18 Mart 2022 Cuma

⚠️ EVE GELEN MİSAFİRLERE #HAREMLİK_SELAMLIK ⚠️ ▪️Haremlik selamlığın dayanılmaz hafifliği diye bir şey var bilir misiniz? ➖Misafir gelince, herkesi bir yere doluşturmazsınız. Kadınları bir yere erkekleri başka bir yere buyur edersiniz.

 

⚠️ EVE GELEN MİSAFİRLERE
▪️Haremlik selamlığın dayanılmaz hafifliği diye bir şey var bilir misiniz?
➖Misafir gelince, herkesi bir yere doluşturmazsınız. Kadınları bir yere erkekleri başka bir yere buyur edersiniz.
➖Çocuklar olduğu için, kadınlar genelde salona geçer.
▪️Haremlik selamlığın özel bir dili ve ritüeli vardır. Herkes bilmez bunu.
➖Hanımlar çayları, ikramlıkları hazırlar. Evin hanımı yavaşça erkeklerin kapısını tıklatır. Erkeklere çay servisini, evin erkeği veya oğulları yapar.
➖Haremlik selamlık uygulanan evde erkek köşe taşı gibi oturup kadının misafire hizmet etmesini beklemez. Kalkar çayları tazeler. Sehpaları getirir, kaldırır. Mutfağa mutlaka girmek zorundadır.
➖Bardakları mutfağa taşırken, “Ortam müsait mi?” diye sorar.
Eşi görünmesin diye kapıyı kollar.
Haremlik selamlık İslam'ın bir güzelliğidir.
➖Haremlik selamlık uygulanan evlerin bir insicâmı vardır. Ne erkekler kadınların, ne de kadınlar erkeklerin sınırlarını çiğneyebilir.
➖O evlerde kadınların özel mevzularını dinleyemez erkekler. Şakalaşıp gülüşmelerini erkekler izleyemez. Veya kadınlarla şakalaşamazlar.
➖İslâm ihtimalleri hesaba katar. Haremlik selamlık ise kötü ihtimallere karşı kapıları kapar.
➖“Zor ve sıkıntılı değil mi?” diye soran olursa: Kesinlikle zor değil.
Bilakis huzur verir.
İslâm dini fıtrata uygundur. Uygulaması zor değildir.
















EVLAT HAKLARI Çocukların terbiyesinde anne ve babanın dikkat etmesi lâzım gelen bazı husûslar şunlardır: Dinimizin emrettiği doğruluk ve adalet gibi güzel edep ve terbiye, çocuğa verilmeli, çocuk hayırlı işleri yapmaya alıştırılmalıdır. Çocukların, ahlâkı bozuk kimselerle arkadaşlık etmesine mâni olunmalı, onlardan uzak durması temin edilmelidir. Çünkü küçük yaştaki çocuk, kolaylıkla şekil verilebilen balmumu gibidir. Çocuğa dinimizin güzel gördüğü işler daima güzel gösterilmeli; dinimizce kötü, hakîr görülen işler ve bunlara rıza göstermek de çirkin gösterilmelidir. Çocuğa, yeme ve içmeye aşırı düşkün olmaması öğretilmeli, yeme-içme husûsunda ölçülü hareket etme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çocuk, gündüzleri çok uyutulmamalıdır. Zira gündüz uykusu, insana tembellik verir. Çocuğa, gerek sözlerinde ve gerek işlerinde daima ağırbaşlı olmayı öğretmelidir. Çocuklara, kendi akranlarına karşı üstünlük taslamaması, onlara kaba davranmaması ve kötü söz söylememesi tenbih edilmelidir. Paraya düşkün olmaktan sakındırılmalıdır. Çocuklar akrabaları ile tanıştırılmalı, sıla-i rahme (yakınları ziyarete) alıştırılmalıdır. Dinimizin emirleri öğretilmeli, ibadetleri çocukla birlikte yaparak onu da en güzel şekilde yapmaya alıştırmalıdır. Âlimler şöyle demişlerdir: “İnsanın saadet sebeplerinden birisi de, kendisine henüz çocukluk devresinde iken dinin hükümlerini yerine getirme alışkanlığı kazandırılmasıdır. Bu çocuk, büyüyüp kendisine dinin emirlerini yapması bildirildiğinde onları kolayca kabullenir ve önceden alışmış olacağından vazifelerini yerine getirme husûsunda gayreti artar.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder