İLAÇ YERİNE BULGUR…
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram.
A ) - HAMİLELİK İÇİN MUCİZE ETKİ
a ) - Hamileyseniz ilk 3 ay içerisinde bulgur yediğiniz zaman folik asidi direkt olarak bulgurdan alabilirsiniz´. O açıdan bulgur önemli´.
Bulguru gözde yapan bir çok yönü var. Onlardan bazılarını Prof. Bayram şöyle sıralıyor;
Bulguru gözde yapan bir çok yönü var. Onlardan bazılarını Prof. Bayram şöyle sıralıyor;
b ) - Bulgur, böcek ve larvaların oluşumuna dayanıklıdır. Raf ömrü oldukça uzun, sıcağa ve rutubete dayanıklıdır.
c ) - Bulgur doymamış yağa sahiptir, beslenmede önemlidir ve ekonomiktir.
c ) - Bulgur doymamış yağa sahiptir, beslenmede önemlidir ve ekonomiktir.
d ) - Hazırlanması kolaydır. Vejeteryan beslenmeye çok uygun bir üründür.
e ) - Kalp için oldukça yararlı, sindirimi kolaydır.
f ) - Süt ile karıştırıldığında mükemmel, muhteşem bir gıda oluyor.
B ) - FAKİRİN DOKTORU
a ) - Gelelim ucuz olduğundan mı bilinmez ülkemizde Anadolu mutfağı dışında çok da fazla itibar görmeyen bulgurun faydalarına.
b ) - Bulgur özellikle bağırsak kanseri riskini büyük oranda azaltır. Besin değeri yanında vitaminler açısından da son derece zengin bir gıdadır.
c ) - Bulgur çözünebilen ve çözünemeyen lifler (fiber) bakımından oldukça zengindir. Fiber düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini engelleyen önemli bir besin elemanıdır.
C ) - KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜR
a ) - Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir.
b ) - Bunun dışında B1, B6 vitaminleri ve Niasin’den zengindir.
c ) - Bulgurda bulunan lifler, içerisinde bulunan selüloz, pektin gibi yapılarla vücutta dengeleyici etki gösterir.
d ) - Suda çözünebilen lifler, kan şekerini kontrol ederek kolesterolü düşürücü etki gösterir.
D ) - KİLO VERMEK İSTEYENLER İÇİN BİREBİR
a ) - Lifli besinler diğer besinlere oranla aynı zamanda daha fazla tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırır.
b ) - Ayrıca günlük su ihtiyacını da artırdığından bol su içilmesini sağlar.
c ) Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, folat ve magnezyum sinir ve sindirim sistemi sağlığında önemli rolleri olan maddelerdir.
E ) - BULGUR KABIZLIĞI DA ÖNLÜYOR
Bulgur aynı zamanda içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, kabızlığı önler, sinir sistemininin düzenli çalışmasını sağlar, zihni dinlendirir ve enerji verir.
F ) - EKMEK GİBİ
2 yemek kaşığı pişmiş bulgur kalori değeri bakımından 1 dilim ekmeğe denk düşmektedir. Zayıflama diyetlerinde kolestrol sorunu olanları ekmek yerine bu sebeple bulgur önerilir.
G ) - PİRİNÇ YERİNE BULGUR TÜKETİN
a ) - Doktorlar bulgurun, vitamin ve protein yönünden pirince oranla daha zengin olduğu da bildiriliyor.
b ) - Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü´nce yapılan bir araştırmaya göre, bulgur, pirince göre 4 kat kalsiyum, 4 kat demir, 2 kat fazla protein içeriyor.
c ) - Vitamin ve protein yönünden zengin olan bulgur üstelik çok daha ucuz
H ) - DEMİR ORANI ISPANAKTAN BİLE FAZLA
a ) - Bulgurda, bazı sebzelerden daha çok demir bulunmaktadır. Bu sebeple de doktorlar vücudunda demir eksikliği bulunanlara ıspanak yemelerini tavsiye ediyor.
b ) - Porsiyon yününden karşılaştırıldığında, ıspanakta 3,2 miligram, bulgurda ise 3,5 miligram demir olduğu görülür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder