7 Ocak 2020 Salı

BAĞIRSAK KANALI HASTALIĞI (CROHN) :


Bazı sağlık sorunlarında kişilerin yaşadığı şikayetler, vücudun sadece bir bölümünde değil, neredeyse tamamında hissediliyor. Bunun gibi birbirinden farklı pek çok belirtinin görüldüğü sağlık sorunları arasında, ağızdan anüse kadar tüm sindirim sistemini etkileyebilen ve daha çok bağırsaklarda görülen crohn hastalığı da yer alıyor. Bağırsaklarda iltihaplanma ve ülserler (yaralar) olarak ortaya çıkan crohn hastalığı, en sık ince bağırsağın son bölümü ve kalın bağırsakta oluşuyor.Yüksek sosyo-ekonomik gruplarda ve kentsel bölgelerde yaşayan kişilerde daha sık görülen crohn hastalığının nedeni henüz bilinmiyor. Araştırmaların çoğunluğu, genetik olarak rahatsızlığa yatkın bireylerde, bilinmeyen çevresel veya mikrobik bir faktörün, mide-bağırsak kanalında anormal bir iltihaba neden olarak crohn hastalığına yol açtığını gösteriyor. Crohn hastalığı anne babadan çocuğa direkt geçmese de, bu tür rahatsızlığı olan kişilerin akrabalarında yüzde 5 ile yüzde 20 oranları arasında görülüyor. Sigara içmek, romatizmal ilaç ve aspirin kullanmak, hormonal değişiklikler ve enfeksiyonlar crohn hastalığını tetikleyen faktörler arasında yer alıyor.
Belirtileri:
Sık sık karın ağrısı yaşamak,
• Kimi zaman kanlı olmak üzere ishal geçirmek,
• İştahsızlık, kilo kaybetmek,
• Halsizlik ve yorgunluk hissi,
• Kansızlık ve ten renginde solukluk,
• Zaman zaman ateş, üşümek, titremek,
• Bazı kişilerde bulantı, kusma ve şişkinlik hatta bağırsak tıkanmaları ve kabızlık,
• Kimilerinde ağızda yaralar, gözde kızarıklık ve yanma, eklemlerde ağrı, ciltte döküntüler ve karaciğer fonksiyon testlerinde bozukluklar,
• Kişilerin bir kısmında bağırsaklar ile diğer organlar, cilt veya makat arasında kanalların açılması (fistüller) ve buralardan akıntıların gelmesi, makatta şişlikler ve yaraların olması,
• Dönem dönem bağırsaklarda tıkanmalarla birlikte karın ağrısı ve kabızlık ataklar.
UYGULAMA :
1- Cıvan perçemi: 1 çay kaşığı bitki 1 bardak kaynar suda haşlanır 15 dakika demlendikten sonra süzülüp içilir.günde 2 bardak.
2- Eğir kökü : Toz eğir kökünden 1 çak kaşığı akşamdan 1 bardak soğuk suda sabaha kadar bekletilir.sabah ateşte ılıklaştırılıp süzülür bundan kahvaltı ve yemeklerden önce ve sonra olmak üzere günde sadece 1 er yudumdan 6 yudum içilir.fazla içilmemelidir.sabah ilk yudumdan sonra kalan temiz bir termosta saklanır.ılık halde içmek gerek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder