Mustafa Ulaş
MAHLEBİN FAYDALARINI OKUYALIM m.ulaş
Sağlığımızın müthiş şifreleri
Sağlığımızın müthiş şifreleri
Mahlebin saymakla bitmeyen faydaları
Mahlep, besin değerleri bakımından tahmin edebileceğinizden çok daha zengin bir malzeme. Besin lifi, protein ve yağ asitleri bakımından oldukça zengin olduğu yetmezmiş gibi mahlep aynı zamanda bolca kalsiyum, potasyum ve magnezyum ihtiva ediyor.
Mahlep, besin değerleri bakımından tahmin edebileceğinizden çok daha zengin bir malzeme. Besin lifi, protein ve yağ asitleri bakımından oldukça zengin olduğu yetmezmiş gibi mahlep aynı zamanda bolca kalsiyum, potasyum ve magnezyum ihtiva ediyor.
Mahlep bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor, vücudun hastalıklara karşı olan direncini artırıyor.
Balgam söktürücü bir etki oluşturuyor.
Nefes darlığı ve astım solunum sorunlarına dayalı rahatsızlıklara çözüm oluyor.
Antidiyabetik özellikler gösterdiğinden şeker hastalarına da iyi geldiği söyleniyor.
Mahlep, vücuda enerji veriyor, bu özelliği nedeniyle afrodizyak etkisi de gösteriyor.
Karaciğer hastalıklarının iyileşme sürecine destek oluyor.
Karın ağrılarına iyi geliyor, böbreklerde yaşanan sorunlar nedeniyle oluşabilen ağrıları da hafiflettiği söyleniyor.
Güçlü bir antioksidan etkisi olduğundan vücudu serbest radikallerden koruyor, bu sayede kalp ve damar hastalıklarından da koruyor.
İçeriğinde bulunan kalsiyum sayesinde kemik gelişimine ve sağlığına da katkı da bulunuyor.
Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olarak sindirimi hızlandırıyor. Mahlebin faydalarını öğrendik peki mahlep nerede satılır?
Mahlep, birçok farklı haliyle mutfaklarda kendine yer buluyor. Çekirdek, toz, yağ ya da püre şeklinde aktarlardan kolayca temin edilebiliyor. Mahlebin özellikle toz haline marketlerin baharat reyonlarından da kolayca ulaşmanız mümkün oluyor. Son olarak mahlebin birçok çeşidine doğal ürünler satan online alışveriş sitelerinden de ulaşılabiliyor.
Peki, temin ettiğiniz bu mahlep nerelerde kullanılıyor, onu da hemen anlatalım. Mahlep mutfaklarda en çok hamur işlerinin içinde kendine yer buluyor. Kurabiye, poğaça, kandil simidi gibi birçok tarife kendine has kokusu ve lezzetiyle dahil olan mahlep, dilerseniz pilav yapımında bile kullanabileceğiniz nefis bir baharat sayılıyor.
Mahlep ağacı yalnızca Türkiye ve Ortadoğu'da yetişir. Kışın yapraklarını döker ve ilkbahar mevsiminde beyaz çiçekler açar. Bu çiçekler yeşil renkli meyveler verir ve o meyvelerin çekirdeklerinden de şifa vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder