27 Eylül 2019 Cuma

AYAK VE EL MANTARLARINIZDAN KURTULUN Sağlığımızın müthiş şifreleri m.ulaş 5 litre sıcak suya 1 su bardağı karbonat koyun eritin ayaklarınızı veya ellerinizi içinde 1 saat tutun günde 1 sefer 6 gün yapın geçiyor geçmezse şayet karaciğeriniz filitreleriniz tıkalı sayfada var kürü okuyun şifa Allah tan saygılar m ulaş

Perhizimizde mantar yemek yasak bilginiz olsun candita ve kanser tedavisi olanlarda canditayı artırıyor m.ulaş


BAĞDOKUSU ROMATİZMA ÇEŞİTLERİ VE TEDAVİSİ OKUYALIM Sağlığımızın müthiş şifreleri
Romatizma Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Romatizma, ülkemizde görülme oranı yüksek bir hastalıktır. Her yaşta görülebilen romatizma, eklem, doku, kemik, kas ve sinir köklerini etkiler. Ve romatizmanın yüzden fazla çeşidi vardır. Halk arasında sıcak ve soğuk havanın romatizmaya neden olduğuna dair yanlış bir inanış vardır. Özellikle aile geçmişinde romatizma öyküsü bulunan kişiler alışkanlıklarını, romatizma neden olur ve nasıl tedavi edilir sorularının cevaplarına göre düzenleyerek birçok olumsuz durumdan kendilerini koruyabilirler.
Her yaştan insanda görülmesi mümkün olan romatizma, kas ve eklem hareketlerini zorlaştırır. Özellikle beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve hazır gıdaların yoğun olarak tüketilmesi, bağ dokusunun temel bileşeni olan kollajenin vücutta azalması, romatizmal hastalıkların görünme riskini artırır.
Romatizma Nedir?
Romatizmaya İyi Gelen ve Tetikleyen Yiyecekler!
Romatizma, kelime olarak Yunanca "akma" anlamına gelen "Rheuma" kelimesinden türemiştir. Romatizma, otoimmün sistemindeki bozukluktan kaynaklanan düzinelerce hastalığı tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Romatizmal hastalıklar genel olarak eklemlerde, kaslarda organları birbirine bağlayan ya da destekleyen dokularda görülse de vücudun herhangi bir bölümünde de meydana gelme olasılığı mevcuttur.
Romatizma Neden Olur?
romatizma_romatizma_nedir_romatizma_ne_iyi_gelir_romatizmal_hastaliklar_romatizma_ilaclari
Romatizma hastalıklarının neredeyse tamamı otoimmün sistemindeki bozukluktan kaynaklanır. Bu hastalıklar, bağışıklık sisteminin mikroplar, bakteriler ya da virüslere saldırmak yerine sağlıklı dokulara saldırmasından dolayı ortaya çıkar. Gut hastalığında da görüldüğü gibi ürik asit kristalleri (idrar kristalleri) de romatizmal rahatsızlıklara sebep olabilir.
Romatizmal hastalıklarla ilgilenen bölüm romatolojidir. Romatologlar eklemlerde, kaslarda ve bağışıklık sisteminde oluşan hastalıklarla ilgili uzmandırlar. Ana romatizma tiplerini anlamak ve neden kaynaklandığını bilmek hem oluşumunu engelleyebilmek hem de tedavi için önemlidir.
KAÇ TİP ROMATİZMA VARDIR?
Romatizma, temel olarak iki tipe ayrılır. Bunlar, iltihabı olanlar ve olmayanlar şeklindedir. İltihabı olan romatizma üç çeşittir. Birincisi, Çeşitli mikropların (Stafilokok, streptokok ve tüberküloz basili gibi), eklemlerde meydana getirdiği romatizma. İkincisi, bağışıklık sisteminin bozuk olması ile meydana gelen romatizma. Son olarak ise, ürik asit gibi kristallerin eklemlerde meydana getirdiği tahriş sonucu oluşan romatizma.
İltihabı olmayan romatizmalar arasında ilk akla gelen artroz yani kireçlenmedir. İltihap olmamasına karşılık bu romatizmada aşınma görülür. Eklemin içindeki kıkırdağın incelmesi ve kaybolması ile eklemlerin kenarında kemik çıkıntıları meydana gelir. Bu romatizma türüne neden olarak kaza, darbe gibi travmalar, psikolojik hastalıklar sayılabilir.
Romatizma Belirtileri Nelerdir?
Romatizmal ağrılara bitkisel tedaviler
Romatizmal hastalıkların belirtileri, türüne göre farklılık gösterdiğinden bu türleri ve belirtileri ayrı başlıklar altında incelemek ve buna göre değerlendirmek gerekir.
1. Romatoid artrit
Romatizmal rahatsızlıkların en yaygın görülen türü romatoid artrittir. Kronik bir iltihabi rahatsızlık olan romatoid artrit hastalarının eklemlerinde şişme ve iltihap meydana gelir. Bunun nedeni, bağışıklık sisteminin eklem kapsüllerine saldırmasıdır. Romatoid artrit son derece ağrılı olabilir, eklem yapılarında bozulmaya ve kalıcı hasara neden olabilir. Genel olarak bilek ya da ayak parmakları gibi küçük eklemlerde meydana gelir. Semptomları son derece sistematik olarak ilerlediğinden,
Akciğerler,
Gözler,
Kan damarları ve
Cildi de hastalıkla birlikte etkiler.
Romatoid artritin en belirgin semptomu ellerde ya da ayaklardaki eklemlerde görülen ağrı ya da kasılmadır.
2. Gut hastalığı
İltihaplı romatizma türlerinden biri olan gut hastalığı eklemlerde şiddetli ağrıya sebep olan iltihabi bir rahatsızlıktır. Yoğun miktarda ürik asit kristalinin vücut dokularında depolanmasıyla meydana gelir ve;
Şişme,
Kızarıklık,
Etkilenen eklemde yanma hissine neden olur.
Ürik asit kristalleri aynı zamanda böbreklerin de işlevlerini yerine getirmelerini engeller. Gut çoğunlukla ayak başparmağında gelişir ve diğer eklemlere de atlayabilir. Eğer rahatsızlık uzun süre tedavi edilmezse tofi adı verilen nodüllerin oluşmasına sebep olur.
3. Vaskülitis (damar iltihabı)
Nadir görülen bir romatizma türü olan vaskülitis, kan damarlarında iltihaplanmaya neden olur ve hayati risk taşır. Dokulara yeterli düzeyde kan taşınmasını engelleyerek iskemiye (bölgesel anemi) sebep olan vaskülitis, yayıldığı kan damarlarında ağrıya neden olur. Vaskülitis belirtileri,
Kırmızı noktacıklar,
Deride hassas yumru ya da şişkinlikler,
Eller ve ayaklarda güçsüzlük,
Öksürük,
Ateş olarak sayılabilir.
4. Lupus
Bir otoimmün hastalığı olan lupus deri iltihabı olarak da bilinir. Her yaştan kadın ve erkekte görülebilse de genç kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Bununla birlikte erkeklerdeki belirtileri kadınlara oranla daha yoğundur. Lupus hastalığı
DEVAM EDİYOR...
DEVAMI
Eklemlerde ağrı ve gerginliğe,
Deride kaşıntılı yaralara,
Burun, kafa derisi ya da ağızda yaralara,
Ateşe,
Halsizliğe,
Derin nefes alırken zorlanmaya sebep olabilir.
5. Sjörgen sendromu
Oldukça yaygın olarak görülen bir hastalıktır fakat semptomları pek çok hastalıkla benzerlik gösterdiğinden kolay teşhis edilemez. Daha çok kadınları etkileyen sjörgen sendromu, erkeklerde ve çocuklarda da görülebilir. Bu hastalık,
Ağızda kuruluk,
Boğazda yanma ya da kuruluk,
Konuşmada çiğnemede ya da yutmada zorlanma,
Halsizlik,
Sindirim sorunları,
Vajinal kuruluk,
Ciltte kuruluk ya da yara,
Eklem ağrısı,
Sinir ağrısı,
Kulak altı bezlerinde şişme gibi sayısız hastalığın belirtisi olabilecek semptomlar oluşturduğundan çoğu zaman teşhisinde zorluk yaşanır.
Romatizma Nasıl Tedavi Edilir?
Romatizmal hastalıkların tedavisinde bir uzman yardımı almak ve rutin kontrolleri aksatmamak son derece önemlidir. Özellikle vaskülitis gibi ölümcül sonuçlar doğurabilecek durumlarda düzenli kontrol ve tedavi şarttır.
Steroid
Romatizma nasıl geçer sorusunun yanıtı genel olarak streoidler ya da ibuprofen veya naproksen etken maddeli anti-inflamatuvarın kullanımıdır. Bu tür ilaçların kullanımı iltihap oranını düşürür. Streoidler ayrıca bağışıklık sisteminin çalışma oranını dengeleyerek sağlıklı dokulara saldırmasını engeller.
İmmünosupresif (bağışıklık sistemini baskılayıcı) ilaçlar
Romatizmal hastalıkların tedavisinde uygulanan bir diğer yöntem bağışıklık sistemini engelleyici ilaçların kullanımıdır. Streoidlerin bağışıklık sistemini kontrol altına alamadığı durumlarda reçete edilen immunsupresif ilaçlar romatizma ağrısına ne iyi gelir sorusunun da yanıtıdır. Son derece etkili olan bu ilaçların yan etkileri de bir o kadar kuvvetlidir. Bu ilaçların kullanımındaki başat tehlike, bağışıklık sistemi aktivitesini azaltarak vücudu hastalıklara karşı savunmasız duruma getirmesidir.
Kolkisin
Özellikle gut hastalığının tedavisinde kullanılan kolkisin, düzenli olarak kullanıldığında hastalığın neden olduğu belirtileri azaltabilir. Özellikle ataklar sık sık meydana geliyorsa ürik asit kristallerinin çözülerek vücuttan atılması için doktorlar tarafından reçete edilebilir.
Romatizmaya Hangi Bitkiler İyi Gelir?
Isırgan Otu En Popüler Şifali Bitkiler Arasında
Romatizma bitkisel tedaviye olumlu yanıt veren hastalıklardandır. Bazı bitki ve tohumların iltihaplanmayı azaltarak ağrıları azalttığı bilinmektedir.
1. Kereviz tohumu
Bir yemek kaşığı kereviz tohumunu bir litre suya atarak kaynatın. İyice demlenen karışımınızı ılındıktan sonra günde bir bardak tüketerek ağrılarınızı azaltabilirsiniz.
2. Isırgan otu
Az miktarda suyun içerisinde haşlayarak lapa haline getirdiğiniz bir tutam ısırgan otunu soğuduktan sonra bir tülbente sarın. Bu lapayı eklemlerinize ya da ağrıyan bölgelerinize sararak 15 dakika kadar bekletin. Kronik ağrılarınızı dindirmek için bu kürü haftada üç kez uygulayabilirsiniz.
3. Maydanoz
Bir demet maydanozu ezerek suyunu çıkarın. Bu sudan günde üç kez bir yemek kaşığı kadar tüketin. Küre altı hafta kadar devam ettikten sonra üç hafta ara verilmesi tavsiye edilir.
Bu bitkiler haricinde belli otların çayını yaparak da ağrılarınızı azaltmanız mümkün. 200 santilitrelik suya atacağınız, önerilen miktarda otu demleyerek düzenli olarak tüketebilirsiniz.
Tane karabiber: 1 tatlı kaşığı
Zencefil: 1 çay kaşığı
Kuşburnu: 1 yemek kaşığı
Papatya: 1 tatlı kaşığı
alıntı
Hayvansal ürünlerden uzak durun
Asıl Karaciğerinizi ve troidinizi onarın sağlık kalıcı olsun sayfada var tüm bilgileri okuyun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder