5 Ekim 2019 Cumartesi

ANDIZ OTUNUN FAYDALARI NELERDİR? . Vücut sağlığına önemli katkılarda bulunan andız otunun faydalarına dair tüm detaylar haberimizde. Andız otunun faydaları, şifalı bitki andiz otunun yararları hakkında bilgiler. . Andız Otu Nedir? Latince “İnula Helenium” olarak adlandırılan andız otu, “yabani ayçiceği”, “elecampane” gibi isimlerle de anılmaktadır. Batı Asyanın yanı sıra Güney ve merkez Avrupa bölgelerine özgü bir bitki olan andız otu, Kuzey Amerika’da da yetiştirilmektedir. Andız otu, çok yıllık otsu bir bitkidir. .

ANDIZ OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
.
Vücut sağlığına önemli katkılarda bulunan andız otunun faydalarına dair tüm detaylar haberimizde. Andız otunun faydaları, şifalı bitki andiz otunun yararları hakkında bilgiler.
.
Andız Otu Nedir?
Latince “İnula Helenium” olarak adlandırılan andız otu, “yabani ayçiceği”, “elecampane” gibi isimlerle de anılmaktadır. Batı Asyanın yanı sıra Güney ve merkez Avrupa bölgelerine özgü bir bitki olan andız otu, Kuzey Amerika’da da yetiştirilmektedir. Andız otu, çok yıllık otsu bir bitkidir.
.
Ağustos ayında papatya benzeri çiçek açan andız otu, 1,5 metre yüksekliğe kadar büyümektedir. Dere boylarında, rutubetli çalılıklar arasında ve ormanlarda bulunan andız otu, birçok sağlık sorununun tedavisinde kullanılmaktadır. Güçlü içeriği sayesinde uzun yıllardır geleneksel tedavi yöntemlerinde yararlanılmaktadır.
.
Sulak ve rutubetli alanlarda yetişen andız otu, güçlü kokusunun yanı sıra acı bir tada sahiptir. Andız otu, çay olarak tüketilebileceği gibi egzama ve uyuza karşı haricen de kullanılabilir. Andız otunu çay olarak tüketmeniz için köklerini doğrayıp kaynatmanız yeterli olacaktır. Andız otunu baharat olarak da kullanabilirsiniz. Ancak andız otu kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, tüketim miktarıdır. Aşırı tüketilmesi durumunda kusma, ishal, kramp ve felce kadar varabilen ciddi komplikasyonlar görülebilir.
.
Düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız ve kronik bir hastalığınız varsa andız otu kullanmadan önce doktorunuza başvurmalısınız. Aksi halde çeşitli yan etkiler gözlemlenebilir. Hamilelerin ve emziren annelerin andız otu kullanması önerilmemektedir. Rahim uyarıcı olarak kabul edilen andız otunun gebelik dönemi zararlı olabileceği ifade edilmektedir.
.
Andız Otunun Faydaları
.
Andız otunun mide rahatsızlıklarından adet düzensizliğine kadar pek çok sağlık sorunu karşısında Antik Yunanlılar ve Romalılar tarafından kullanıldığı düşünülmektedir. Andız otunun faydalarından bir diğeri ise cilt hastalıkları üzerindeki etkileridir. Günümüzde de bitki uzmanları tarafından başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
.
Andız otunun fayda
.
sağladığı sağlık sorunlarından bir diğeri ise öksürüktür. Akciğer enfeksiyonları veya bronşit nedeniyle artan mukusun etkisiyle meydana gelen öksürüğü rahatlatmak için andız otundan yararlanabilirsiniz. Balgam söktürücü özelliğine sahip olan andız otu, öksürüğü keserek rahatlamanızı sağlar.
.
Sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde etkili bir rol oynayan andız otu, mide ve bağırsak hastalıklarına da iyi gelmektedir. Ülser şikayetlerini en aza indiren andız otu, sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda vücutta biriken fazla tuzu dışarı atarak vücutta aşırı su toplanmasını önlemektedir.
.
Andız Otunun Diğer Faydaları
.
Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir.
.
Mide ağrısına iyi gelir.
.
Ağrılı ve düzensiz regl tedavisinde kullanılır.
.
Akciğer iltihabı tedavisinde kullanılır.
.
Kansızlığa iyi gelir.
.
Yüksek tansiyonu dengeler.
.
Balgam söktürücüdür.
.
Kalbe kuvvet verir.
.
İştah açar.
.
Sindirimi kolaylaştırır.
.
Safra ve karaciğer ağrılarına iyi gelir.
.
Tümör gelişimini durdurur.
.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
.
Terletir.
.
Sarılığa iyi gelir.
.
Karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
.
Solunum yollarındaki mikropları öldürerek sterilize eder.
.
Bronşite iyi gelir.
.
Böbrek ve mesane taşlarını eriterek idrar yollarından atılmasını sağlar.
.
Yapışkan Andız Otu Hazırlanışı
.
1 litre suyu kaynattıktan sonra 2-3 orta boy otun dalından elinizle bölerek kaynayan suyun içine atıp 12 dakika (10-15 dakika) kaynatın.
.
Kaynattıktan sonra cam bir sürahiye doldurun. Elde ettiğimiz 1 litre suyu uyandıktan sonra tekrar yatağınıza gidinceye tüketin.
.
21 gün bu işleme devam edilip hastalığınızın durumunu tekrar kontrol ettirin. Büyük ölçüde değişme olması gerektiği söyleniyor. İnsan zaten kendinde bu durumu hisseder. Daha da emin olmak isterseniz tekrar doktor kontrollerinden geçerek durumu teyit edebilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder