2 Haziran 2019 Pazar

(201.Kıssa) "Mezarlık Bekçisi Firavun" "Firavun'un ehlinden, yani Firavun'a tâbi olan ve onun inançlarının ehlinden kurtardık." Firavun, Amâlika hükümdarlarına verilen bir lakaptır. Fars (Iran) meliklerine Kisrâ, Rum meliklerine Kayser, Türk hükümdarlarına Hakan, Habeş meliklerine Necâşî, Yemen hükümdarlarına Tübbe denildiği gibi. Amâlikalar, ceberut (çok azılı ve zalim) insanlardır. Onlar Mısır melikleridir. Onlar, Amlîk bin Lavid bin irem bin Sam bin Nuh (a.s)'ın soyundan gelmektedir. Şam civarında oturanlar da onlardandır. Şam'da oturanlara Cebâbirler (azılı ve zalimler) diye isimlendirildiler. Mısır meliklerine de Firavun adı verildi. Firavun, oldukça azılı olduğu için bu ismi aldı. Bu kelimeden dolayı Araplar: "Kişi Firavunlaştı" derler. Kişi azıttı ve şımardığı zaman böyle söylenir. Burada Firavun’dan murad, bütün Firavunlar değildir. Mısır'da olan firavun’dur. Musa (a.s)'ın Firavun'u, Velid bin Mus'ab ibni Reyyân'dır. Firavun Kıbtîlerdendir. Firavun, dört yüz seneden fazla yaşadı. (Ruhü’-l Beyan Tercümesi C:1 S:486-487)

Görüntünün olası içeriği: çiçek, bitki ve yazıGörüntünün olası içeriği: kuş ve yazı
İLAÇ YERİNE BULGUR…
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram.
A ) - HAMİLELİK İÇİN MUCİZE ETKİ
a ) - Hamileyseniz ilk 3 ay içerisinde bulgur yediğiniz zaman folik asidi direkt olarak bulgurdan alabilirsiniz´. O açıdan bulgur önemli´.
Bulguru gözde yapan bir çok yönü var. Onlardan bazılarını Prof. Bayram şöyle sıralıyor;
b ) - Bulgur, böcek ve larvaların oluşumuna dayanıklıdır. Raf ömrü oldukça uzun, sıcağa ve rutubete dayanıklıdır.
c ) - Bulgur doymamış yağa sahiptir, beslenmede önemlidir ve ekonomiktir.
d ) - Hazırlanması kolaydır. Vejeteryan beslenmeye çok uygun bir üründür.
e ) - Kalp için oldukça yararlı, sindirimi kolaydır.
f ) - Süt ile karıştırıldığında mükemmel, muhteşem bir gıda oluyor.
B ) - FAKİRİN DOKTORU
a ) - Gelelim ucuz olduğundan mı bilinmez ülkemizde Anadolu mutfağı dışında çok da fazla itibar görmeyen bulgurun faydalarına.
b ) - Bulgur özellikle bağırsak kanseri riskini büyük oranda azaltır. Besin değeri yanında vitaminler açısından da son derece zengin bir gıdadır.
c ) - Bulgur çözünebilen ve çözünemeyen lifler (fiber) bakımından oldukça zengindir. Fiber düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini engelleyen önemli bir besin elemanıdır.
C ) - KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜR
a ) - Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir.
b ) - Bunun dışında B1, B6 vitaminleri ve Niasin’den zengindir.
c ) - Bulgurda bulunan lifler, içerisinde bulunan selüloz, pektin gibi yapılarla vücutta dengeleyici etki gösterir.
d ) - Suda çözünebilen lifler, kan şekerini kontrol ederek kolesterolü düşürücü etki gösterir.
D ) - KİLO VERMEK İSTEYENLER İÇİN BİREBİR
a ) - Lifli besinler diğer besinlere oranla aynı zamanda daha fazla tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırır.
b ) - Ayrıca günlük su ihtiyacını da artırdığından bol su içilmesini sağlar.
c ) Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, folat ve magnezyum sinir ve sindirim sistemi sağlığında önemli rolleri olan maddelerdir.
E ) - BULGUR KABIZLIĞI DA ÖNLÜYOR
Bulgur aynı zamanda içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, kabızlığı önler, sinir sistemininin düzenli çalışmasını sağlar, zihni dinlendirir ve enerji verir.
F ) - EKMEK GİBİ
2 yemek kaşığı pişmiş bulgur kalori değeri bakımından 1 dilim ekmeğe denk düşmektedir. Zayıflama diyetlerinde kolestrol sorunu olanları ekmek yerine bu sebeple bulgur önerilir.
G ) - PİRİNÇ YERİNE BULGUR TÜKETİN
a ) - Doktorlar bulgurun, vitamin ve protein yönünden pirince oranla daha zengin olduğu da bildiriliyor.
b ) - Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü´nce yapılan bir araştırmaya göre, bulgur, pirince göre 4 kat kalsiyum, 4 kat demir, 2 kat fazla protein içeriyor.
c ) - Vitamin ve protein yönünden zengin olan bulgur üstelik çok daha ucuz
H ) - DEMİR ORANI ISPANAKTAN BİLE FAZLA
a ) - Bulgurda, bazı sebzelerden daha çok demir bulunmaktadır. Bu sebeple de doktorlar vücudunda demir eksikliği bulunanlara ıspanak yemelerini tavsiye ediyor.
b ) - Porsiyon yününden karşılaştırıldığında, ıspanakta 3,2 miligram, bulgurda ise 3,5 miligram demir olduğu görülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder