Bir doktor şöyle demiştir: “Ölüm bağırsaklardan başlar.” Bu gerçeği iyice anlamamız için önce kalın bağırsağın yapısına ve işine göz atalım.
Kalın bağırsağın diğer fonksiyonunu araştırmadan önce bakalım 24 veya 36 saat içinde boşaltım yapılmadığı süre içinde organizmada şunlar meydana gelir:
— Dil üzeri paslıdır
— Nefesi ve teri fena kokar.
— Sürekli yorgundur, uyuma ihtiyacı duyar fakat yatınca rahat uyumaz.
— Devamlı ortaya çıkan baş ağrısı ve migren.
— Baş dönmesi.
— Baygınlık, bezginlik, takatsizlik.
— Bağırsaklarda sürekli gaz ve şişkinlik.
— Karının alt kısmında ağırlık.
— İştahsızlık.
— İçine kapanma.
— Asabilik.
— Kırılganlık.
— Dikkatini toparlayamama ve kara görüşler.
— Gelecek üzüntüsü.
— Yüzleri solgun, toprak rengi.
— Ciltleri sağlıksızdır.
— Zaman zaman cildi kaplayan sivilceler ve siğil.
Şifa Orucu Bıçaksız Ameliyattır 139
Bütün bunlar boşaltımın zamanında ve yeterince olmamasından kaynaklanır ki, buna da “peklik” denilir. Aslına bakarsak gün içinde üç kere beslenen birisinin boşaltımı da üç kere olmalıdır, her gün bir kere boşaltım yapmanın bir anlamı yoktur.
Pekliğin nedenleri çoktur; bazılarını sıralayalım.
1- Bağırsakların çalışma düzeninin bozulması
Gaita makata yakın kısma gelince oradaki sinirleri uyarmak için tuvalete gitme ihtiyacı doğurur. 15–20 dakika içerisinde tuvalete gidilirse, kendine mahsus bir zorlama ile bağırsaklar kolayca boşaltılır.
Çalışma, seyahat, misafirlik gibi nedenlerle zamanında tuvalete oturulmazsa, biraz sonra boşaltım ihtiyacı kaybolur, makata kadar gelen gaita yukarı doğru kaçar ve dışarı çıkma uyarısı zamanla kaybolur, dolayısıyla gaita içerde 12 saat yerine 24, 36, 48, 72 saat, hatta bir iki hafta bile bekler ve vücudu zehirlemeye devam eder, tuvalete çıkarken düz bağırsağın son kısmında yırtılmalara hemoroite (basur) neden olur.
2 - Hamilelikten dolayı peklik
İçeride büyüyen bebeğin bağırsaklara baskı yapması ve hamilelik süresince hormon dengesinin bozulması nedeniyle, genellikle hamile kadınlarda peklik olur. Hamilelik sırasında peklik için ilaç almamalıdır. Zorlama sonucunda bebek düşelebilir. Bol erik kompostosu, 1-2 tatlı kaşığı badem yağı gibi şeylerle dışarı çıkma kolaylaştırılır.
3 - Hareketsizlikten peklik
20. asırda beslenmede dengesizlik yaptıkları gibi bir de az hareket etmeleri sonucu pek çok kimsede peklik oluşmaktadır. Yürüyüş, yüzme ve yoga duruşları en faydalı jimnastiklerdir. Unutmamalı ki, hareketsizlik çağımızın vebasıdır ve insanları öldüren etkenlerden biridir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder