5 Ocak 2022 Çarşamba

ÇÖREK OTUNUN BİLİNMEYE Bilinen 16 türü vardır. Şam çörekotu, kırk çörekotu bilinen türleridir. Karamuk, siyah susam ve çörekotu diye de anılır. Çörek otu, %35-40 oranında yağ, acı madde, uçucu yağ, saponin, tanen, nigelon (bronşit nöbetlerine karşı), thymochinon (öd söktürücü) içerir.


Vücuda kuvvet ve zindelik verir; bal ile macun yapıp yenebilir. Anne sütünü artırır; balla yenmeye devam edilmelidir. Unutkanlığa faydalıdır, balla macun yapılıp yenmeli.🔸 Öksürük, balgam, nefes darlığı ve romatizmaya faydalıdır; balla karıştırılıp yenir veya macun yapılır. Grip ve nezleye, baş ağrısına; yağı burundan damlatılır veya çörek otu bir müddet sirke içinde bekletildikten sonra alınarak toz haline getirilir, tohumları kavrulur, tütsüsü buruna çekilir.
Kulak için, sonradan meydana gelen üşütme, rüzgâr alma, iltihap tıkanıklıklarında; çörek otu yağı kulağa damlatılır. Diş ağrısı ve diş iltihaplanmalarında kullanılır; çörek otu sirke ile kaynatılıp ağızda gargara yapılır.
Saçları besler, kepeği önler; çörek otu yağı saçlara sürülür. Çörek otunu balla kullanma tavsiye edilir. Yüksek dozajda almamak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder