1) Keten tohumu bağırsak sağlığına faydalıdır
Keten tohumunun içinde yüksek miktarda müsilaj maddesi bulunur. Müsilaj, suda çözülebilen, bağırsak sağlığı üzerinde inanılmaz faydaları bulunan, jel formunda bir liftir. Müsilaj, besinlerin mideden çok çabuk bağırsaklara gönderilmesini engeller ve böylece yediklerimizde bulunan besin değerlerinin çok daha iyi emilmesini sağlar.
Keten tohumu hem çözülebilen hem de çözülmeyen lifler açısından son derece zengindir, bu da bağırsaklardaki zararlı maddelerin atılmasını, kilo vermeyi ve kan şekerinin dengelenmesini sağlar.
2) Keten tohumu cilde ve saça faydalıdır
Eğer daha sağlıklı bir cilde, daha sağlıklı saçlara ve tırnaklara sahip olmak istiyorsanız içeceğinize iki yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu ya da 1 yemek kaşığı keten tohumu yağı eklemeyi düşünmelisiniz.
Keten tohumunda bulunan bitki bazlı omega-3 yağ asitleri saç ve cilt sağlığı için son derece yararlıdır, cilt kuruluğunu ve ciltteki pul pul dökülmeleri önler. Keten tohumu ayrıca akne, gül hastalığı ve egzama için de son derece faydalı bir besindir. Öte yandan keten tohumu tüketmek gözlerinize de iyi gelecek, göz kuruluğunu engelleyecektir.
Keten tohumu yağı, yağ asitleri açısından daha konsantredir. 1-2 çorba kaşığı keten tohumu yağını kuru cilt ya da saçı nemlendirmek için direkt olarak uygulayabilirsiniz. Diğer eteri yağlarla birlikte karıştırılarak doğal cilt nemlendiricisi olarak da kullanmak mümkündür.
3) Keten tohumu zayıflamaya yardımcıdır
Yapılan araştırmalara göre keten tohumunun kilo kaybını kolaylaştırarak obeziteyi önlediği tespit edilmiştir. Keten tohumu sağlıklı yağlar ve lif açısından zengin olduğu için kişiyi tok tutarak daha az kalori tüketilmesini sağlayacaktır. Ayrıca bitki bazlı omega-3 yağ asitleri de enflamasyonu engelleyecektir, vücutta enflamasyon varken kişi kilo almaya daha yatkın olduğundan, bu özelliğiyle de fazla kiloları engeller.
Çorbalarınıza, salatalarınıza, içeceklerinize birkaç çay kaşığı öğütülmüş keten tohumu koymak kilo vermenize yardımcı olacaktır. Eğer öğünler arası atıştırmalıklara ihtiyaç duyuyorsanız bir kase yoğurda bir tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu ilave ederek yemek aynı şekilde kilo vermenizi hızlandıracaktır.
4) Keten tohumu kolesterolü düşürür
Keten tohumunda bulunan çözülebilir lifler, yağların ve kolesterolün sindirim sitemine hapsederek emilmelerini engeller. Bu lifler aynı zamanda safra kesesi tarafından kolesterolden üretilen safranın da hapsedilmesini sağlar. Böylece safra sindirim sistemi aracılığıyla boşaltılır ve vücut daha çok safra üretmeye ve kandaki fazla kolesterolü safraya çevirmeye zorlanmış olur, bu da kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyesinin azalmasına yardımcı olur.
5) Keten tohumu gluten içermez, çölyak hastaları kullanabilir
Gluten içeren tam taneli tahıllar yerine gluten içermeyen keten tohumunu tüketmek, çölyak hastaları ya da gluten hassasiyeti olan bireyler için iyi bir yoldur. Öte yandan deniz ürünleri alerjisi olan kimseler de omega-3 yağ asitlerini keten tohumu aracılığıyla tüketebilirler.
6) Keten tohumu antioksidan açısından zengindir
Keten tohumunda yüksek miktarda antioksidan bulunur. İçinde bulunan, lif bazlı bir antioksidan olan lignan maddesi yaşlanma karşıtı, hormon dengeleyici ve hücre yenileyici görevlerde bulunur.
Bu maddeler aynı zamanda mide ve bağırsaktaki probiyotiklerin oluşumunu destekler ve vücuttaki mantarların ve zararlı bakterilerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Lignan, anti bakteriyel ve anti virütik özelliklere sahip bir antioksidandır, bu sebeple keten tohumu tüketmek grip ve nezle gibi hastalıkları önleyebilir.
7) Keten tohumu sindirime yardımcıdır
Keten tohumunun yararlarından belki de en önemlisi sindirim sistemi sağlığını destekliyor olmasıdır. Keten tohumunda bulunan bitki bazlı omega-3 yağ asitleri sindirim sistemi borularının çeperini korur ve bağırsak sağlığını iyileştirir. Crohn hastalığına sahip bireyler için keten tohumunun çok faydalı olduğu bilinmektedir, zira keten tohumu mide ve bağırsak iltihaplarını tedavi edebilir.
Aynı zamanda kabızlık tedavisinde kullanmak için 1-3 çorba kaşığı keten tohumu yağını 200 ml havuç suyu ile karıştırarak içebilirsiniz.
Keten tohumu çözülebilir ve çözülmez lifler açısından da zengin bir besin maddesidir ve bu sebeple bağırsak sağlığı üzerinde çok etkilidir, aynı şekilde dünyada en çok magnezyum içeren besinlerden biridir. İki çorba kaşığı keten tohumunda 5 grama yakın lif bulunur. Bu lifler bağırsaktaki yararlı bakterilerin üretilmesini sağlar ve sindirim sisteminin atıklardan kurtulmasına yardım eder.
😎 Keten tohumu kanserle savaşır
Keten tohumu tüketmenin meme, prostat, yumurtalık ve kolon kanserleriyle savaşta etkili olduğu bilinen bir gerçektir. Keten tohumunda bulunan lignan maddesi, bağırsaktaki bakteriler tarafından enterolactone ve enterodiol maddelerine çevrilir, bu maddeler de hormon dengesini doğal bir şekilde düzenler. Böylece meme kanseri riski azalmış olur. Aynı şekilde lignan maddesinin yumurtalık ve kolon kanseri üzerinde de olumlu etkileri olduğuna dair birçok araştırma yapılmıştır.
9) Keten tohumu menopozun etkilerini hafifletir
Keten tohumunda bulunan lignan maddesi menopoz dönemindeki kadınlar üzerinde olumlu etkiler gösterir. Lignan maddesi östrojen maddelerini ihtiva ettiğinden hormon tedavisine alternatif olarak kullanılabilir. Bu maddeler ayrıca kemik erimesi riskini de azaltmaktadır.
Keten tohumu ayrıca kadınlarda adet döngüsünün düzenlenmesine de yardımcı olmaktadır. Keten tohumunun hormon dengesi sağlaması için içeceğinize 1-2 çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu ve 1 çorba kaşığı ketem tohumu yağı eklemeyi deneyebilirsiniz.
10) Keten tohumu tansiyonu düşürür
Kanada’da yapılan bir araştırmada, 6 ay boyunca günde 30 gram keten tohumu tüketmenin büyük ve küçük tansiyonu düşürdüğü, tansiyonu 10’a 7 olacak şekilde düzenlediği tespit edilmiştir.
Keten tohumunun tansiyon hastalarında, kontrol edilemeyen yüksek tansiyonu yüzde 17 oranında azalttığı görülmüştür. Bu da yüksek tansiyona bağlı inme, ölüm ya da kalp hastalıkları riskinin yüzde 10’a yakın bir oranda azaltılması demektir.
11) Keten tohumu kan şekerini dengeler ve diyabetle savaşır
Tip 2 diyabet dünya genelinde çok yaygın görülen bir hastalıktır ve kan şekeri oranının çok yüksek olmasından kaynaklanır. Bu da vücudun insülin salgılayamaması ya da insüline karşı direnç göstermesi sebebiyle olur.
Yapılan araştırmalara göre, en az bir ay boyunca günde 10-20 gram öğütülmüş keten tohumu kullanan tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri seviyesinin yüzde 8-20 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Keten tohumunun kan şekeri düşürücü etkisi içerisindeki çözülmeyen liflerden kaynaklanmaktadır. Çözülmeyen liflerin şekerin kana karışmasını yavaşlattığı ve kan şekerini düşürdüğü tespit edilmiştir.
Keten tohumu nasıl tüketilir?
Keten tohumu ya da keten tohumu yağı birçok gıda maddesine dahil edilerek kullanılabilmektedir. Aşağıdaki yöntemlerden bazılarını uygulayarak keten tohumunu tüketmeniz mümkündür:
Keten tohumu ya da keten tohumu yağı birçok gıda maddesine dahil edilerek kullanılabilmektedir. Aşağıdaki yöntemlerden bazılarını uygulayarak keten tohumunu tüketmeniz mümkündür:
Her gün içtiğiniz suya ya da herhangi bir içeceğe bir miktar öğütülmüş keten tohumu ya da keten tohumu eklemek
Keten tohumu yağını salatalarda tatlandırıcı olarak kullanmak
Öğütülmüş keten tohumunu kahvaltılık gevreklerde, sütle birlikte tüketmek
Öğütülmüş keten tohumunu yoğurt ile birlikte tüketmek
Öğütülmüş keten tohumu ya da keten tohumu yağını evde pişirdiğiniz keklere, kurabiyelere, hamur işlerine vb. koymak
Daha etkili bir sonuç için evde yapacağınız bitki ve meyve sularına öğütülmüş keten tohumu ya da keten tohumu yağı eklemek
Keten tohumu ya da keten tohumu yağını pişirdiğiniz yemeklere eklemek
Öğütülmüş keten tohumunu salatalara serpiştirmek
Keten tohumu tüketirken keten tohumunu öğütmeye özen gösterin ve tam tane haliyle tüketmeyin.
Keten tohumu yağını salatalarda tatlandırıcı olarak kullanmak
Öğütülmüş keten tohumunu kahvaltılık gevreklerde, sütle birlikte tüketmek
Öğütülmüş keten tohumunu yoğurt ile birlikte tüketmek
Öğütülmüş keten tohumu ya da keten tohumu yağını evde pişirdiğiniz keklere, kurabiyelere, hamur işlerine vb. koymak
Daha etkili bir sonuç için evde yapacağınız bitki ve meyve sularına öğütülmüş keten tohumu ya da keten tohumu yağı eklemek
Keten tohumu ya da keten tohumu yağını pişirdiğiniz yemeklere eklemek
Öğütülmüş keten tohumunu salatalara serpiştirmek
Keten tohumu tüketirken keten tohumunu öğütmeye özen gösterin ve tam tane haliyle tüketmeyin.
Öğütülmüş haldeki keten tohumunun sindirimi ve emilimi daha kolay olacaktır. Eğer keten tohumunu bütün olarak tüketirseniz bağırsaklarınız keten tohumunu sindirmeden dışkı ile vücuttan atabilir ve bu durumda keten tohumunun yararlarından faydalanamayabilirsiniz. Kendinize bir öğütücü satın alarak bütün halde satın aldığınız keten tohumunu evinizde rahatlıkla öğütebilirsiniz takipte kalın sağlıcakla kalın bir sonraki yazımda buluşana dek Ramazan Aktaş..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder