10 Ocak 2020 Cuma

BİTKİLERİN FAYDALARI Soframızdan eksik etmemiz gereken 15 bitki Bu 15 bitkiyi soFranızdan eksik etmeyin..!


1-ADAÇAYI:
 Kalp krizi riskini azaltır. Aşırı terlemeye neden olan hastalıkları giderir. Kramp, omurilik rahatsızlığı, beze ve sinirsel titremelerde mucize etkileri vardır. Böcek sokmalarına karşı ısırılan bölgeye adaçayı
yaptığını toz olarak uygulamanız önerilir.
2-CEVİZ:
 Damar koruyucu, ishal kesici, cildi temizleyici, siğil giderici, mantar hastalıklarında etkili, tümör engelleyici ve bağışıklık sistemini koruyucu özellikleri bulunmaktadır. Ceviz kanın pıhtılaşmasını önler, kan dolaşımını düzenler… Karaciğer için de çok faydalıdır.
3-IHLAMUR:
Gribal enfeksiyonların yanı sıra güzellik ve ciltteki lekelere karşı da mucize etkileri vardır. Cilt lekeleri için iyice kaynatılıp, leke olan kısma sürülmesi öneriliyor. Bunun yanında strese karşı da ıhlamuru mutfağınızdan eksik etmeyin...
4-HİNDİBA:
 Safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında mucizeler yaratır. Kronik karaciğer iltihaplanmalarına karşı tedavi edici özelliği vardır. Şeker hastalığına da iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra deri kaşıntıları ve sivilcelere karşı da şaşırtıcı derecede etkilidir.
5-KARABAŞ OTU:
Ağrıları dindirir, kalbe kuvvet verir… Özellikle sigara kullananlar için belirtelim, balgam sökücü özelliği vardır. Uyuşukluk gideren bu bitki zindelik kaynağıdır. Sara ve beyin hastalıklarının tedavisinde de kullanılır.
6-KEREVİZ:
 Huysuz ve asabi biri misiniz? Kereviz tüketin. Sakinleştirici özelliği var. Böbrek için çok yararlı, kanı temizliyor, kilo almayı önlüyor ve cinsel gücü artırıyor.
7-KUŞBURNU:
 Hangi vitamini ararsanız var. Grip ve soğuk algınlığı için bire bir. Kabızlık için de çare... Yorgunluk ve halsizlik için öneriliyor. Kan yapıcı ve tansiyon düzenleyici özelliği ile mutfaktan eksik edilmemeli.
8-MAYDANOZ:
 Bir tutam maydanoz vücudun günlük C vitamini ihtiyacının tamamını karşılıyor. Toksinleri vücuttan atıyor, kanı temizliyor, kansızlığa, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi geliyor...
9-MEYAN KÖKÜ:
Balgam söktürücü özelliği olan bu bitki mide ülseri tedavisinde kullanılır. Böbreküstü bezlerini çalıştırdığı gibi kramp girmelerinde de çözücü etkisi vardır. Ayrıca iyi bir kabızlık gidericidir.
10-NAR:
 Narda bol miktarda antioksidan, C vitamini, demir ve potasyum var. Bir bardak nar suyunun antioksidan özelliği, iki kadeh kırmızı şarap ve 10 bardak yeşil çay ile aynı seviyede. Üstelik, bu özellikleri sayesinde kalbi ilaç gibi koruyor.
11-SEMİZ OTU:
 Uzmanlar, Parkinson tedavisinde hastalarına mutlaka semiz otu salatası yemelerini öneriyor. Zihin yorgunluğu, sinirlilik ve uykusuzluğa iyi gelir. Kanı temizleyici özelliği vardır...
12-PELİN OTU:
Mideniz ile sorun yaşıyorsanız, gastrit derdiniz varsa pelin otu birebir... Bu bitki sindirim zor besinlerin hazmını kolaylaştırıyor. Tonik etkisiyle de kan dolaşımını artırarak, vücuda zindelik veriyor. Bir önemli özelliği ise vücuda sürüldüğünde haşereleri uzaklaştırması...
13-SOĞAN:
 Mümkün olduğu kadar çiğ tüketin. Zira çiğ tüketildiğinde mideyi güçlendirir, sindirim sistemini uyarır, idrarı arttırır. Grip, nezle, gırtlak iltihabı ve öksürüğü önleyici olarak kullanılır.
14-ZERDEÇAL:
 Zerdeçal en etkin ve en yaygın kullanılan antioksidanlardan biridir. üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit ve sinüzit tedavisinde kullanılır. Kansere karşı etkilidir. Beyni güçlü tutarak, alzheimerı önler.
15-ZEYTİN:
 Özellikle zeytinin yağı mucize kaynağı olarak görülür. Vücudun ihtiyaç duyduğu omega 6 yağ asidine sahiptir. Hücre yenileyici özelliği ile cildi besleyip, güçlendirir... Zeytin ve zeytinyağı asla mutfaktan eksik edilmemeli, bolca tüketilmeli


Kirli Suyu Temizleyen Bitki

Moringa Oleifera. Bir çoğumuzun haberdar olmadığı bu bitki ‘ mucize bitki ‘ olarak anılıyor ve yoğun olarak güney asyada yetişiyor.
Bitkinin bugüne kadar bilinen özelliği, her bir bölümünün değerlendirilebilir olması; örneğin yaprağı, aynı ağırlıktaki portakalın 7 katı C vitamini, aynı ağırlıktaki sütün 4 katı kalsiyum barındırıyor. Ancak bitki üzerinde yeni bir araştı...rma yapan bilim insanları, önemli bir özellik keşfettiler.
Bitki, kirli bir suda belirli bir süre bekletildiğinde, suyu temizleyerek içilebilir hale getiriyor. Bu keşfin, yakın gelecekte yaşanacak temiz su kaynağı kısıtlılığını önlemesi açısından çok önemli bir gelişme olduğunu belirten bilim insanları, detaylı araştırmaların devam ettiğini vurguluyorla

'Baldıran', dünyanın en zehirli bitkilerinden biri

Prof. Dr. Hüseyin Önen, maydanozgiller familyasından olan baldıran otunun dünyanın en zehirli bitkilerinden birisi olduğunu söyledi.
Amasya'da baldıran otunu yiyen 5 çocuktan 1'nin zehirlenerek hayatını kaybetmesi gözleri bu zehirli bitkiye çevirdi. Başbakan Erdoğan'ın da Siirt'te yaptığı konuşmasında, "Bedeli baldıran zehri de olsa içmeyi göze alarak çırpınıyoruz" şeklinde dile getirdiği bitkiyle ilgili üniversite öğrencilerine uygulamalı olarak ders verildi.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Önen, Ziraat Fakültesi'nin bahçesinde öğrencilere baldıran bitkisinin nasıl zehirlediğini anlattı. Önen, insanlarla iç içe yaşayan bu bitkinin birkaç gramının insanı zehirleyerek ölümüne sebep olabildiğini söyledi.
"SOKRATES'İ ÖLDÜREN BİTKİ"
Önen, baldıran otunun maydanozdan ayıran özelliğinin kötü kokusu, gövdesindeki kırmızı renk ve gövdesinde içindeki boşluk olduğunu söyledi. Erken dönemde baldıran otunun maydanozdan ayrılmasının zor olduğunu ifade eden Önen, "Sokrates'in öldürüldüğü bitki bu. Bunun şerbeti Sokrates'e içirilerek ölümüne neden oluyor. O nedenle onun kanını temsilen kırmızı lekeler var. Bu lekelere Sokrates'in kanı deniyor. Bu lekelerden ayırabiliriz. İçi boş bir görünümde ve kötü bir kokusu var. Ama erken dönemde ilkbahar aylarında risk oluşturuyor. Dolayısıyla ot toplaya çıkan aileler dikkat etsin. Ot toplayıp bahar yorgunluğunu atlatalım derken böyle önemli problemlere neden olmasınlar. Çocuklarımız için problem oluşturuyor. Çocuklarımızı bilinçlendirmemiz lazım. Evlerin kenarında, yol kenarlarında tarlada bu otu görmek mümkün. Dolayısıyla çocuklarımıza bunu anlatmamız lazım. Çocukların uzak durması için anlatmamız lazım. Erken dönemde maydanoza yani bu mevsimde çok benziyor. İnsanlar bunu topluyor bir araya getirerek pancar yemeği yapıyor. Ama bu bitki bazen karıştığında zehirleme olayları yaşanıyor. Çocuklar annelerini taklit edip bu ottan toplayıp yiyor" dedi.
"DÜNYANIN BİLİNEN EN ZEHİRLİ BİTKİLERİNDEN"
Baldıran otunun meydana getirdiği sorunların zehirli mantardan büyük olabildiğini ifade eden Önen, bu bitkinin çok zehirli olduğunu belirterek, "Bir dal yanı 6-7 gram bir insan yediğinde ölüme neden oluyor. Bitkiler içerisinde en zehirli bitkilerden birisi. Sade bizim ülkemizde değil; Amerika'da, Avrupa'da çok farklı ülkelerde sorun oluşturan bir bitki. Dünyanın bilinen en zehirli, en sık zehirlenme olaylarının karşılaştığımız bitkilerden birisi" diye konuştu.
"HAYVANLARI DA ZEHİRLİYOR"
Yabancı otların sadece zararlarını değil insan ve hayvan sağlığı açısından taşıdığı riski de derslerinde öğrencilere anlattıklarının altını çizen Önen, baldıran otunu yiyen hayvanlarında olumsuz yönde etkilendiğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti: "Eğer hamile bir inek ise yavru atıyor. Genç bir hayvansa ölüme kadar gidebiliyor. Çok büyük ekonomik kayıplara neden olan bir bitki."

Az tükettiğimiz 11 faydalı gıda

  Az tükettiğimiz veya bazen hiç yemediğimiz besinlerin birçok faydası bulunuyor. New York Times, internet sitesinde yemekten kaçındığımız ancak sağlığa en faydalı 11 gıdayı açıkladı.
Bu besinleri göz ardı etmeyin..!
Pancar: Folik asit bakımından zengindir. Kırmızı rengini veren pigmentler kansere karşı savaşır.
Lahana: Kanserle savaşan enzimleri harekete geçiren "sulforaphane" isimli kimyasalı içerir.
Pazı: Yapraklarında, gözleri yaşlanmanın etkilerinden koruyan karotenoid maddesi bulunur.
Tarçın: Kan şekeri ve kolesterolü kontrol etmeye yardımcı olur
Nar suyu: Antioksidan bakımından zengindir. Tansiyonu düşürür
Kuru erik: İçeriğinde yüksek miktarda Antioksidan içerir.
Kabak Çekirdeği: Yüksek mineral oranı erken ölüm riskini azaltır.
Sardalya: Demir, magnezyum, bakır, çinko, fosfor, potasyum, manganez içerir
Zerdeçal: Vücutta iltihaplanmayı önler ve kansere karşı koruma sağlar
Yaban Mersini: Hafızayı kuvvetlendirir.
Kabak: Kalori değeri düşük, lifler bağışıklık sistemini güçlendiren A vitamini bakımından zengindir. Uzun süre tok tutar


Zihninizi orman meyveleriyle tazeleyin!

Dut, böğürtlen, çilek ve ahududu gibi yaşamı daha renkli ve tatlı kılan orman meyvelerinin beyin hücrelerinin onarılmasına da yardımcı olduğu belirtildi.
İtalyan La Stampa gazetesinin haberine göre, beslenme uzmanı Dr. Shibu Poulose, Boston’da yapılan Amerikan Kimya Derneğinin toplantısında, oksidatif bozulmalara ve inflamasyona karşı koruyucu olan bu meyvelerin, beyin hücrelerini de zinde tuttuğunu söyledi.
Beyinde "mikroglia" adı verilen koruyucu hücreler olduğunu ve bunların, parçalanmış hücreleri ve atık ürünleri ortadan kaldırdıklarını ifade eden Poulose, ancak yaş ilerledikçe bu hücrelerin görevini doğru şekilde yerine getiremediğini belirtti.
Poulose, bazı durumlarda çok daha aktif hale gelen bu hücrelerin beyindeki sağlıklı hücrelere de zarar vermeye başlayabildiğini kaydederek, "Ancak araştırmamızda elde edilen sonuçlar, orman meyvelerinin içerdiği polifenollerin bu konuda bir cankurtaran etkisi yaptığını gösteriyor" dedi.
Bu meyvelerin hücrelerin "temizleme" fonksiyonunu onardığını gözlemlediklerini belirten Poulose, orman meyvelerinin bu etkisinin daha önce bilinmediğini sözlerine ekledi.

Diş tedavisinde çörek otu

Çörek otu yağı, başta dişte kemik erimesi, dökülme gibi tedavisi zor bir çok soruna, ağızda yara ve dudakta uçuklara iyi geliyor.
Almanya'nın başkenti Berlin'de diş hekimliği kliniği bulunan, yaptığı çalışmalarla Belçika ve Kırgızistan'daki üniversitelerden fahri doktorluk unvanları alan Dr. İsmail Özkanlı, uzmanlığının implant cerrahi üzerine olduğunu, 2004'den bu yana da araştırmalarını ''her derde deva olan'' çörek otu yağı üzerine yoğunlaştırdığını söyledi.
Dişte kemik erimesi ve dişlerin dökülmesinin Almanya'da her iki kişiden birinde görüldüğünü ifade eden Özkanlı, şöyle devam etti:
''Türkiye'de de benzeri bir durum olduğunu tahmin ediyorum. Bu sorunların çözümü için çalışma yaparken çörek otu yağı dikkatimi çekti. Tıpta değişik hastalıklar üzerine çörek otu yağıyla ilgili çok sayıda araştırma var. Ancak, ağız ve diş sağlığı üzerine araştırma yok. Almanya ve Türkiye'den temin ettiğim çörek otu yağı ile diş sorunlarına şifa bulmaya çalıştım. Bu alandaki uzmanlardan da yardım aldım. Yaklaşık 1,5 yıl süren araştırmalar sonucu elde ettiğimiz ürünlerle tedavide büyük başarı sağlandı.''
Özkanlı, çörek otu yağının, başta dişte kemik erimesi ve dökülme olmak üzere tedavisi zor birçok soruna, ağızda yara ve dudakta uçuklara şifa verdiğini söyledi.
Özkanlı, Mısır ve Almanya'da çörek otu yağını kapsül olarak üreterek, satışa sunduklarını ifade ederek, ''Çörek otunun üç ayrı cinsi bulunuyor. Bunlardan Türkiye'de yetişen 'Nigella Damassina'nın bağırsak rahatsızlıklarına, Mısır'da ve Afrika ülkelerinde yetişen 'Nigelazativa' türlerinin de bakterilere, mantarlara ve virüslere karşı etkili olduğu biliniyor. Ürünlerimizi yakın zamanda Türkiye'de de piyasaya süreceğiz'' diye konuştu.

Siyah havuç çok sağlıklı



Antioksidan olduğu bilinen sebzenin, iltihap kurutucu ve ateş düşürücü özelliği de ortaya çıktı.
Bilim adamları, siyah havucun, Batı dünyasında yaygın olan sağlıksız beslenme modelleri sonucu ortaya çıkan sağlık sorunlarına karşı etkili olduğunu bildirdi.
İtalyan La Stampa gazetesinde çıkan habere göre, Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nde görev yapan bilim adamları, yaptıkları araştırmada, içinde bulunan antosiyanin adlı mor pigmentler sayesinde oldukça etkili bir antioksidan işlevi gören siyah havucun, ayrıca önemli bir iltihap kurutucu, ateş düşürücü (anti inflamatuar) özelliği olduğunu da gözlemledi.
Araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları araştırmada, hayvanlara yağ ve karbonhidratlar açısından zengin bir diyet uyguladı.
Kısa sürede kilo alan farelerde, yüksek tansiyon, diyabet glikoz toleranssızlığı, karaciğer ve kalp rahatsızlıkları ortaya çıktığını gören araştırmacılar, bundan sonraki 2 ay boyunca hayvanlara verilen besinlere siyah havuç suyu ekledi.
Elde edilen sonuçlar karşısında şaşıran araştırma ekibinin başındaki Lindsay Brown, farelere uygulanan "korkunç" besin programının sürdürülmesine rağmen, tüm bulguların normale döndüğünün gözlemlendiğini söyledi.
Turuncu havuçlardan yaklaşık 28 kat fazla antosiyanin içeren siyah havucun antioksidan özelliğinin zaten bilindiğini belirten Brown, ancak farelere uygulanan kötü diyete karşı etkisinin, bu sebzenin, iltihap kurutucu, ateş düşürücü (anti inflamatuar) özelliği olduğunu da ortaya koyduğunu kaydetti.

Muz ve brokolinin faydaları

Muz ve brokolinin içerdiği lifler, mide ve bağırsak problemlerine iyi geliyor.
Sebze ve meyvelerin posalarının, zararlı bakterilerin sindirim sistemindeki hücrelerin içine geçişine karşı etkisini araştıran bilim adamları,
"plantain" cinsi büyük bir muz ile brokolinin içerdiği liflerin oldukça yararlı olduğunu gözlemledi. Bu liflerin, ishal ve karın ağrısı gibi semptomlar gösteren kronik iltihabi bir bağırsak hastalığı olan Crohn’a karşı yararlı olduğunu saptayan bilimadamları, işlenmiş gıdalarda kullanılan ortak bir maddenin ise hastalığın ilerlemesine yol açtığını tespit etti.
Araştırma ekibinden Barry Campbell, elde ettikleri sonuçların, farklı beslenme ögelerinin bakterilerin bağırsak içindeki hareketi üzerinde oldukça etkili olabileceğini ortaya koyduğunu söyledi.
Cambell, "Vitaminler ve minareller açısından zengin olan "plantain" ve brokolinin sağlığa faydalarını genel olarak zaten biliniyordu. Ancak Crohn hastalarındaki iltihabi duruma karşı doğal savunma sistemine nasıl destek olduğu konusunda şimdiye kadar bir fikrimiz yoktu" diye konuştu.
Bilim adamları, bu hastalıktan mustarip olanların, hastalığın tekrarlanmaması için işlenmiş gıdalardan uzak durmaları ve bu lifleri tüketmeleri tavsiyesinde bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder