14 Kasım 2019 Perşembe

Saniyede bir yıldız saysaydık, bir milyar yıldızı saymamız 30 yıl alırdı. ESA'nın Gaia teleskobu ise kısa sürede 1.7 milyar yıldızı bizim yerimize saydı ve katalogladı. NASA'ya çalışan bazı saygın bilim adamları bile "Ortalama beş yıldızdan birinin etrafında dünya benzeri ve üzerinde hayat olan en az bir gezegen var" dediğine göre, Gaia'nın kısa sürede katalogladığı kısımda en az 340 milyon başka dünya ve insan türü var. İçinde bulunduğumuz Samanyolu gök adasında yüz milyarlarca yıldız var. Fezanın/uzayın şimdiye dek gözetlenebilen kısmında bile Samanyolu benzeri yüz milyarlarca gök ada var. Bunlar muhtelif/çeşitli büyüklüklerde ve hatta Samanyolu, ortalamanın altında ve küçükçe bir gök ada... Komşu gök ada olan Andromeda'da en az bir buçuk trilyon yıldız var. Bizim yıldız sistemimiz fezada çok nadir görülen tek yıldızlı bir sistem. Fezada yüksek oranda iki yıldızlı ya da üç yıldızlı yıldız sistemleri var. Bu sistemlerden bazılarında yıldızlar bizim yıldızımızınn binlerce katı kadar büyük. Bazıları ise milyon katına kadar daha büyük. Bunların etrafında dönen gezegenler de o nispette büyük ve o gezegenlerden üzerinde hayat bulunanlarında kim bilir ne kadar nüfus var. İşte bu nedenle 18 bin alem denildi. Zira "18 bin" sayısı Arap kültüründe gerçek bir sayıyı ifade etmiyordu. Çokluktan kinaye... Bizdeki "ohoo bin tane var" denirken gerçek sayının kastedilmemesi ve "Asla baş edemez ve sayamazsın, bildiğin gibi değil, çok çok fazla var" anlamında kullanılması gibi... Şu kadarcık ilmimizle bile anlayabiliyoruz ki başını sonunu dahi tespit edemediğimiz kocaman fezada sayılamayacak kadar çok galaksi ve yıldız ve gezegen var. Bunlardan üzerinde hayat olanlarını saymaya kalksak bile sayamayıp aciz kalacağız. En az kattrilyonlarca seyyarede/gezegende başka insan türleri var. Düşünelim ki, Allah-ü tealanın şu sistemi yarattığı andan bu güne kadar geçen milyarlarca sene boyunca hala ışığı dünyamıza ulaşamamış yıldızlar var. Oysa ışık saniyede 300 bin km. yol alır. Üstelik şu dünyamızdan en uzaktaki yıldızı bulup aramızdaki mesafe kadar daha ileri gidince, fezanın sonuna geliyoruz ve 1. kat semaya geçebiliyoruz. Feza/uzay bu kadar büyük ama içinde bulunduğu 1. kat semaya kıyasla, Arap yarım adasındaki bir yüzük kadar küçük. 1. kat semada yıldızlar ve gezegenler yok. 1. kat sema da içinde bulunduğu 2. kat semaya kıyasla Arap yarım adasına atılmış bir yüzük misali küçücük. Her kat, üstündeki diğer kata kıyasla bu nispetle küçük. Bu şekilde yedi kat sema/gök var ve yedinci kattan sonra beş kat daha sema var. Allah her şeye kadir.

Züfer Kara - Temaslar UFO
Yüzyılda 13 kez gerçekleşen olay: Merkür, Güneş ile Dünya arasına giriyor
Güneş Sistemi'nin en küçük gezegeni Merkür yüzyılda sadece 13 kez görülen bir astronomi olayında Güneş ile Dünya arasından geçecek.
Pazartesi günü Dünya'ya 101 milyon kilometre uzaklıkta olacak olan Merkür, Güneş'e bakıldığında siyah bir leke gibi görülecek. Merkür’ün geçişi; Kuzey ve Güney Amerika, Antarktika, Batı Afrika ve Atlantik Okyanusu’ndan tamamen, Türkiye’deyse öğleden sonra başlayıp gün batımına kadar gözlemlenebilecek.
Antalya’da bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ise ender görülen bu astronomi olayını Türkiye saatiyle 15.40'tan itibaren Youtube kanalından canlı olarak yayınlayacak.
Merkür'ün Güneş'e yakınlığı ve küçük bir gezegen olması sebebiyle bu geçiş çıplak gözle fark edilemeyecek. Astronomi meraklılarının teleskop kullanması gerekiyor.
Bir sonraki geçiş, 13 Kasım 2032’de yaşanacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder