17 Mart 2020 Salı

Acı biber Dünya üzerinde neredeyse her bölgede farklı versiyonları yetişebilmesi ile, acı biber yiyeceklere kendisine has tadı ve özelliği ile yeni bir boyut kazandırması sebebiyle en çok tüketilen bitkilerden birisi oluyor. Yiyeceklere verdiği endemik lezzet bir yana, acı biberin marifetleri bunun ile bitmiyor. İçerisinde bulundurduğu pek çok vitamin ve zengin lif kaynaklarının yanı sıra, etken maddesi olan capsaicin doğal bir mucize olarak karşımıza çıkıyor. Acı biberin faydaları ise şu şekilde sıralanıyor: MUTLULUK VERİYOR


Acı biberin etken maddesi olan capsaicin, beyinde endorfin salgılanmasını sağladığı için, vücutta ağrı kesici ve mutluluk verici bir etki oluşturuyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
İçeriğinde bulunan antioksidanlar ile, vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca C vitamini seviyesi, turunçgillere yakın bir seviyede olması sebebi ile kış aylarında doğal bir savunma mekanizması özelliğinde.
DOLAŞIM SİSTEMİNİ OLUMLU ETKİLİYOR
Acı biberin bir diğer etkisi, vücuttaki kanı inceleştirmesi ile, kanın pıhtılaşmasını önlemesi, kalp krizi riskini azaltması, kolesterol ve şekeri düşürmesi. Ayrıca damarlardaki kanın akış yolunu düzeltmesi ile damar basıncını azaltıp, tansiyona da dengeleyici unsur olduğu biliniyor.
SİNÜZİTE İYİ GELİYOR
Acı biberin burun ve boğaz yollarındaki enfeksiyona karşı antioksidan özelliği ile kurutucu etkisi olması, sinüzit sorunu olan kişilere de sinüzitin açılması konusunda yardımcı oluyor.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZELTİYOR
Acı biberin sindirim sistemine karşı olumlu etkisinin yanı sıra kabızlık rahatsızlığına karşı da düzeltici etkisi mevcut. Ancak uzmanlar bir konuda uyarıyor, acı biberi fazla tüketmek hemoroid ve ülser gibi rahatsızlıklara yol açabileceği için dikkatli tüketilmesi gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder