19 Kasım 2019 Salı

GÜNLÜK KULLANIMDA ŞİFALI BİTKİLER

Günümüzde bitkilerin yiyecek ve ilaç olarak kullanımında keskin bir ayrım vardır. Halbuki önceden böyle bir çizgi yoktu. Vahşi bitkiler arasından elde edilen sebzeler hem beslenmede hem de birtakım hastalıkları iyileştirmede faydalı oluyordu. Örneğin 5000 sene öncesinden kalmış olduğu tahmin edilen prehistorik harabelerde kimyon tohumları bulunmuştur. Romalılar da kimyon tohumlarını mükemmel bir hazmettirici olarak tavsiye etmiş ve köklerinin lapasından ekmek yapmışlardır. Kuzey Avrupa ülkelerinde ise uzun ve sert geçen kış aylarında taze yiyecek bulma imkanı çok kısıtlı olduğundan, bahar aylarında hindiba, kuzukulağı gibi sebzeler vücudu temizleyici olarak kabul edilmiş ve kullanılmışlardır.

Son yıllarda, turizm diğer kültürleri tanıma ve onları taklit etme olayını arttırmış, bu da tıbbî bitkilerde dahil olmak üzere doğal türlere ilgiyi yeniden uyandırmıştır. Ayrıca yiyeceklerde suni renklendirme ve kokulandırmanın korkunç bir boyuta ulaşması da bitkilere yeniden dönüşü aktive etmiştir.

Sayısız bitkinin yiyecek olarak kullanımı mevcuttur. Buna kısaca bir bakacak olursak:

1- Adaçayı: Yağlı etlerde, peynirle.

2- Anason: Tohumları çöreklerde, taze yaprakları çorba ve salatalarda.

3- Defne: Çorbalarda ve balık ile, turşularda.

4- Dereotu: Salata ve çorbalarda, balık ve patates ile.

5- Fesleğen: Taze yaprakları domates ve mantarlı soslarda.

6- Kimyon: Ekmekte, köftede çöreklerde, bisküviilerde, lahana ve ciğer ile.

7- Kişniş: Taze yaprakları salatalarda ve garni olarak.

8- Maydanoz: Salata, çorba, yumurtalı ve etli yemeklerde.

9- Melekotu: Tozu keklerde, taze yaprakları meyve salatalarında.

10- Merzengüş: Çorbalarda, domates ve fasülye ile, et yemeklerinde.

11- Rezene: Balık, peynir ve çorbalarda, çay olarak.

12- Sığırdili: Taze yaprakları çorba ve salatalarda, çiçekleri salatada.

13- Tarhun: Balıkla, mantarlı omlette, sirke yapımında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder