Bitki: Çok açık yeşilimsi kabuklu küçük ağaççıklardır.
Yetiştiği Yerler: Küba, Meksika, Peru ve Antil adalarında yetişir.
Kullanılışı: Bu küçük ağacın dalları muhtelif uzunluklarda kesilir, sonra özel bıçaklarla uzunlamasına yarılır, kabukları çıkarılarak, hafif güneşte kurutulur. Kuru kabuklar ilaç haline getirmek için suyla kaynatılır. Bunlar kokulu, keskin ve acı lezzetlidir. Dışı sincabi içi sarı renklidir. Yanınca güzel koku verir.
İçindeki Maddeler: Kaskarillin adında acı bir madde, uçucu bir yağ, rezin, tanin ve boya maddeleri içermektedir
Tıbbî Etkiler: Acı maddesi kaskarillin sayesinde iştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Bunun için 5 gr. amber kabuğu 1 İt. suda kaynatılarak içilir.
İshalde barsak hareketlerini yavaşlatarak barsaklarda su emilimini arttırır ve dışkı daha katı çıkar. İshal kesici etki için eşit miktarda yaban yasemini ile karıştırılıp akşamları 30 mg. yutulur.
Değişik kokusu sinirleri gevşetir, rahatlatır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder