Bitki: 2 metre yüksekliğinde, dikenli çalılıklar ve orman açıklıklarında yetişen, Nisan Mayıs aylarında beyaz renkli çiçekler açan, sonbahar sonunda olgunlaşan siyah, ekşi, küremsi meyvalara sahip bir ağaççıktır.
Yetiştiği Yerler: Güney Avrupa, Balkanlar ve Türkiye’de de Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde rastlanır.
Kullanılışı: Yapraklar ve çiçekler güneşli bir havada toplanarak hemen kurutulur. Kulllanılacağı zaman suyla kaynatılır.
İçindeki Maddeler: Amygdalin, şekerler, organik asitler ve pektin bulunmuştur.
Tıbbî Etkiler: Pektin sebebiyle yaprakları kabız, çiçekleri ise idrar söktürücü, barsak parazitlerini düşürücü (Amygdalin) ve hafif müshil tesire sahiptir. Kurutulmuş çiçeklerden 50 gr.
1 It. suda kaynatılır günde 3 bardak içilir. Bu İlaç ayrıca romatizma ve gut ağrılarında da fayda sağlayabilir. Yine ağız ve boğaz iltihaplarında gargara şeklinde de uygulanabilir.
Meyvaları vücudda metabolizmayı aktive ederek vücud direncini arttırır. Bunun için grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda, romatizmal durumlarda ağrı kesici olarak uygulanabilir. Meyvalar ishal tedavisinde de kullanılır. Kurutulmuş meyvalardan 70 gr. 1 It. suda 10 dk. kaynatılır. Günde 2 bardak içilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder