6 Eylül 2019 Cuma

ŞİFANIN BİLEĞİ ''KARANFİL'' Karanfil, Osmanlı Mutfağının vazgeçilmez bir baharatıdır. Kuvvet macunlarında, aşurede onun kullanımından vazgeçilemez. O, karanfil ağacının tomurcuklu çiçekleridir. Çiçekçilerin satışa sundukları ve halk arasında bilinen karanfil çiçeği ile hiçbir alakası yoktur. Avrupalılar, onu turşu ve tatlılarında çeşni vermesi amacı ile kullanırlar. Anadolu’da, eczanelerin olmadığı bölgelerde halen çürük diş ağrılarında ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. Çürük dişin oyuğuna, ezilmiş kuru karanfilin bir parçası yerleştirilir veya da yağından bir damla damlatılır. Ağrı kesici gücünü içerdiği gallik asitten alır. Tarihçesi Milattan Önce 3. yüzyılda Çin imparatorları ve aristokrasisi, bütün ziyaretçilerine ağız kokuları için karanfil ikram etmeden görüşmezlerdi. Eski Romalılar'da karanfili baharat olarak kullanıyorlardı. Romalı Plinus'un, "Bir yıl geçmiyor ki, Hindistan, Roma İmparatorluğunu 50 milyon sesterce kurutuyor" sözünü İlk ve Ortaçağ Batı Uygarlıklarında karanfilin yüksek fiyatına kanıt olarak gösterebiliriz. 17. ve 18. yüzyıl İngiltere'sinde karanfil, yüksek fiyatı sebebiyle altın ile eşdeğerdi. (Sesterce,eski Roma'nın madeni parasıdır. Roma Cumhuriyeti döneminde küçük gümüş madeni para iken; Roma imparatorluğu döneminde büyük bronz madeni para şeklini almıştır.) 15. yüzyıldan itibaren karanfil, Avrupa'da yeniden tanındı. Hollandalılar, karanfil ticaretinde kartel oluşturarak, hayli zenginleştiler.Amsterdam ve Rotterdam hala büyük karanfil pazarlarından sayılmaktadır. Anavatanı Baharat Adaları Filipinler’dir. Eski Mısır mezarlarının duvarlarında ipe dizilmiş karanfil resimleri vardır. Karanfili tedavi amaçlı ilk kez Bingenli Hildegard yer vermiştir. Hekimler Avrupa’da koleranın ve vebanın yaygın olduğu dönemlerde boyunlarına karanfilden yapılmış kolye takar, hasta muayenesinde dudaklarının arasında bir karanfil tutarlardı. Hastayı muayene edip yanından ayrıldıktan sonra da karanfil çiğnerlerdi. *İshal olunduğu zaman; 7-8 karanfili ortadan bölüp çiğnemeden bir kaç yudum suyla yutulur. Öğleden evvel bir kere öğleden sonra bir defa daha alınmalıdır.10-11’e kadar çıkabilirsiniz. Bıçak keser gibi keser ishali… İleri yaş grubunda olup da günler süren ishal şikâyetleri sonunda elektrolit dengesi (tuz ve mineral dengesi) ve vücutlarının su dengesi bozulmuş yaşlı insanlar, uyguladıkları sıkı diyete rağmen ishalleri devam ederkendestekleyici olarak karanfil kürünü uyguladıklarında, ertesi gün karın ağrılarının, bağırsak hareketlerinin azaldığını ve çok daha seyrek tuvalete çıktıklarını gözlemleyebiliriz. Mucizevi bir yardımcıdır..(Ama hekime mutlaka gidilmelidir.) *Zihin ve beden yorgunluğuna karşı Karanfilin alternatifi yoktur. Onun sahip olduğu bazı özellikleri ve kimyası başka hiçbir bitkiyle veya baharatla mukayese edilemez. Kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Zihin yorgunluğunuz da mı mevcut? Başınızda veya üzerinizde bir ağırlık mı hissediyorsunuz? Veya gergin misiniz? Bir bardak su kaynatın ve hemen sıcakken üzerine dokuz-on adet karanfil tanelerinden ilave ediniz. Beş-altı dakika bekledikten sonra karanfilleri içerisinden çıkarmadan yudum yudum içiniz. En geç on dakika sonra yorgunluğunuzun gittiğini, vücut direncinizin arttığını gözlemleyebilirsiniz. Çok daha önemlisi, günün yorgunluğuna bağlı zihin yorgunluğunuzun ortadan kalktığını daha dinamik düşünsel güce sahip olduğunuzu hayretle hissedebileceksiniz. Var ise, üzerinizdeki gerginliğin de yavaş yavaş ortadan kalktığını göreceksiniz. Karanfilin bu konudaki etkilerini daha da artırmak istiyorsanız, kendinize bir çay demleyip içerisine 10-12 adet karanfil atınız, birkaç dakika bekledikten sonra çayınızı yudumlayarak keyfini çıkartınız. İçtikten 5-10 dakika sonra zihin yorgunluğunuzun kayıp olduğunu ve zindeleştiğinizi hayretle gözlemleyebilirsiniz. Bu amaçla uygulayacağınız karanfilli çayı haftada 3-4 defadan fazla uygulamayınız ve alışkanlık haline getirmeyiniz. Zihin ve beden yorgunluğu için karanfil çayı yapılışı; Cezveye 1 su bardağı su konur, kaynamakta olan suyun içine 7 – 8 tane karanfil atılır, kısık ateşte 4 dakika daha kaynatılır ve ateşten alınır. Süzüldükten sonra, soğutmadan sıcak olarak yudum yudum içilir. Genelde akşam yemeklerinden sonra 20 gün kadar kür halinde uygulanması tavsiye edilir. 10 günlük bir aradan sonra tekrar uygulanabilir. Şifası 1) Ağız kokusu: Karanfil çiğnemek ağız içi yaraları iyileştirir, ağız kokusunu giderir. 2) Diş ağrısı: Karanfil yağı ağrıyan dişe pamukla konur. Karanfil kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir ve ağız çalkalanır. 3) Ağız içi iltihabı: Karanfil, kekik ve misvak ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Bu çayla ağız çalkalanır. 4) Anjin, boğaz iltihabı: Aynı uygulama boğaz iltihabı içinde geçerlidir. 5) Balgam, öksürük: Karanfil çiçekleri, ıhlamurla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Karanfil, çörekotu, kekik, misvak kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. 6) Doğum kolaylaştırıcı: Karanfil, defne tohumu ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak doğuma 10 gün kala 1’er su bardağı içilmeye devam edilir. 7) Gaz söktürücü: Karanfil, nane ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. 8) Vücudu rahatlatıcı: Karanfil, oğulotuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. 9) İshal: Karanfil içerdiği tanenle kabız yapar. Karanfil kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Mide bulanması ve kusmak için soğuktan meydana gelen ishal için, bir dilim ekmeği ateşe karşı kızartıp bal suyuna bir miktar sirke karıştırıp kızarmış ekmeği içine batırdıktan sonra üzerine dövülmüş karanfili ekip yemelidir. Karanfil Yağı ile Strese, Uykusuzluğa, Depresyona ve Unutkanlığa Bitkisel Çözüm… Karanfil yağı hem doğal bir afrodizyak hem de mükemmel bir stres giderici etkisi olan bir bitkisel uçucu yağdır. Zihin açıcı ve dikkat toplamayı kolaylaştırıcı özelliği ile zihinsel yorgunluğu giderir. Aşırıya kaçmamak kaydıyla uygun miktarlarda tüketilen karanfil yağı zihini açar, berraklaştırır ve unutkanlık, hafıza kaybı, aneksiyete, depresyona sorunu çekenlere yardımcı olur. Diğer yandan uykusuzluk veya uyku bozuklukları çeken kişilerin daha rahat uyku çekebilmeleri amacıyla karanfil yağı tüketmeleri önerilir. Karanfil Yağı ile Baş Ağrısına Bitkisel Çözüm… Karanfil yağı tuz ile karıştırılır ve alnına şakak bölgesine uygulandığında, soğutucu-serinletici etki sağlar ve baş ağrısının hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca hazımsızlığa, arpacık şikayetine, kulak ağrısına, mide bulantısına, öksürüğe, balgama, bronşit , astım, sinüzit gibi solunum yolları hastalıklarına, soğuk algınlığı şikayetlerine iyi gelmektedir. Diğer yandan karanfil yoğu oldukça etkili bir detoks bitkisel ürünüdür. Metabolizma hızını artıran karanfil, çay olarak ta tüketildiğinde zayıflatan çaylar kadar etkili olabilmektedir. Uzak doğu ülkelerinde karanfil yağı, erken boşalma bitkisel tedavisi amacıyla da kullanılmaktadır. *Karanfil yağının saça faydaları: Saç besleyici ve saçtaki kırılmaları önleyici etkisi nedeniyle saç bakımında karanfil yağından çokça faydalanılır. *Karanfil yağının diğer faydaları şunlardır: Kozmetikte: Karanfil yağı kozmetik kremler ve losyonlar içerisinde sıklıkla bulunan bir bitki yağıdır. Ayrıca aromaterapi, masaj tedavisi gibi alanlarda da karanfil yağından yararlanılır. Stres nedeniyle oluşan tutulmalar ile kas gerilmelerine ve romatizmal ağrılara iyi gelmektedir. Karanfil yağı, antiseptik, antiviral ve antifungal (mantar hastalıklarına karşı ) kullanılabilen bir yağdır. Bilinen pek çok faydası vardır. Kullanım Şekli : Dahilen; 1 fincan suya 1-2 damla damlatılarak içilir. Diş ağrılarında pamuk üzerine damlatılarak diş üzerine tatbik edilir Nazan Başoğul

Hasanali Kaptan
Bu gizli tarif sadece kan şekerini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda kan basıncını düşürür ve kalp krizini önler.
Bugün sizinle Tayvan'daki yaşlı bir adamın sağladığı reçeteyi paylaşacağım, kan şekerini düşürmekte etkili yemek çok güzel.
Hızlı kan şekeri düşürme tarif
Yeşil limonlu haşlanmış tavuk
Malzemeler: bir tavuk, dört limon.
Tarif:
1, tavuk kesilir kafa, bacak, kuyrukları kesip atılır, dört tane yeşil limon doğurulur;
2, tüm malzemeyi suya koyulur, 1250 ml soğuk su ekleyin (yaklaşık 5 kase), su tam tavuk çökecek kadar olmalı, yaklaşık 3 saat kaynatılmalı, ateş söndürüldükten sonra biraz tuz koyunuz.
Hatırlatma:
1. Bunun yerine sarı limon kullanamayacağınıza dikkat edin, ayrıca yeşil olgunlaşmamış sarı limon değildir, çok küçük bir yeşil limon çeşididir. Yeşil limon insülinin yerini alabilecek doğal bir madde içerir.
2, tadı acı, çok iyi değil, ama çorba ve tavuk yemek tavsiye edilir;
3, eğer tavuk haşlaması yapmak istemiyorsanız, genellikle yeşil limonlu su içebilirsiniz veya çaya ekleyebilirsiniz, yemek pişirirken sirke yerine baharat, çay, meyve çayı yapabilirsiniz.
4. Tavuk çorbasının yağ oranı çok yüksek olduğundan endişeleniyorsanız, tavuk derisinin çıkarılması önerilir;
5, aşırı protein alınamsı kaynaklı böbrek hasarı önlemek için, haftada bir gün yemek tavsiye edilir.
Bu diyet çorbası, ısıyı uzaklaştırma, ısıyı hafifletme, dalak iştah açıcı ve susuzluğu azaltma etkisine sahiptir ve diyabet üzerinde iyi bir yardımcı koşullandırma etkisine sahiptir.
Limonun en büyük özelliği asittir: Çin tıbbı ekşi lezzetin karaciğere ait olduğunu düşünür, hazımsılığı kaldırır ve ishal durdurabilir. Ayrıca öksürüğü, ısıyı hafifletme, dalak ve bağırsaklara uyarı verme etkisine sahiptir.
Hipertermi veya obez olan ve yüksek tansiyonlu diyabet hastaları için uygundur, aynı zamanda sonbahar ve yaz aylarında yüksek sıcaklığa uygun bir çorba, aynı zamanda hipertansiyon, miyokard enfarktüsü ve cilt pigmentasyonunun önlenmesi ve tedavisinde etkilidir.
———————-
* Çinceden tercüme, Türkçem için herkesten tekrar özür dilerim.
* Eş dost akrabalar için paylaşmayı unutmayın. Daha çok sağlık bilgileri için sayfayı takıp etmeyi unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder