Son yıllarda, turizm diğer kültürleri tanıma ve onları taklit etme olayını arttırmış, bu da tıbbî bitkilerde dahil olmak üzere doğal türlere ilgiyi yeniden uyandırmıştır. Ayrıca yiyeceklerde suni renklendirme ve kokulandırmanın korkunç bir boyuta ulaşması da bitkilere yeniden dönüşü aktive etmiştir.
Sayısız bitkinin yiyecek olarak kullanımı mevcuttur. Buna kısaca bir bakacak olursak:
1- Adaçayı: Yağlı etlerde, peynirle.
2- Anason: Tohumları çöreklerde, taze yaprakları çorba ve salatalarda.
3- Defne: Çorbalarda ve balık ile, turşularda.
4- Dereotu: Salata ve çorbalarda, balık ve patates ile.
5- Fesleğen: Taze yaprakları domates ve mantarlı soslarda.
6- Kimyon: Ekmekte, köftede çöreklerde, bisküviilerde, lahana ve ciğer ile.
7- Kişniş: Taze yaprakları salatalarda ve garni olarak.
8- Maydanoz: Salata, çorba, yumurtalı ve etli yemeklerde.
9- Melekotu: Tozu keklerde, taze yaprakları meyve salatalarında.
10- Merzengüş: Çorbalarda, domates ve fasülye ile, et yemeklerinde.
11- Rezene: Balık, peynir ve çorbalarda, çay olarak.
12- Sığırdili: Taze yaprakları çorba ve salatalarda, çiçekleri salatada.
13- Tarhun: Balıkla, mantarlı omlette, sirke yapımında.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder