27 Haziran 2020 Cumartesi

Dört mezhep, Hanefî, Mâlikî, Şâfiî ve Hanbelî’dir. Bu dört hak mezhepten birine uymayan, bid’at ehli olup Cehenneme gider.


Hasan Bozkurt ................ Ahmed bin Muhammed Tahtavi hazretleri buyuruyor ki: Kur’an-ı kerimdeki (Allahın ipi)’nden maksat, cemaattir. Cemaat da, fıkıh ve ilim sahipleridir. Fıkıh âlimlerinden bir karış ayrılan dalalete düşer. Sivad-ı a’zam, fıkıh âlimlerinin yoludur. Fıkıh âlimlerinin yolu da, Resulullah’ın ve Hulefa-i raşidinin yoludur. Bu yoldan ayrılanlar, Cehenneme gider. Allahü teâlânın rahmeti, Ehl-i sünnet vel cemaat fırkasında bulunanlara, gazabı da bu yoldan ayrılanlaradır. Fırka-i naciyye, bugün dört mezhepte toplanmıştır. Bu dört mezhep, Hanefî, Mâlikî, Şâfiî ve Hanbelî’dir. Bu dört hak mezhepten birine uymayan, bid’at ehli olup Cehenneme gider. (Tahtavi)

H.Ş : “(Dünya) İşlerİnde sIkIntIya düştüğünüz zaman, kabİr ehlİnden (salİh zatlarI vasIta ederek Allah’tan) yardIm İsteyİnİz”.
Ehl-i Sünnet Hanefi ............Ehl-i Sünnet âlimleri, bu hadis-i şerife uyarak enbiyanın-evliyanın-sulehanın hatta bütün mü’minlerin kabirlerini ziyaret etmişler… Onlardan feyz aldıklarını-verdiklerini bildirmişlerdir. Bu babta İmam-ı Rabbani müceddid-i elf-i sâni (k.s.) hazretleri buyururlar ki: “Mürşidimizin vefatından sonra mübarek kabirlerini ziyaret etmek gayesiyle, Dehli’l-mahrûseye (korunmuş şehir Dehli) uğramıştım. Mübarek kabirlerini bayram günü ziyaret ettiğimde, feyizli-bereketli mezarlarına teveccühüm sırasında, mukaddes ruhaniyetlerinden tam bir iltifat zuhur etti. Gurabaya gösterdikleri lütuf ve şefkatleriyle, beni Hâce Ahrâr (k.s.) hazretlerine ait olan hususi nisbetle taltif ettiler. Bu nisbeti kendimde bulduğumda bizzarûre (kaçınılmaz olarak) o marifetlerin ve ilimlerin hakitatini zevk yoluyla kavradım, zevken idrâk ettim…” [el-Mektubat, 1, 291]

yıl 1954 diyanet işleri reisinin bütün camilere gönderdiği uyulması şart tamiminin 14 maddesi.......Hutbe esnâsında cemaatın, ağızlarından hiçbir kelâm veya duâ söylemeyip, mücerred hutbeyi dinlemelerini sağlamak için Hatibin, cemaatle dünya kelâmı konuşması ve cemaatın ÂMİN demesine sebep olacak : (Allah cümlemizi gafletten uzak tutsun) gibi sözleri söylemesi câiz değildir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder