TC Ali Tunç -Alternatif tıp
Bu besini yılda 7 kez yerseniz en ölümcül hastalıktan bile koruyor!
BİRÇOK HASTALIĞA ŞİFA OLAN TİRŞİK BİTKİSİ YÖREYE GÖRE İSMİ DEĞİŞSE DE DAHA ÇOK "ANDIRIN DOKTORU" OLARAK BİLİNMEKTEDİR. AKDENİZ BÖLGESİNE AİT BİR BİTKİ OLSA DA KAHRAMANMARAŞ, GAZİANTEP, ADANA İLLERİNDE DE ÇORBASI SIKÇA TÜKETİLİR. ÇOK FAZLA BİLİNMEYEN BU BESİNİN SAĞLIĞIMIZ ÜZERİNDEN ÖNEMLİ ETKİLERİ VARDIR. YILDA 7 KEZ TÜKETİLDİĞİNDE İSE BİNBİR TÜRLÜ HASTALIKTAN KORUDUĞU SÖYLENİR. PEKİ TİRŞİK BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR? TİRŞİK ÇORBASI NASIL YAPILIR? İŞTE TİRŞİK BİTKİSİNE DAİR HER ŞEY...
TİRŞİK BİTKİSİ
Andırın bölgesinde yılan pancarı, zehirli pancar ve yılan yastığı olarak adlandırılan bu bitki geçtiğimiz yıllarda üniversite tarafından yapılan araştırma ile uluslararası bilimsel bir dergi olan Asian Journal Of Chemistry'de yayınlandı. Andırın bölgesinde uzun yıllardır halk tarafından yoğun şekilde tüketilen tirşik çorbası, yüksek miktarda antioksidan içerir. Tirşik bitkisi isimleri bölgelere göre değişiklik gösterse de genellikle, yaban pancarı, ayıkulağı, yılan otu, kabargan, yılanyastığı, Nivik olarak bilinir. Halk arasında mucize etkileri olduğu bilinerek şifa niyetine içilen bu çorbanın yılda 7 kez tüketilmesinin unutulmaması gerektiğinin de altı çiziliyor. MUCİZE ÇORBA
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Dayısoylu tarafından yapılan ve 2 yıl süren araştırmaya göre, zehirli bitki şifaya dönüşüyor.
Bitkinin normal şekilde tüketilmediğini belirten Dayısoylu şunları söyledi:
"Tirşik çorbası yapılırken bir gün öncesinden fermantasyona uğratılması gerekiyor. Yani bir gün bekletiliyor. Oldukça küçük parçalara ayrılıyor sonra pişiriliyor. Bu şekilde bitkinin zehirli etkeni gideriliyor. Bu çorba bölgede "Andırın doktoru" olarak ta nam salmıştır. Bazı iltihabi ve böbrek hastalıklarına iyi geldiği yönünde bilgiler mevcuttur."
Dayısoylu, "antioksidan özelliğe sahip bitkilerin tümör oluşumunu engellediği yönünde bilgilerin bulunduğunu bunun yanında vücuttaki metabolizmayı hızlandırdığı için Tirşik çorbasını herkese önerdiklerini" kaydetti. TİRŞİK ÇORBASININ FAYDALARI
-Tirşik çorbası bir çok hastalığa şifadır
-İştah açma özelliğine sahiptir.
-Yağsız yapıldığı ve protein değeri düşük olduğu için obezite hastaları tüketebilir.
-Romatizmal, şeker ve gut hastalığı olanlar bu çorbayı tercih etmelidir
-Tirşik bitkisi aç karnına tüketildiğinde bağırsak parazitlerini düşürür ve gastrite çok iyi gelir
-Mide ile birlikte tükürük bezlerinin artmasını sağlar ve mide hazmı sıkıntısı çeken insanlar için birebirdir.
-İdrar söktürücü olmak ile beraber idrar enfeksiyonlarına karşı da etkilidir.
-Kansızlığa karşı da çok faydalı bir bitki olan Tirşik, ateş düşürücü özelliğe sahiptir. Yaraların hızla iyileşmesini ve kısa zamanda kapanmasını sağlar.
-Vücut direncini arttırır ve kas kramplarına karşı etkinlik gösterir. TİRŞİK ÇORBASI TARİFİ
-İştah açma özelliğine sahiptir.
-Yağsız yapıldığı ve protein değeri düşük olduğu için obezite hastaları tüketebilir.
-Romatizmal, şeker ve gut hastalığı olanlar bu çorbayı tercih etmelidir
-Tirşik bitkisi aç karnına tüketildiğinde bağırsak parazitlerini düşürür ve gastrite çok iyi gelir
-Mide ile birlikte tükürük bezlerinin artmasını sağlar ve mide hazmı sıkıntısı çeken insanlar için birebirdir.
-İdrar söktürücü olmak ile beraber idrar enfeksiyonlarına karşı da etkilidir.
-Kansızlığa karşı da çok faydalı bir bitki olan Tirşik, ateş düşürücü özelliğe sahiptir. Yaraların hızla iyileşmesini ve kısa zamanda kapanmasını sağlar.
-Vücut direncini arttırır ve kas kramplarına karşı etkinlik gösterir. TİRŞİK ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler:
1 demet tırşik
1 su bardağı yarma buğday
2 su bardağı terbiyeli yoğurt
½ su bardağı un
1 su bardağı yarma buğday
2 su bardağı terbiyeli yoğurt
½ su bardağı un
YAPILIŞI
-Yarma buğdayı 1 gece önceden ıslatın.
-Yılan otlarını yıkadıktan sonra ince ince kıyın. Islanmış yarmayı ve doğranmış yılan otunu bol su ekleyerek geniş bir tencerede kaynatın.
B-uğday piştikten sonra üzerine (tirşik otunun acısını alması için) un serpin.
-Yaklaşık yarım saat sonra kaşık yardımıyla unu çorbanın üzerinden alın.
-Çorbaya su ekleyin ve kaynatmaya başlayın. Yumurta, un ve yoğurdu çırparak terbiyeli yoğurdu hazırlayın.
-Kaynayan Çorbaya yoğurdu çırparak azar azar ilave edin. 4-5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.
-Üzerine zeytinyağı gezdirerek servis yapın.
-Yılan otlarını yıkadıktan sonra ince ince kıyın. Islanmış yarmayı ve doğranmış yılan otunu bol su ekleyerek geniş bir tencerede kaynatın.
B-uğday piştikten sonra üzerine (tirşik otunun acısını alması için) un serpin.
-Yaklaşık yarım saat sonra kaşık yardımıyla unu çorbanın üzerinden alın.
-Çorbaya su ekleyin ve kaynatmaya başlayın. Yumurta, un ve yoğurdu çırparak terbiyeli yoğurdu hazırlayın.
-Kaynayan Çorbaya yoğurdu çırparak azar azar ilave edin. 4-5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.
-Üzerine zeytinyağı gezdirerek servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder