23 Ağustos 2019 Cuma

HİLAL KARA HANIMIN KARBONAT HAKKINDA KULLANIMI Bravo. Bu karbonat super birsey. Ben de 40 yasimda kesfettim. Mesela deodorant gibi seylere hic gerek yokmus en basitinden. Karbonat eritilmis suyla koltukaltini yikayinca ter kokusu kesinlikle olmuyor. Banyodan sonra yapiyorum. Sabah kalkinca, bazen gun icinde terleyince ve yatmadan once. Insanlara dayatiyorlar deodorantlari sunlari bunlari. Aslinda hic gerek yokmus ve cok basitmis cozumu. Hem de zararsiz. Karbonatli suyla yikadiktan sonra kendi kendine kurumaya birakiyorum. Havluyla kurulanirsa yine etkili olur mu denemedim. Bundan baska sacimi da karbonatli suyla yikiyorum sampuan yerine. Bir arkadadimin tavsiyesiyle basladim. Ne kepek derdi kaldi ne kasinti ne sac derisinde kabuk. Once saci lavaboya egilip suyla islatiyoruz. Sonra bir buyuk bardak veya kucuk pet sise icinde 1-2 kasik karbonat eritilmis ilik suyu lavaboda kafamiza dokerek sabunlar gibi ovuyoruz. Zaten kaygan oluyor. Sonra havlu sarip 10 dakika bekliyoruz. Sonrasinda ya dus alirken duruluyoruz ya da lavaboda. Bu kadar. Hayat basit esasinda ama ticari amaclarla somuruluyoruz hep.

Behçet Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Behçet hastalığı damarlarda yarattığı tahribatla bilinen ve en çok Asya ülkelerinde görülen bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Behçet hastalığının sebebi tam olarak bilinmemekle beraber, hastalık nedeniyle oluşan bakteri ve virüsler sağlıklı olan dokulara saldırarak iltihaplanma oluşturur. Hastada iltihaplanma ile birlikte kızarıklık, ağrı ve şişlik gibi belirtiler görülür. Yapılan araştırmalara göre behçet hastalığının en çok görüldüğü ülkeler Ortadoğu ve Japonya’ dır.

BEHÇET HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Behçet hastalığı belirtilerinde kişiden kişiye değişiklikler görülür. Bunun sebebi de hastalığın vücudun hangi bölgesinde tahribata yol açacağının bilinmemesidir çünkü behçet hastalığı vücudun farklı farklı bölgelerinde ortaya çıkabilmektedir. Kimi hastalarda ağız içinde yaralar oluşur, kimi hastada menenjit gibi çok ciddi hastalıklar belirti olarak ortaya çıkar. Behçet hastalığının ilerlemesi hasta açısından oldukça tehlikelidir. Behçet hastalığı belirtileri ara ara kendini gösterip, daha sonra 1-2 hafta içerisinde yok olabilir. Behçet hastalığı teşhisi için belirtilerin ne zaman ortaya çıktığı, ne şiddette ortaya çıktığı çok önemlidir. Behçet hastalığı belirtilerinin diğer hastalık belirtileri ile karıştırılması çok normaldir.
Behçet hastalığının en çok görülen 5 belirtisi;
  • Ağız içi yara: Behçet hastalığının ilk belirtilerinden bir tanesi ağız içi yaralarıdır ve hemen hemen tüm behçet hastalarında bu belirti görülür. Ağız içi yaralar kendiliğinden iyileşebildikleri gibi, aniden tekrarlayabilir de.
  • Genital yaralar: Behçet hastalarının hemen hemen yarısında görülen bir diğer belirti de genital bölgede oluşan yaralardır. Bu yaralar kadınlarda dış bölge denilen yer vulva da, erkeklerde ise sktrotum yani testis torbasında oluşur. Genital bölgede oluşan yaralar biraz ağrılı olabilir.
  • Cilt sorunları: Behçet hastalarının çoğunun cildinde yaralar görülür. Bu yaralar özellikle bacaklarda ve vücudun üst bölümlerin de görülmektedir. Bu yaralar kırmızı ve genelde ağrılıdırlar.
  • Göz iltihabı: Gözün arka ve orta kısmında oluşan iltihab, behçet hastalığına yakalanan daha çok erkeklerde görülen bir belirtidir. Oluşan göz iltihabıyla görme de bulanıklaşma oluşur. Göz iltihabı sonucu göz de ağrı ve kızarıklık görülür.
  • Artrit: Artrit eklem iltihaplanmasıdır. Behçet hastalığını yaşayan kişilerin yarısında görülen bir belirtidir. İltihap özellikle diz, ayak bilekleri, el bilekleri ve dirseklerde ortaya çıkar. İltihap sonucu eklemlerde ağrı ve şişlik görülür.

GÖRÜLEN DİĞER BELİRTİLER

Damarlar: Damarlarda oluşan iltihaplanma nedeniyle, kollarda ve bacaklarda şişlik ve kızarıklar görülür. Hatta bu durum çok ciddi problemlere yol açabilir. Örneğin, iltihaptan dolayı damarların tıkanması, damarların daralması gibi.
Sindirim sistemi: Behçet hastalığı özellikle ishal, karın ağrısı ve kanama gibi belirtileri ile sindirim sisteminde birtakım tahribatlara yol açabilir.
Merkezi sinir sistemi: Yine iltihaplanma nedeniyle merkezi sinir sisteminde bazı sıkıntılar oluşabilir. Beyin zarında oluşan iltihaplanma boyun ağrısı, baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durum da mutlaka tedavi edilmelidir. Yoksa hastanın beyin felci geçirmesi söz konusudur.

BEHÇET HASTALIĞI TEDAVİSİ

Behçet hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Ancak hastalığın neden olduğu şikayetleri en aza indirmek için bazı tedavi yöntemleri kullanılabilir. Behçet hastalığının belirtilerinin şiddetlendiği durumlarda ilaç tedavisi kullanılabilmektedir.
  • Cilt kremleri: Özellikle genital bölgede ortaya çıkan yaraların ağrısını ve enflemasyonunu en aza indirmek için cilt kremlerini hastaya önerebilir. Merhem ve jeller de kullanılabilecek diğer krem çeşitlerindendir.
  • Gargara: Gargara özellikle ağız içindeki yaraların daha da yayılmasını önlemek ve ağrısını hafifletmek için kullanılır. Bunun için satılan özel gargara sularını kullanabilirsiniz.
  • Göz damlası: Behçet hastalığının en büyük belirtilerinden biri de göz iltihabıdır. Göz iltihabı için de göz damlası kullanılabilir.
  • Kortikosteroidler: Ağız yoluyla alınan bu ilaçlar ise ağız içindeki yaraları geçirmek için kullanılır. Ayrıca iltihabın önemli ölçüde azalmasını sağlar.
  • Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar: Sağlıklı olan dokulara büyük zarar veren hastalığın belirtilerini bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarla en aza indirebilirsiniz.
  • Egzersiz: Behçet hastalığının belirtilerinin çok rahatsız etmediği zamanlarda orta şiddette yapacağınız egzersizler yeniden eklemlerinizin güçlenmesine neden olacaktır. Ancak belirtiler çok şiddetlendiği zaman dinlenmeyi tercih etmelisiniz.

BEHÇET HASTALIĞI BİTKİSEL TEDAVİ

Behçet hastalığı tedavi edilmediği takdirde çok ciddi problemlere neden olur. Behçet hastalığının özellikle belirtilerini en aza indirmek için ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Ancak bu ilaç tedavisinin yanında bitkilerden de yararlanılabilmektedir.
Behçet hastalığı için bitkisel kürler;
  • Bol kişniş tüketerek hastalığın olumsuz etkilerini en aza indirebilirsiniz. Kuru olan kişnişi bir bardak suyla kaynatıp, 5 dakika kadar dinlenmesini sağlayın ve daha sonra için. Bu karışımı günde 2 kez içebilirsiniz.
  • Kurt pençesi, şahdere otu, oğul otu, melisa yaprağı, lavanta, tarhun otu, biberiye, okaliptüs, alıç çiçeği, ardıç, söğüt yaprağı ve kuşburnu bitkilerinin hepsini kaynatın. Karışımı güzelce süzdükten sonra içine bal katarak içebilirsiniz.
  • 2 litre kadar su içine 250 gr demir hindi eritin. Karışımı süzdükten sonra aç karnına 1 fincan için. Hastalığınız boyunca düzenli olarak tüketebilirsiniz.
  • Behçet hastalığı için çok faydalı olan kereviz, elma, havuç, soğan, lahana, ıspanak ve sarımsak gibi yiyecekler bol bol tüketilmelidir.
Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve yakın çekim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder