19 Kasım 2019 Salı

AVOKADO FAYDALARI VE KULLANIM ŞEKLİ

Latince Adı: Persea Gratissima.

Bitki: Armut şeklinde meyvaları olan, kışın yapraklarını dökmeyen, 8-10 metre boyunda bir ağaçtır.

Yetiştiği Yerler: Sıcak iklim bitkisi olan avokado’nun anavatanı Amerika kıtası olarak bilinmektedir. Ülkemizde de Akdeniz bölgesinde, özellikle Adana, Alanya ve Antalya’da bahçelerde kültürü yapılmaktadır.

Kullanılışı: Avokado, kabuğu yeşil, içi yeşilimsi beyaz bir meyvadır. Gıda olarak tüketilebildiği gibi, suyla kaynatılmak suretiyle ilaç olarak da kullanılabilir.
Yaprakları kurutulup, suyla kaynatılarak içilir.

Meyva, yaprak ve odunlardan su buharı distilasyonu ile elde edilen uçucu yağ kozmetik sanayiinde yararlanılan bir üründür. Yeşilimsi renklidir.

İçindeki Maddeler: Meyvalarda A, D, E vitaminleri ve sabit bir yağ, avokado yağında ise oleik ve linoleik asit gibi doymamış yağ asitleri vardır. Yapraklarda tanen ve uçucu yağ bulunur. Uçucu yağda pinenler, cineol ve kâfur mevcuttur.

Tıbbî Etkiler: Yaprak ve meyvalar tansiyon düşürücü, yapraklar ise kabız yapıcı olarak kullanılır.

Avokado yağı cilt bakımında kullanılan kremlerin terkibine girer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder