Çemen otunun faydaları nelerdir?
Çemen otu son senelerde yaygınlık kazanan bitkiler arasında yer alıyor ve onun pek çok tarifte adının geçtiğini görebilirsiniz.
Bilhassa tohumları çeşitli detoks içeceklerinin üretiminde kullanılıyor ve bu nedenle insan sağlığına pek çok faydasının olduğundan bahsedilebilir.
Çağlar boyunca Kuzey Afrika ve Hindistan’da yetiştirilmiş olan bu ot, hem yaprakları hem de tohumları ile pek çok fayda sunuyor. Dilerseniz bu faydalara hemen geçiş yapalım.
SİNDİRİM PROBLEMLERİ
Çemen otu, özelliğe zayıf karaciğer fonksiyonları ve dispepsi tedavisi konusunda oldukça etkili. Aynı zamanda mide ve diğer bağırsak problemlerine de ciddi bir katkısı var. Dizanteri ve ishalin tedavisinde de kullanılan ot, toz formuna da getirilebiliyor ve böylece alerjiler, tıkanmalar gibi solunum yolu rahatsızlıklarına da iyi geliyor.
Ağız kokunuzu tazelemek için de onu kullanabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken yapraklarını gölgede kurutmak ve ezip bir toz haline getirmek. Üstüne bir kaç damla limon suyu sıkabilir ve bir sos tavasında bir kaç dakika çevirdikten sonra soğutabilir, ağız kokunuzu yenilemek için bu karışımı kullanabilirsiniz.
KOLESTEROL
Çemen otu kan lipid düzeyleri üzerinde hayli etkili ve bu nedenle damar tıkanıklığı vakalarında da kolesterol düzeylerinin ve trigliseritlerin düşürülmesini sağlayabiliyor. Bu esnada iyi kolesterolü arttırıyor. Yapraklarını gece boyu suda bıraktıktan sonra ertesi gün bu suyu süzebilir ve içebilirsiniz.
DİYABET
Çemen otunun iyileştirici özellikleri tarçına oldukça benziyor. Diyabet karşıtı nitelikleri nedeniyle glukoz metabolizmasının kontrol edilmesini sağlıyor ve tip-2 diyabet gelişimine engel oluyor.
KALP PROBLEMLERİ VE KAN LİPİDLERİ
Çemen otu, kan lipid düzeyleri üzerinde etkiye sahip ve damar tıkanıklığı riskini de oldukça azaltıyor. Kötü kolesterol ve trigliserit düzeylerini azaltabilen yapısının yanında damarlarda plak oluşumuna da engel oluyor ve böylece kalpte kan pıhtılaşması kaynaklı problemlere engel olarak inme ve kalp krizi riskini azaltıyor. Diğer pek çok baharat gibi güçlü antioksidanlara da sahip ve böylece iç organları oksidanların yarattıkları hasardan koruyabiliyor. Vücudu pek çok kronik hastalıktan da koruyabiliyor.
LEKELERİ AZALTIR
Cildinizdeki lekelerin varlığından şikayetçiyseniz, çemen otu kesinlikle işinize yarayacaktır. Bir kaşık çemen otu tohumu tozunu bir kaç damla suyla karıştırın ve daha sonra bu macunu yüzünüze sürün, bu şekilde on beş dakika bekleyin ve sonra yumuşak ve ıslak bir pamuk ile temizleyin.
UZUN VE GÖSTERİŞLİ SAÇLAR
Bir önceki maddede yarattığımız macunu saç derinize sürüp kırk dakika bekleyebilirsiniz. Ardından onu soğuk suyla durulayabilirsiniz. Bu işlem haftada bir iki defa uygulanabilir. Böylece şampuan ve bakım kremlerindeki zararlı kimyasallara maruz kalmadan saçlarınıza ve derisine bakım yapabilirsiniz.
KEMİK ERİMESİNİ DURDURAN BİTKİLER
*Çemen Otu ( Şeker hastalığı kaynaklı kemik erimelerinde kullanılır)
*Tere Tohumu (Hipotiroid kaynaklı kemik erimelerinde kullanılır )
*Sahlep Otu (Çocuklarda görülen kemik erimelerinde kullanılır)
*Keçiboynuzu ( Gebelik döneminde anne karnında ki çocuğun gelişimi için kullanılır)
*Kuşburnu ( B ve C vitamini eksikliğinden kaynaklanan kemik erimeleri için kullanılır)
*Civanperçemi bitkisi ( Kansızlık ve Trombosit düşüklüğünden kaynaklanan kemik erimelerinde kullanılır )
*Isırgan otu ( Folik asit eksiğliği kaynaklı kemik erimelerinde kullanılır )
* Sütü çemen otu ve muz ile karıştırarak içerseniz kemikleriniz güçlenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder