğunu söylemek mümkündür. Kızılcığın idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi edici özelliğinin olduğu birçok laboratuvar çalışması sonucu ispatlanmıştır. Bunun için bir miktar kızılcık suyu kaynatılarak tüketilmesi yeterlidir.
Kardiyovasküler Sağlık İçin Kızılcık;
Kızılcık, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır ve kardiyovasküler sağlığın korunmasına ciddi anlamda katkıda bulunur. Kızılcıkta bulunan flavonoidler, antioksidan özelliklere sahiptirler ve bu özelliklerinden dolayı ateroskleroz tehdidi azaltabilir. Ateroskleroz, kan içinde bulunan yağ, kalsiyum ve kolesterolün birikmesi ile alterlerin tıkanmasına neden olan bir hastalıktır. Bu vücudun çeşitli bölgelerine oksijenin sağlıklı bir şekilde ulaşmasını engeller ve bu durumun bir sonucu olarak da kalp krizi, felç veya ölümle sonuçlanan ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar. Fakat kızılcığın içerdiği birçok mineral ve bileşen bu sağlık sorunlarına yakalanma riskini azaltır.
Antitümör Olarak Kızılcık;
Kızılcık, antitümör etkisi olan nadir meyvelerden bir tanesidir. Kızılcığın bu özelliği içerdiği polifenolik olarak adlandırılan bileşene atfedilir. Dünyanın birçok ülkesinde farklı kurumlar tarafından yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda bu özelliği ispatlanmış ve meme, kolon, prostat ve diğer birçok kanser tümörlerine karşı çok etkili olduğu ortaya konulmuştur. Kızılcık suyu aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını engelleyen ve tümörleri ortadan kaldıran salisilik asit içermektedir. Bu yüzden düzenli olarak kızılcık tüketimi birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltır.
Kızılcık Diş Çürümelerini Önler;
Yeni yapılan bir araştırmaya göre, kızılcık suyu diş çürüklerini önler. Kızılcıkta bulunan ve proantosiyanidin olarak adlandırılan bileşen, dişlere yapışan zararlı bakterilerin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bu bileşen asit üretilmesini engellediği gibi dişlerin etrafında plaklar oluşmasına da izin vermez. Burada bahsettiğimiz kızılcık, marketlerde satılan hazır kızılcık ürünleri değildir. Tamamen doğal olan kızılcıklar, diş sağlığını korur. Fakat hazır satılan ürünlerde şeker veya glikoz içerdiğinden, doğal kızılcıktaki faydayı sağlamaz.
Kızılcık Solunum Enfeksiyonları Önler;
Yapılan bilimsel çalışmalara göre, kızılcık suyu çocuklarda kulak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sık yaşanmasına neden olan haemophilus influenzayı azaltmaya yarar. Bunun yanında solunum yollarına zarar veren bakterilerin ortadan kalkmasını sağlar.
Kızılcık Kanseri Önler;
Kızılcık, çeşitli kanser hücrelerinin büyümesini engelleyen proantosiyanidinleri içerir. Çalışmalar, flavonoidler bakımından zengin besinlerin kanser ve kanserden kaynaklanan ölüm riskini azaltmada önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Özellikle kızılcık suyu tüketimi kolon ve mesane kanserine yakalanma riskini ciddi anlamda azaltabilir. Çünkü zengin miktarda anti kanserojen bileşenler içermektedir.
İdrar Yolu Enfeksiyonları ve Böbrek Taşlarına Karşı Korur;
Özellikle bayanlar sık sık sistit ve idrar yolu enfeksiyonu geçirirler. Kızılcık bu sorunların tedavisine yardımcı olur. İdrar enfeksiyonlarının çoğuna e-coli adı verilen bir bakteri neden olur. Kızılcıkta bulunan benzoik asit bakterilerin çoğalmasını engeller ve vücudumuzdan atılmasını kolaylaştırır. Kızılcık suyu, şerbeti veya kompostosu idrarımızdaki asit miktarını arttırır. Böylece böbrek taşlarının (özellikle kalsiyum taşları) tedavisinde kullanılır. Bu arada idrardaki ağır kokuları da giderir.
KIZILCIK ŞERBETİNİN FAYDALARI NELERDİR?
* Cilt ve saç sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Derinin yaşlanmasını geciktirir. Saçların dökülmesine neden olan sorunları giderir.
* Kızılcık şerbeti birçok enfeksiyon hastalığının üstesinden gelme özelliğine sahiptir. Bunların en başında akciğer enfeksiyonu gelir.
* Solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir, astımve bronşit hastalıklarını hafifletir. Bronşlarda rahatlama sağlar.
* Kızılcık şerbeti üşütmeden kaynaklanan boğaz ağrıları ve iltihaplarına iyi gelir. Nezle ve grip gibi hastalıkların tedavisinde tıbbi amaçlı kullanılabilir.
* Kızılcık şerbeti mide ülserine iyi geldiği gibi genel anlamda sindirim ve boşaltım sistemi sağlığına mükemmel katkıda bulunur.
* Kabızlık sorunlarını ortadan kaldırabilen kızılcık şerbeti bu özelliği sayesinde obezite sorunlarını engeller ve zayıflamaya yardımcı olur.
* Kızılcık şerbeti genel anlamda ağız sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ağız içerisindeki bakterileri temizler.
* Böbrek sağlığını koruduğu gibi böbrek taşlarının oluşmasına da izin vermez.
* Kızılcık şerbeti kilo vermeye de yardımcı olur. Vücutta yağ yakımına destek olan bileşenler içerir.
* Bazı sağlık uzmanları kızılcık şerbetinin selülit sorunlarını giderdiğini savunmaktadır.
Gut hastalığına iyi geldiği düşünülmektedir.
Gut hastalığına iyi geldiği düşünülmektedir.
* Beyin sağlığı için faydalıdır. Strese karşı savunma sistemini güçlendiren kızılcık şerbeti aynı zamanda zihinsel faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlar.
KIZILCIK ŞERBETİ NASIL YAPILIR?
Malzemeler;
* 500 gram kızılcık
* 1,5 litre sıcak su
* 3/4 su bardağı toz şeker
* 2 adet karanfil (arzuya göre)
* 1,5 litre sıcak su
* 3/4 su bardağı toz şeker
* 2 adet karanfil (arzuya göre)
Hazırlanışı;
* Sap ve yaprak kısımları ayıklanmış bol suda yıkadığınız kızılcıkları derin bir tencereye alın.
* Sıcak su ilave ettiğiniz kızılcıkları, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan kızılcıkları karanfil ilavesiyle 15-20 dakika kadar pişirin.
* Kaynayıp yumuşayan kızılcıkları, bir tülbent ya da ince delikli bir süzgeçten geçirin.
* Kızılcıkların özünü bıraktığı sulu karışıma toz şeker ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın.
* Cam bir sürahiye aldığınız şerbet karışımını buzdolabında soğuttuktan sonra sevdiklerinizle paylaşın.
KIZILCIĞIN ZARARLARI NELERDİR?
* Kan pıhtılaşmasına karşı warfarin kullanan hastalar, kızılcık tüketimine dikkat etmelidirler. Kızılcık ile warfarin ilacının birlikte tiketilmesi, ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir.
* Kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişilerin kızılcık tüketiminden uzak durmasını tavsiye ediyoruz.
* Böbrek taşı bulunan hastaların kızılcık kullanmadan önce doktorlarına danışmalarında fayda var.alıntı
TUT YAPRAĞININ MÜTHİŞ FAYDALARI
Ateş düşürücü etkisi vardır
Dut yapraklarından hazırlanan çayın tüketilmesi ateş düşürücü etkisini görmenize yetecektir.
Dut yapraklarından hazırlanan çayın tüketilmesi ateş düşürücü etkisini görmenize yetecektir.
İdrar söktürücüdür
Dut yaprağı çayının idrar söktürücü etkisi vardır ve vücudunuzdaki ödemi atmanıza yardımcı olur.
Dut yaprağı çayının idrar söktürücü etkisi vardır ve vücudunuzdaki ödemi atmanıza yardımcı olur.
Kan şekerini dengeler
Dut yapraklarından oluşan çayı içmek aynı zamanda kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olmaktadır.
Dut yapraklarından oluşan çayı içmek aynı zamanda kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olmaktadır.
Kalp sağlığı açısından önemlidir
Dut yaprağının kalp rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Dut yaprağının faydalarından kalp için yararlanmak isteyenlerin, dut yapraklarını, alıç çiçekleri ile birlikte kaynatarak, elde edilen karışımın suyunu içmeleri gerekmektedir.
Dut yaprağının kalp rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Dut yaprağının faydalarından kalp için yararlanmak isteyenlerin, dut yapraklarını, alıç çiçekleri ile birlikte kaynatarak, elde edilen karışımın suyunu içmeleri gerekmektedir.
Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı
Dut yaprağının faydaları arasında boğaz ağrısı ve bronşit tedavisi de yer almaktadır.
Dut yaprağının faydaları arasında yer alan öksürük giderici etkisinden yararlanmak için, dut yaprağının çayı yapılmalı ve bu çayın, sabah kahvaltısından ve akşam yemeğinden önce, aç karna içilmesi önerilmektedir.
Dut yaprağının faydaları arasında boğaz ağrısı ve bronşit tedavisi de yer almaktadır.
Dut yaprağının faydaları arasında yer alan öksürük giderici etkisinden yararlanmak için, dut yaprağının çayı yapılmalı ve bu çayın, sabah kahvaltısından ve akşam yemeğinden önce, aç karna içilmesi önerilmektedir.
Karaciğere faydalıdır
Dut yaprağının karaciğerdeki hücreleri temizlemesine yardımcı olduğu bilinmektedir.
Dut yaprağının karaciğerdeki hücreleri temizlemesine yardımcı olduğu bilinmektedir.
Egzama hastalığı
Dut yaprağının egzama hastalığında destek amaçlı kullanıldığı bilinmektedir.
Dut yaprağının egzama hastalığında destek amaçlı kullanıldığı bilinmektedir.
Antioksidan kaynağıdır
Dut yaprağı ölçülü miktarda tüketildiğinde vücuttaki serbest radikallerin gelişmesine engel olur. Dut yaprağında yer alan antioksidan miktarı serbest radikallerin gelişmesine engel olur.
Ağrı kesici
Ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
Dut yaprağından yeterli miktarda fayda sağlamak için çayının tüketilmesi gerekir. Dut yaprağı çayı sağlık açısından oldukça önemlidir. Dut yaprağı çayının nasıl yapıldığını merak ediyorsanız sizler için hazırladığımız tarife göz atabilirsiniz.
İşte dut yaprağı çayının yapılışı
Dut yaprağı çayı nasıl yapılır?
Malzemeler
4 adet kurutulmuş dut yaprağı
1 litre su
4 adet kurutulmuş dut yaprağı
1 litre su
İlk olarak suyu bir kabın içerisinde kaynatın. Kaynayan suyun içerisine 4 adet kurutulmuş dut yapraklarını ekleyin. Bu şekilde yaklaşık 2 saat boyunca demlenmesini sağlayın. Demleme işlemini gerçekleştirdikten sonra çayınızı akşam ve sabah olmak üzere günde iki bardak tüketebilirsiniz. Dut yaprağı çayını yemeklerden önce içmek daha faydalı olacaktır.
Dut yaprağı kadar dutun da sağlığımıza bir çok faydası bulunmaktadır. Dutun faydalarından da kısaca bahsedebiliriz.
İşte dutun sağlığımıza olan faydaları…
Sindirimi düzenler
Dut meyvesi de dut yaprağı gibi sindirimi düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Karın bölgesinde oluşan aniden gelen kramplara ve kabızlık sorununa dut oldukça iyi gelir.
Dut meyvesi de dut yaprağı gibi sindirimi düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Karın bölgesinde oluşan aniden gelen kramplara ve kabızlık sorununa dut oldukça iyi gelir.
Kansızlık tedavisinde kullanılır
Dut içerisinde yüksek oranda demir barındırır. Dut tüketmek kansızlık sorununuzun giderilmesine yardımcı olacaktır.
Dut içerisinde yüksek oranda demir barındırır. Dut tüketmek kansızlık sorununuzun giderilmesine yardımcı olacaktır.
Vitamin deposu
Dut içerisinde A,C,K vitaminlerinden bolca barındırmaktadır. Bu sayede antioksidan özelliği bulunmaktadır.
Dut içerisinde A,C,K vitaminlerinden bolca barındırmaktadır. Bu sayede antioksidan özelliği bulunmaktadır.
Kalsiyım deposu
Dut içerisinde yüksek oranda K vitamini barındırmasından dolayı kemik sağlığına oldukça iyi geldiği bilinmektedir. İçerisinde yer alan yüksek oranda K vitamini kemik erimesi rahatsızlığına da iyi gelecektir.
Dut içerisinde yüksek oranda K vitamini barındırmasından dolayı kemik sağlığına oldukça iyi geldiği bilinmektedir. İçerisinde yer alan yüksek oranda K vitamini kemik erimesi rahatsızlığına da iyi gelecektir.
Romatizmal ağrılarda
Dut meyvesi, birçok hastalığa iyi geldiği gibi romatizmal ağrılara, böbreklerdeki ağrılara, kansızlık, stres, yorgunluk gibi rahatsızlıklara da iyi gelir.
Dut meyvesi, birçok hastalığa iyi geldiği gibi romatizmal ağrılara, böbreklerdeki ağrılara, kansızlık, stres, yorgunluk gibi rahatsızlıklara da iyi gelir.
Egzama tedavisinde dut yaprağı
Egzama türü şikâyetleriniz varsa dut yaprağını deneyebilirsiniz. Dut yaprağından lapa elde ederek egzama oluşan bölgede belli aralıklarla bekletmenin iyi geldiği söylenmektedir. alıntı
Egzama türü şikâyetleriniz varsa dut yaprağını deneyebilirsiniz. Dut yaprağından lapa elde ederek egzama oluşan bölgede belli aralıklarla bekletmenin iyi geldiği söylenmektedir. alıntı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder