11 Aralık 2019 Çarşamba

Tadını bilen bilir bir kere yersen vazgeçemezsin.


1. Arapsaçı


Arapsaçı
Tohumu, yaprak ve dalları ile kökleri kullanılan, havuç ve maydanozla aynı aileden olan arapsaçı, kuzey Anadolu’da, Ege ve Akdeniz’de yetişir. Anason kokusuyla mest eder Arap milletiyle bir ilgisi yoktur.

2. Bambul


Bambul
Domatesle aynı aileden olan minik, beyaz çiçekli, tek yıllık bitkinin ufak meyveleri vardır. Acı sevenlere hitap eden lezzetiyle kimi bünyelerde "Kebability" etkisi olduğu gözlenebilir.

3. Çiğdem


Çiğdem
Çiğ de yenebilen çiğdem yumruları hem yemeklere girer, hem de tatlılara. Çiğdem aşı, çiğdem pilavı en bilinen yemekleridir. Bu arada İzmir de çekirdeğe de çiğdem denir.

4. Çiriş


Çiriş
İçinde bulunduğumuz Mayıs aylarından itibaren İstanbul pazarlarında da boy gösteren çiriş, sarı çiçekli ve otsu bir bitkidir. Ömür uzattığı düşünülerek tüketildiği rivayet halinde dolaşmaktadır.

5. Deniz Börülcesi


Deniz Börülcesi
Rakı sofralarında kimi zaman baş tacı edilen bu ot kökünden koparılmadığı sürece insanlık tarihinin sonuna kadar uzanabilecek bir ömre sahiptir. Balığın yanına çok fena yakışır.

6. Ebegümeci


Ebegümeci
Her çeşit yemeği yapılabilen ebegümecinin genelde iri yapraklarından sarma yapılır, pirinçli yemeğine herkes bayılır, börek harçlarına, kavurmalara girdiği görülür.

7. Eşek Dikeni


Eşek Dikeni
Eşek dikeninin Bodrum'da dolması yapılır, genelde yol kenarı bitkisi olarak üstüne kamyon şoförleri tarafından işense de lezzeti bir başkadır.

8. Eşek Marulu


Eşek Marulu
İnsanın seveni, eşeğin dikeni makbuldür tabi ama bir de eşek marulu var ki, gevrek sapları haşlandığında çıtır çıtır ve lezzetli olur, çerez niyetine yenir yutulur.

9. Gelincik


Gelincik
Haşhaşın uzaktan akrabası olan (muhtemelen kayınçosu) gelincik, ıspanak ve pazının muadili olarak yer aldığı yemeklerde, yedek kulübesinden gelip 4 gol atan futbolcu tadındadır.

10. Hardal Otu


Hardal Otu
Yemek de olur hardal, meze de olur, sos da olur, balla karıştırılıp ete tavuğa sürülürse  midede iki bayram arası düğün etkisi yaratır.

11. Karahindiba


Karahindiba
Sarı olmasına karşın kara denerek hakkı yenen bir ottur, salatası güzel olur bir çok damakta acı izler bırakabilir.

12. Hindiba


Hindiba
Kara hindiba'nın ikizi olup kökleri kavrulup kafeinsiz kahve yapımında kullanılırken tomurcuklarından turşu kurulabilen fantastik bir ottur.

13. Hodan


Hodan
Yumurtalı kavurması meşhurdur, bulup yiyebilen Ege'ye yerleşir ev alır bağ alır bahçe alır Hodan işine girer.

14. Isırgan


Isırgan
Tüm bu saydığımız otların bir anlamda reyizi olan ısırgan, çocukluğu sokakta geçen herkese bir el atmıştır. Şifa deposudur, her bir şeyi yapılır böreği bambaşka olur.

15. Işkın


Işkın
Kapuskası güzel olur, kökeni doğu bölgelerimiz olsa da egelilerin ellerinde bir başka lezzetlenir

16. İğnelik


İğnelik
Bulgur pilavına bambaşka bir hava veren İğnelik otunun ferahlatıcı bir lezzeti vardır.

17. Kaya Koruğu


Kaya Koruğu
İyotlu bir kokusu vardır, yoğurtlu salatası akılları baştan alır.

18. Kaz Ayağı


Kaz Ayağı
"Kazın ayağı öyle değil" sözünde adı geçen kaz ayağı, maydonozla karıştırılan bir bitkidir. Her türlü yemekte yer alabilir, maydonozun pabucunu dama ve çeşitli yüksek platformlara atabilir.

19. Kenker


Kenker
Teksas katliamı gibi görüntüsünün altında kökünden sakız, gövdesindn turşu yapılabilen bir güzel ottur.

20. Kuş Ekmeği


Kuş Ekmeği
İnsanoğlunun kuşlara bakıp yendiğini öğrendiği bir ottur, kavurmalara bambaşka bir lezzet katar.

21. Kuş Otu


Kuş Otu
Kuş ekmeğinin bir üst levelidir. semizotunun tahtını sallayan bir lezzeti vardır.

22. Kuş Yüreği


Kuş Yüreği
Aslında bir kış bitkisi olan kuş yüreği ot kavurmalarında takım kaptanlığı rolü üstlenir.

23. Kuzu Kulağı


Kuzu Kulağı
Ot dünyasının Messi'sidir. Her türlü yemeği yapılmakla birlikte, yıkandıktan sonra çiğ çiğ de yenir. Candır.

24. Labada


Labada
Dolmasını yiyenlerin dünyadan elini eteğini çekip müptelası olduğu bir otumuzdur.

25. Madımak


Madımak
Çorbası, yumurtalı yemeği, pilavı, pastırmalı yemeği, cacığı yapılan bu otumuzun adı Sivas'taki vahşetin yaşandığı otele de verilmiştir.

26. Sarmaşık


Sarmaşık
Şifalı olduğuna inanılan ve acı filiz olarak bilinen bu otumuz başamel soslu mezesiyle Egeli insan için hazine değerindedir.

27. Semiz


Semiz
fazla söze gerek yoktur, eğer bugün yoğurt yoğurtsa bunu semiz otuna borçludur nokta.

28. Silcan


Silcan
Kavurması da olur turşusu da olur, tek başına sofra kurtarır.

29. Sirken


Sirken
Böreği ve mücveri yapılır, uyku yaptığı için uykusuz kalanların çiğ çiğ yediği de görülür.

30. Su Teresi


Su Teresi
Terenin yıllar önce kaybettiği ikiz kardeşidir, çorbası güzel olmakla birlikte patatesin yanında bambaşka bir lezzet olur.

31. Şevketi Bostan


Şevketi Bostan
Etli yemeği de turşusu da güzel olan bu ot adından da hissedebileceğiniz üzere ot dünyasının mafya babasıdır.

32. Teke Sakalı


Teke Sakalı
Böreği ve cacığı güzel olur, teke sakalına benzediğinden mütevellit adı da mecazı mürsel içerir.

33. Yabani Kuşkonmaz


Yabani Kuşkonmaz
Makarna sosu olarak kullanılan bu otumuzun, yumurtalı kavurması da kahvaltılara renk katar.

34. Yabani Pazı


Yabani Pazı
Pazı zaten evcilleştirilebilen bir bitki olmadığından yabanisinin de pek bir farkı yoktur, böreği ve çorbası güzel olur. Güveçte de güzel tatlar verir.

35. Yabani Sarımsak


Yabani Sarımsak
Vampir savar olarak kullanılmasının yanı sıra her türlü yemekte Kamber'siz düğün olmaz misali yer alır.
Bu otlarımızın kıymetini bilelim, bildirelim arkadaşlar. Hem botanik hem kültürel hem de sofra mirasımızdır bunlar. Yiyin yedirin, hatta yetiştirin. Sağlık ve sevgiyle kalın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder