Kilin Faydaları
Daha önce kilin sağlık açısından faydası olduğunu hiç duymuş muydunuz? Eğer cevabınız ‘hayır’ ise bu yazıyı mutlaka okumalısınız. Çünkü kilin sağlık açısından birçok faydası vardır. Farklı kullanım şekilleri bulunan kilin, cilt üzerinde harici olarak kullanımı yanında dahili kullanımı da azımsanmayacak kadar fazladır.
Kil, özellikle detoks için ve hastalıklara karşı vücudunu korumak isteyen insanlar arasında sağlıklı yaşam trendi olarak ön plana çıkıyor. Eski çağlarda daha iyi yaşam ve hastalıklarla mücadele etmek için kullanılan kil, şimdi detoksifikasyon programına eklenebilen güvenilir bir ürün olarak ABD ve Avrupa’da da trend olmuş durumda.
Kil çok eski tarihlerden itibaren hastalıklardan vücudu korumak için kullanılmıştır. Özellikle toprakla diğer medeniyetlere göre çok daha fazla haşır neşir olan Orta Afrika ve Avustralya’da yaygın olarak kullanılmaktadır. Maliyetinin çok düşük olması, doğal ve hazır olması da diğer bir tercih sebebidir.
Kilin Sağlığa Faydaları
Kil daha çok cilt ve deri sağlığı için kullanılmaktadır. Bazı kaynaklarda kil yemenin faydalı olduğunu ve nasıl yenileceğini açıklıyorlar. Fakat yenilerek tüketilmesinin bazı riskleri vardır. Bunun için kil yeme konusundan bahsetmeyeceğiz.
Kilin sağlığa faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Egzama, Deri ve Sedef Hastalıkları İçin Kil: Su ile karıştırılarak cilde uygulanan kil, kuruyana kadar bekletilir. Bu uygulama cildi bakterilerden temizler. Cildin üzerinde gözenekleri kapatarak hastalıklara neden olan toksinler aynı zamanda cildin daha erken yaşlanmasına neden olur. Ayrıca ciltte kızarıklık, leke, tahriş, alerji ve hatta cilt zehirlenmelerine bile neden olabilir. Düzenli olarak cilde uygulanacak bu uygulama sayesinde bütün bu sorunlardan kurtulmak mümkündür.
Kil Banyosu İle Vücut Temizliği: Deri vücudumuzun en büyük organlarından birisidir ve bütün vücumuzu kaplar. Belki de bu yüzden yüzlerce deri hastalığı vardır. Çünkü deri vücudun en çok hasar gören ve bütün organları koruyan kalkan görevini üstlenmiştir. Bu yüzden sürekli ihmal edilen deri temizliği diğer organların sağlığı için hayati önem taşımaktadır.
Duş alınan suya bir miktar kil karıştırılması derinin bakterilerden ve toksinlerden temizlenmesini sağlar. Gözenekler açılır ve vücut daha fazla oksijen alır ve bu durum bütün organlara sirayet eder. Bunun dışında bu uygulama derinin nemlenmesini, iltihap sorunlarının giderilmesini ve pürüzsüz olmasını sağlar.
Hücrelerin Oksijen Almasına Yardımcı Olur: Hücrelerin oksijeni az, sorunlu veya düzensiz şekilde alması vücudun bütün organlarına yansır ve kişi halsizlik, çabuk hastalanma, çabuk yorulma başta olmak üzere birçok sağlık sorunu yaşar. Kil hücrelerin daha fazla oksijen almalarına yardımcı olur çünkü hücrelerdeki hidrojenleri çekme özellikleri vardır. Böylece hidrojenden boşalan bölümlerde oksijene yer açılır.
Kilin hücrelerin daha fazla oksijen almalarını sağlaması, kil kullanan kişinin yukarıda bahsettiğimiz sorunlarla daha az karşılaşmalarını ve daha enerjik olmasını sağlar.
Kilin Mideye Faydaları: Midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına devam edebilmesi için içerdiği asit seviyelerinin sürekli olarak dengede olması gerekir. Birçok asit içeren midede birinin diğerinden fazla olması mide ile alakalı bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu yüzden midede asit seviyelerinin sağlıklı düzeyde olması için bazı gıdalara ihtiyacı vardır.
Midenin uygun sindirimi gerçekleştirebilmesi ve asit seviyelerini normalde tutması için alkaliye ihtiyaç duyar. Bunu da kil sağlayabilir. Fakat kilin suya karıştırılarak veya diğer yollardan ağızdan alınmasının bazı riskleri vardır. Bu şekilde tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Probiyotikleri Teşvik Eder: Probiyotikler özellikle sindirim sistemi sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Sağlıklı bir bağırsak duvarı ancak bu probiyotikler yardımıyla sağlanır ve zararlı bakterilere karşı bağırsak sağlığı korunmuş olur. Bu durum ayrıca sinir ve ruh sağlığı için de önemlidir.
Kil, probiyotikleri teşvik eder ve böylece bağırsaklar başta olmak üzere bütün vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca bu özelliği sayesinde bazı kanser çeşitlerine karşı engelleyici rol oynar.
Sindirim Sistemi Sorunlarını Rahatlatır: Bakterileri ve virüsleri engelleyen kil, bu özelliği sayesinde hafif mide bulantılarını ve kabızlık sorunlarını ortadan kaldırabilir. Bu özelliğinden dolayı da genelde hamile kadınlar, kabızlık sorunlarını ortadan kaldırmak için kullanır.
Kilin bağırsak sağlığını korumasının vücut sağlığına kattığı en önemli faydalardan bir tanesi de bağırsaklarda oluşabilecek enfeksiyonların kana karışmasını engellemek ve olası ciddi hastalıklardan bünyeyi korumaktır.
Kil Ağız Sağlığını Korur: Kilin diğer bir faydası ise ağız sağlığı için geçerlidir. Vücudumuzun görünen ve en önemli organlarından bir tanesi de ağızdır. Bu hassas organ, bakteri ve virüslerin saldırılarına maruz kalan ilk organlardan bir tanesidir. Bu yüzden ağız sağlığına azami derecede dikkat etmek gerekir. Kil, ağız sağlığının korunmasına, ağız içerisinde yer edinen virüsleri ve serbest radikalleri ortadan kaldırarak katkıda bulunur. Bunun dışında kil, diş ve diş eti sağlığının korunmasına da katkıda bulunur.
Suyu Arıtır: Günümüzde özellikle büyük şehirlerde sağlıklı ve temiz su sorunu her zaman gündemdedir. Suyun arınması aynı zamanda maliyetli bir işlemdir. Şimdiye kadar yapılan bilimsel araştırmalar hâlâ devam etmektedir ve kilin ilerde magnezyumla birleştirilerek şebeke sularının arıtılmasında kullanılması noktasında umut verici sonuçlar alınmıştır.
Bebek Sağlığı İçin Kil Alternatif: Kil bebeklerin cildinde meydana gelen kırmızı renkli tahrişlere karşı iyi gelir. Ayrıca çok naif bir doğal temizleyici maddedir. Bebekler için kullanımı esnasında doğrudan çok az miktarlarda cilde uygulayabilirsiniz.
Kil Nasıl Tüketilir? Eğer direkt ağızdan tüketmeyi düşünüyorsanız, haftada 1-2 kere bir çay kaşığı kili, bir kavanoz suyla karıştırın. Kil karıştırılmış suyu tüketin.
Kili banyo suyunuza karıştırarak da duş alabilirsiniz. Banyo suyuna 1 fincan kil karıştırarak duş almanız deri sağlığı açısından faydalıdır.
Ağız temizliği için bir bardak suya yarım çay kaşığı kil karıştırarak ağzınızı 30 saniye boyunca çalkalamanız yeterlidir.
Cilt sorunları için ise kili direkt olarak etkilenen kısma 20 dakika boyunca masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Böcek sokmalarına karşı kili bir miktar su ile lapa haline getirdikten sonra böceğin soktuğu kısma uygulayın ve gazlı bez ile bağlayın. 2 saat sonra gazlı bezi açarak söz konusu bölgeyi durulayın.
Cilt için de aynı şekilde tahriş olan kısma veya yüzün komplesine su ile lapa yaparak uygulayın ve 20 dakika kurumasını bekleyin. Daha sonra duru su ile arındırın.
Kil maskesinin cilt açısından birçok faydası vardır. Kil maskesini uygulamak için cildin bir hastalığa maruz kalması şart değil. Çünkü doğal temizlik maddesi olan kil, sağlıklı ciltlerin toksinlerden temizlenmesini sağlar. Kil maskesinin cilde faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Cildin toksinlerden temizlenmesini sağlayarak gözenekleri açar ve cildin sağlıklı bir şekilde nemlenmesine imkan verir.
- Cilt hücrelerinin yenilenmesi için gereken oksijenin sağlıklı bir şekilde deviniminin gerçekleşmesine yardımcı olur.
- Sürekli ve doğal yollarla temizlenen cilt, sağlıklı bir şekilde nemli kalır ve bu da yumuşak cilt sahibi olmanıza katkıda bulunur.
- Cilt üzerinde meydana gelen tahriş, sivilce, akne, çil gibi sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.
- Cilde sağlıklı bir görünüm kazandırır.
Kilin Zararları
Kilin sağlık açısından birçok faydalarının olduğunu detaylı olarak ele aldık. Şimdiye kadar kilin sağlık açısından bir risk taşıdığına dair bir araştırma sonucunun olduğunu söylemek zor. Fakat her şeye rağmen en doğrusu az miktarlarda tüketmekdir. Sindirim sistemi, akciğer, böbrek hastalıkları ile sorun yaşayan kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kili ağızdan tüketmelidirler.
Tavsiyeler
Kilin özellikle cilt sağlığına ciddi anlamda katkısı olduğunu görüyoruz. Bu yüzden çok yaygın olarak cilt maskelerinde kullanılmakta. Fakat kilin su dışında ayrıca doğal zeytin yağı karıştırılarak uygulanmasının cilt sağlığı açısından daha fazla verim alınmasına yardımcı olacağını düşünüyoruz.
Bebekler için günümüzde özel şampuanlar var fakat yine de bunlar kimyasal maddeler içermektedir. Bu yüzden doğal yollarla bebeklerin temizliği ve cilt sağlığı için kilin kullanılmasını tavsiye ederiz.
Kaynaklar
- 5 Amazing Health Benefits Of Using Clay Water Pot
- The Benefits of Healing Clays
- THE HEALTH BENEFITS OF EATING CLAY
- Bentonite Clay Benefits Detoxify Your Body and Provide Energy Boosts
- Eating Clay: Lessons on Medicine from Worldwide Cultures
- Here’s Why You Shouldn’t Eat Clay (We’re Looking At You, Shailene Woodley)
- 10 Proven Bentonite Clay Benefits and Uses
- The detoxifying health benefits of bentonite clay
- Medicinal clay
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder