İsmail Yilmaz
YÜKSEK TANSİYONUN ESAS NEDENİ TUZ DEĞİL ŞEKER, ÖZELLİKLE DE FRÜKTOZDUR!
Eğer yüksek tansiyon sorununuz varsa muhtemelen doktorunuz sizi tuza karşı uyarmıştır. Ancak bilmelisiniz ki bir zamanlar düşünüldüğü gibi suçlu tuz değil. Aslında bir numaralı suçlu doktorunuzun size büyük olasılıkla hiç bahsetmediği bir şey.
British Journal of Medicine yayını Open Heart'ta (Açık Kalp) yayınlanan yeni bir çalışmada, yiyeceklerin kardiyovasküler risk üzerindeki etkİlerine bakılmış. Temel bilimler, popülasyon çalışmaları ve klinik araştırmalar, şekerin özellikle de monosakarit früktozun yüksek tansiyon gelişmesinde önemli rol oynadığını gösteriyor.
Bu çok endişe verici çünkü işlenmiş ve paketlenmiş gıdaların hepsi früktoz, sükroz, yüksek früktozlu mısır şurubu ve diğer isimlerdeki şekerler içermekte. Çalışmayı yapan araştırmacılar yüksek tansiyonu etkileyen faktörlerin en suçlusunun früktoz olduğunu bulmuşlar.
Araştırma raporunda "Epidemiyolojik çalışmalar, hayvan ve insan çalışmaları yiyeceklere eklenen şekerlerin özellikle de früktozun, tansiyonu yükselttiği, kalp atışını hızlandırdığı ve miyokardiyal oksijen ihtiyacını arttırdığı, inflamasyon, insülin direnci ve genel metabolik sendroma katkıda bulunduğunun kanıtlarını gösteriyor."
Yüksek tansiyon kardiyovasküler hastalıkların nedenlerinden biri, kardiyovasküler hastalıklar da dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinden. O nedenle tuzu yüksek tansiyonun temel nedeni olarak görmekten vaz geçip şeker ve früktoz tüketimini sınırlandırmalıyız.
Eğer yüksek tansiyon sorununuz varsa muhtemelen doktorunuz sizi tuza karşı uyarmıştır. Ancak bilmelisiniz ki bir zamanlar düşünüldüğü gibi suçlu tuz değil. Aslında bir numaralı suçlu doktorunuzun size büyük olasılıkla hiç bahsetmediği bir şey.
British Journal of Medicine yayını Open Heart'ta (Açık Kalp) yayınlanan yeni bir çalışmada, yiyeceklerin kardiyovasküler risk üzerindeki etkİlerine bakılmış. Temel bilimler, popülasyon çalışmaları ve klinik araştırmalar, şekerin özellikle de monosakarit früktozun yüksek tansiyon gelişmesinde önemli rol oynadığını gösteriyor.
Bu çok endişe verici çünkü işlenmiş ve paketlenmiş gıdaların hepsi früktoz, sükroz, yüksek früktozlu mısır şurubu ve diğer isimlerdeki şekerler içermekte. Çalışmayı yapan araştırmacılar yüksek tansiyonu etkileyen faktörlerin en suçlusunun früktoz olduğunu bulmuşlar.
Araştırma raporunda "Epidemiyolojik çalışmalar, hayvan ve insan çalışmaları yiyeceklere eklenen şekerlerin özellikle de früktozun, tansiyonu yükselttiği, kalp atışını hızlandırdığı ve miyokardiyal oksijen ihtiyacını arttırdığı, inflamasyon, insülin direnci ve genel metabolik sendroma katkıda bulunduğunun kanıtlarını gösteriyor."
Yüksek tansiyon kardiyovasküler hastalıkların nedenlerinden biri, kardiyovasküler hastalıklar da dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinden. O nedenle tuzu yüksek tansiyonun temel nedeni olarak görmekten vaz geçip şeker ve früktoz tüketimini sınırlandırmalıyız.
Özet çeviri: Nurçin Çağlar
Not: Biz tuz deyince KAYA TUZU anlıyor ve sadece Çankırı'dan aldığımız KAYA TUZU kullanıyoruz.
Sağlıklı Yaşıyoruz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder