9 Ocak 2020 Perşembe

DEVE DİKENİ Tıbbi Kullanımı ve Faydaları:


Bitkinin topraküstü kısmı idrar arttırıcı, ateş düşürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı, yatıştırıcı ve iştah açıcı olarak etkilidir. %5'lik infüzyonu yemeklerden önce 1 bardak içilerek kullanılır.
Devedikeni tohumu adıyla aktarlarda bitkinin meyveleri satılır. Karaciğer hastalıklarına karşı ve safra arttırıcı olarak tozu bal ile karıştırılarak kullanılır. Yine aynı amaçla meyvelerden hazırlanan %5'lik dekoksiyon kullanılmaktadır.
İçediği silymarin maddesi alkole bağlı karaciğer rahatsızlıklarında ilaç olarak kullanılmaktadır.
Bitkinin gövdesi kabuğu soyulduktan sonra taze olarak yenilir.
Karaciğerde toksik maddelerin parçalanıp, atılacak hale gelmesine yardımcı olur. Karaciğerin hücrelerini alkol,ilaç ve kimyasalların zararlı etkilerinden korur. Kronikhepatit (karaciğer iltihabı) dahil, aşırı alkol ve bazı ilaçların neden olduğu safra yolu iltihabı, sirozve kronik karaciğer hastalıklarında içeriğindeki silymarin adlı kimyasalın oldukça etkili olduğu belirlenmiştir.
Karaciğerin çalışmasını destekler ve yeni karaciğer hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur, karaciğerin fonksiyonunu arttırır. Karaciğer yağların parçalanması için gereken safrayı üretir. Devedikeni tohumu safra artışını sağlar. Böbreklerin daha iyi çalışmasına katkıda bulunarak idrar yollarındaki problemlerin giderilmesinde olumlu katkılar sağlar. Alkolün çok kullanılması sonucu gelişen sirozda etkilidir. Ayrıca aşırı sigara içen kişiler için de önemlidir. Yine işyerlerinde çevresel zehirlilik yaratan maddelerle çalışan kişilerde de yararlıdır. Nikotin, alkol, karbonmonoksit gibi maddelerin zararlarını etkisiz hale getirir. İyi bir kan temizleyici ve karaciğer toniğidir.
Silimarin, karaciğer hormonlarının, ilaçların ve kimyasalların süzülüp temizlenmesinden sorumlu güçlübir antioksidan olan glutasyon maddesinin oranını %35’ in üzerinde arttırmaktadır. Devedikeni tohumu psoriasis ve kronik mantar enfeksiyonu gibi problemleri olanlar gibi karaciğer fonksiyonları zayıf olan kişilerde de yararlıdır.
Yorgunluğa iyi geldiği de söylenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder