16 Ocak 2020 Perşembe

KANTARON YAĞI FAYDALARI Ormanlık alanlar ve kırsal bölgelerde kendiliğinden büyüyen, doğada her an karşımıza çıkan bu bitki sağlık ve kozmetik sektöründe çok sık kullanılır. İnsan sağlığına sayısız yararı olan kantaron yağ ve çay olarak kullanılır. Faydalarını sıralayacak olursak şöyledir:


- Antiseptik özelliklerinden dolayı vücutta oluşan yaraların mikrop kapmasını önler.
- Ciltte oluşan lekelerin geçmesine yardımcı olur.
- Doktora danışma koşuluyla ağız yoluyla alınan kantaron yağı kan şekerini düşürücü etkisi vardır.
- Ciltte düzenli olarak uygulanan kantaron yağı sivilce oluşumunu ve sivilceden kaynaklı izlerin geçmesini sağlıyor.
- Kantaron yağı bala karıştırılıp tüketildiğinde doğal bir antibiyotik etkisi göstererek vücudun mikroplardan arınmasına yardımcı olur.

- Kas ağrıları, romatizma, sırt ağrılarına doğal bir ağrı kesici etkisi vardır.
- Egzama oluşumuna engel olur ve kaşıntıyı alır.
- Saçların dökülmesine, kepeklenmesine ve kurumasına etkili bir çözümdür.
- Cildi ölü hücrelerden arındırır, hücre yenileyici özelliği sayesinde yaşlanmayı geciktirir.
- Bebeklerde oluşan pişiklere ve yazın güneş yanıklarına karşı iyileştirici etkisi vardır.
- Ağız yoluyla tüketildiği durumlarda bağırsak hareketlerini düzene sokarak ishal ve kabız gibi hastalıkların meydana gelmesine engeller.
- Ülser, gastrit gibi mide ağrılarına sebep olan hastalıkların tedavisine yardımcı olur. Mide ağrısını hafifletir ve rahatlatır.
- Menopoz dönemindeki kadınların ani ateş basması, depresyon, duygu değişimi, sinir ve stres sorununa yardımcı olarak kadınları bu dönemi daha kolay atlatmasına vesile olur.
- Günde bir bardak içilen kantaron çayı kişide dinginlik ve rahatlatma verir.
- Ağız yoluyla tüketilen kantaron iç ve dış kanamaları durdurma özelliği vardır.
- Kantaron korku ve stresten oluşan uçuklara sürüldüğünde iyileştiricidir.
- Kantaron çayı her gün düzenli olarak içildiğinde grip ve soğuk algınlığına doğal tedavi etkisi vardır.
KANTARON YAĞINI KULLANMASI SAKINCALI OLANLAR
Özellikle hamile ve emziren annelerin kullanması sakıncalı olma ihtimaline karşı bir uzmana danışmadan tüketilmesi tavsiye edilmez.
Kullanım Şekilleri
Çayı ve yağı mevcut olan bitkinin kişinin isteğine bağlı olarak hazır olarak aktarlarda satılırken evde doğalı da yapılabilmektedir.
1-Çayı: 1 bardak su için 1 tatlı kaşığı kantaron bitkisini yaklaşık 5 dakika kadar demledikten sonra tüketilir. Bu yöntem özellikle depresyon, duygu değişimi ve strese çok iyi gelir.
2-Yağı: Kantaron yağına bir alerji olup olmadığını öğrenmek için bir miktar yağı küçük bir yere sürerek denenebilir. Eğer olağanüstü bir tepkimeyle karşılaşılmadıysa rahatlıkla kullanılabilir. Makyaj pamuğuna birkaç damla yağ damlattıktan sonra yüzü uygulanır. Yüzde oluşan sivilce, güneş gibi lekelere doğal çözümdür. Ağız yoluyla tüketildiğinde ise yine birkaç damlayı geçmemeli ve doktora danışılmalıdır.
Doğal Kantaron Yağı Yapımı
Cam bir kavanoza kurutulmuş kantaron çiçeklerini saplarıyla birlikte doldurun, yarısına kadar doldurulan çiçeklerin üzerine zeytinyağı eklenir. Kavanozun ağzını sıkıca kapattıktan sonra yaklaşık 5-6 hafta bekletilir ve belli aralıklarla çalkalanır. Bekleme işi tamamlandıktan sonra bir tülbent yardımıyla tortularından arındırılan kantaron yağı kullanıma hazırdır. Kullanım ömrü, iyi muhafaza edildiği takdirde 1 yıla kadar uzamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder