19 Kasım 2019 Salı

CİĞER OTU'NUN FAYDALARI VE KULLANIM ŞEKLİ

Latince Adı: Pulmonaria Officinalis.

Bitki: 30-60 cm boyunda, Nisan, Mayıs aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, orman ve koru kenarlarında, çayırlarda rastlanan, çiçekleri daha sonra kırmızıdan menekşe moru rengine dönen bir bitkidir. Eskiden akciğer hastalıklarına karşı çok kullanıldığından bitkiye bu isim verilmiştir.

Yetiştiği Yerler: Marmara ve Karadeniz bölgelerinde, Orta Avrupa’da yetişmektedir.

Kullanılışı: Nisan ayında toplanan çiçek ve yapraklar gölge bir yerde kurutulur. Kullanılacağı zaman suda kaynatılarak dahilen veya haricen tüketilir.

İçindeki Maddeler: Müsilaj, tanen, reçine, saponin, silicic asid, şekerler ve sabit bir yağ mevcuttur.

Tıbbî Etkiler: Müsilajın yumuşatıcı özelliği sebebiyle dahilen öksürüklü hastalıklarda göğsü yumuşatmak, öksürüğü azaltmak için, haricen ise meme çatlakları ve meme başlarının temizlenmesinde faydalanılır. Haricen kullanımda tanenin hafif antiseptik olması da yarar sağlar. Bu sebeple hafif 1. dereceden yanıklarda da kullanılabilir. Yine hemoroidlerde diğer bir kullanım alanıdır.

50 gr. ciğerotu 1 It suda kaynatılarak günde 2-3 bardak içilir veya harici olarak sürülmek suretiyle uygulanır. Harici kullanımda etkin maddelerin yoğunluğunu arttırmak maksadıyla su 0.5 It kalıncaya kadar kaynatılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder