Hıltan otu (veya hiltan otu) şu isimlerle de bilinmektedir1,2,3:
DişotuKürdanlık, kürdan otuNamusotuKaraman kimyonuKılır
Aşağıdaki gibi birçok farklı ilacın içeriğinde, hıltan otu özünde bulunan bazı bileşenler de bulunmaktadır6:
AmiodaronNifedipinKromolinHıltan Otunun Faydaları
Hıltan otu faydalarını temel olarak içerdiği kellin maddesine borçludur. Yine içerdiği visnagin ve visnadin gibi hıltan otuna has bazı bileşenler de eczacılıkta kullanılmaktadır.
1. Böbrek Taşına Geçit Vermez
Hıltan otu var olan böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olmasa da; yeni böbrek taşı oluşumlarının önüne geçer5. İçeriği, uzun süre birikmesi halinde böbrek taşına dönüşen minerallerin bir araya toplanmasını önler. Ayrıca böbrek kumunun dökülmesine de yardımcı olabilir.
2. Solunum Yolu Hastalıkları İçin Kullanılabilir
Hıltan otu astım, bronşit, boğmaca gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Genel olarak öksürüğü azaltır. Eczacılıkta hıltan otu özünden hazırlanan ilaçlar bu hastalıklarda kullanılmaktadır.
3. Şeker Hastalığı Belirtilerini Azaltır
Bu bulgu, 2002 yılında Journal of Pharmacotherapy dergisinde yayımlanan bir çalışmada ifade edilmiştir. Şeker hastası olan deney farelerine hıltan otu yedirildiğinde kan şekeri seviyelerinin düştüğü gözlenmiştir.
4. Kan Dolaşımını İyileştirir
Hıltan otu genel olarak kan dolaşımını iyileştirir. Birçok farklı kalp damar hastalığı için hıltan otundan hazırlanan ilaçlar kullanılmaktadır6. Bu hastalıklardan bazıları şunlardır:
Yüksek tansiyonNabız düzensizlikleriKalp yetmezliğiDamar sertleşmesi ve yüksek kolesterol5. Vitiligo Tedavisi
Hıltan otu vitiligo tedavisinde umut verici sonuçlar sağlamıştır. Cilt üzerinde beyaz lekelerle kendini gösteren vitiligo, hıltan otunda bol miktarda bulunan kellin maddesi ve ultraviyole A ışınları ile tedavi edildiğinde gerilemektedir.
Bu araştırma, European Journal of Dermatology dergisinde 2001 yılında yayımlanmıştır. Kellin, aşağıdaki gibi cilt problemlerine de fayda sağlayabilir:
SedefSaçkıran (bölgesel saç kaybı)Böcek ısırmasıKızarıklık ve şişme6. Diğer Faydaları
Hıltan otu ayrıca2;
Kramp ve spazm çözücüdür.İdrar söktürücü etkisi vardır.Safra kesesi sorunlarına iyi gelir.Adet sancısını hafifletebilir.Zindelik ve kuvvet verir.Hıltan Otunun Yan Etkileri
Fazla tüketildiği takdirde hıltan otu bazı istenmeyen etkiler de doğurabilir. Kabızlık bunlardan biridir. Aşağıdaki sorunlar da söz konusu olabilir:
Mide bulantısıBaş dönmesiUyku problemleri (uykuya dalamama ve derin uykuya geçememe)İştah kaybıKaşıntıCiltte güneş ışığına karşı aşırı hassasiyet
Dikkat: Hıltan otunun var olan karaciğer hastalıklarını artırma gibi bir riski vardır. Karaciğer sorunları olan kişiler doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanmamalıdır.
Hamileler Kullanmamalı!
Hıltan otunda bulunan kellin bileşeni, rahim kasılmalarına yol açabilir. Bu durum düşükle sonuçlanabileceği için, hamileler kesinlikle tüketmemelidir.
Takviyelerini Yasaklayan Ülkeler Var
Avustralya ve Yeni Zelanda Gıda Standardı Kurumu, hıltan otundan hazırlanan gıda takviyelerini yasaklamıştır. Bu yasağın nedeni, hıltan otunda bulunan bazı kumarin türevleri ve bazı flavonol glikozitleri gibi bileşenlerin yoğun oranda tüketilmesinin zararlı olabileceğidir4.
Hıltan Otunun KullanımıHıltan Otu Çayı
Hıltan otunun yaygın kullanımı, kurutulmuş hıltan otu ve tohumlarının 1-2 dakika kaynatılarak çayının hazırlanması şeklindedir. Bu uygulamayı aşağıdaki durumlar için yapabilirsiniz:
Böbrek taşı oluşumunu önlemekÖksürüğü ve diğer solunum yolu rahatsızlıklarını azaltmakKan dolaşımını iyileştirmekVitiligo tedavisi
Daha lezzetli ve etkili bir çözüm için balla tatlandırınız2.
Cilt Sorunları İçin:
Hıltan otundan hazırlanan lapa az miktarda suda 2 saat bekletilir. Sorunlu cilt bölgesine yarım saat doğrudan uygulanır, sonrasında temizlenir.
Not: Hıltan otundan hazırlanmış kremler kullanabilirsiniz. (Ammi Visnaga Cream adı ile yurt dışından satın alabilirsiniz.) Özellikle vitiligo ve beyaz cilt lekeleri için etkilidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder