25 Şubat 2022 Cuma

GÖZ HASTALIKLARIMIZIN ASIL SEBEBLERİNİN EKSİK V

 

Mustafa Ulaş

8s 
Sadece ben ile paylaşılıyor
GÖZ HASTALIKLARIMIZIN ASIL SEBEBLERİNİN EKSİK VİTAMİNLER OLDUĞUNU UNUTMAYALIM m.ulaş
Bazı göz hastalıkları erken dönemde tedavi edilmediklerinde ilerleyerek görme kaybına varan kalıcı hasarlara neden olabilir. Beslenmenizde göz sağlığına iyi gelen vitaminlere yer vererek göz sağlığınızı koruyabiliriz.
A VİTAMİNİ
A vitamini, gözün görüşünde önemli bir rol oynar. Hayvansal gıdalarda bulunan A vitamini özellikle gece görüşünün güçlenmesine destek olur. A vitamini aynı zamanda düzenli kullanımda kataraktın yanı sıra gece körlüğü ve makula dejenerasyonuyla karşılaşma riskini azaltıyor.
A vitamini hayvansal gıdalar dışında portakal, havuç, buğday, maydanoz ve yumurta sarısında bulunuyor.
B1 VİTAMİNİ
B1 vitamini eksikliğinde göz siniri hasarı ortaya çıkabiliyor.
B1 vitaminini en çok koyun ve sığır eti, balık, süt, yumurta, kepek, buğday, bira mayası, taze sebze ve meyvelerde bulunuyor.
B2 VİTAMİNİ
B2 vitamini metabolizmanın işleyişini doğrudan etkiliyor. Göz yorgunluğunu engelliyor. Eksikliği ise gözlerde ışığa karşı hassasiyet ve yanma hissine yol açabiliyor.
B2 vitamini en çok peynir, badem, kırmızı et, yağlı balıklar, yumurta (haşlanmış), mantar, susam, yeşil yapraklı sebzelerde (ıspanak, brokoli) bulunur.
B6 VİTAMİNİ
Göz sağlığının korunması üzerinde etkilidir.
B6 vitamini; kepekli tahıllar, kurutulmuş baharatlar, antep fıstığı, sarımsak, ciğer, balık, fındıkta bulunur.
B 12 VİTAMİNİ
Vücuttaki B12 vitamini eksikliği gözde yanma/kızarıklık, kornea ve ışık hassasiyeti gibi problemleri beraberinde getirir.
Karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini açısından en zengin temel besin kaynaklarıdır.
C VİTAMİNİ
C vitamini göz sinirlerindeki hasarı önlüyor. Katarakt gelişme riskini azaltıyor.
C vitaminini genel olarak taze meyvelerde ve sebzelerden alabilirsiniz.
D VİTAMİNİ
D vitamini özellikle miyop, göz tansiyonu üveit ve yaşa bağlı makusa dejenerasyonu gibi görme kaybıyla ilerleyen hastalıklarda önemli koruyucu etkiye sahiptir.
Balık, balık yağı, tereyağı, karaciğer, kırmızı et, yumurta, sebzeler D vitamini içerir. Ayrıca güneş önemli bir D vitamini kaynağıdır.
E VİTAMİNİ
Retina dejenerasyonunu önlemeye yardımcı oluyor. E vitamini, ceviz, badem gibi kuru yemişlerde, zeytinyağı ve ayçiçek yağında, ayrıca kivi, muz ve mango gibi meyvelerde bulunuyor.
Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri de göz kuruluğunu azaltıyor. Somon ve ton balığının yanı sıra ceviz ve keten tohumunda bulunan Omega-3 ve 6 yağ asitlerinin, retina gelişimi açısından oldukça faydalı olduğu biliniyor.ALINTI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder