16 Ocak 2020 Perşembe

SEDEF ARTIK BAŞA BELA DEĞİL Sedef hastalığı, tıp dilinde Psoriasis olarak da bilinen bir deri hastalığı. Derinin belli bölgelerinde kızarıklık ve gümüş renkli kabuklanmalarla kendini gösteriyor. Vücudun en çok saçlı deri, dirsek, sırt ve diz kısımlarında görülüyor. Tüm vücudu etkisi altına aldığı gibi tesir ett

iği alanın küçüklüğünden ötürü bazı kişilerce varlığı farkına bile varılamayabiliyor.
Bulaşıcı mıdır?
Hastalıkla ilgili detaylı bilgiye sahip olmayanlarca 'bulaşıcı' olarak nitelendirilse de, sedef hastalığı aynı aileden farklı kişilerde görülse de aslında bulaşıcı değil. İyileşme ve tekrarlama ile bir ömür boyu sürebilen bu cilt hastalığında, hem genetik hem de çevresel faktörler rol oynayabiliyor. Aile ağacınızda sedef hastası olması, bu hastalığa karşı yatkınlığınızı artırabilir, fakat ailesinde hiç sedef hastası olmamış kişilerde de bazı ilaçların kullanımı ve duygusal iniş-çıkışlar da hastalığı ortaya çıkarabilmekte. Ayrıca boğaz ve vücutta gerçekleşen bazı enfeksiyonların da hastalığı tetiklediği düşünülmekte.
Nerelerde Görülür?
Sedef hastalığı toplumun yaklaşık olarak %1 ilA 2'sinde görülüyor. Bazı sedef hastalarında eklem şikAyetleri de olabiliyor. Hastalığın en sık rastalanan tipi, 'plak tipi sedef'. Plak tipi sedef hastalığında, daha çok dirsek ve dizlerde pullanma ve kabuklanma görülüyor. Kasıklar, koltuk altı gibi derinin katlandığı bölgelerde ortaya çıkan türüne ise 'ters sedef' deniliyor. Kişide sıvı ve elektrolit dengesizliğine neden olabildiğinden hastanede tedavi gerektiren bir başka sedef hastalığı tipi de hastanın cildinin neredeyse her bölgesinde yaygın kızarıklık ve deri dökülmesi olarak karşımıza çıkan 'eritrodermik sedef'. Sedef hastalığı çocuklarda da görülebiliyor maalesef. Hastalığın yaraların damla şeklinde vücuda dağıldığı, çocuklarda görülen bu tipine de 'damla tipi sedef' adı veriliyor. Sedef hastalığı nokta biçiminde çöküntüler şeklinde tırnaklarda da görülebiliyor.
Sizde sedef hastalığına yakalanmış ve bu hastalıktan bir an önce kurtulmak istiyorsanız, mutlaka lavanta çayını denemelisiniz. İşte Saraçoğlu'ndan lavanta çayı kürü...
Malzemeler:
- Lavanta çayı
- Kaynatılmış su
Hazırlanışı:
Öncelikli olarak yapmanız gereken ilk şey, bir su bardağın içinde bir tatlı kaşığı lavantayı 10 dakika boyunca kaynatmak olacaktır.
Uygulanışı:
Hazırlamış olduğunuz bu çayı akşamları uyumadan önce tüketmelisiniz. Böylelikle hem sedef rahatsızlığının iyileşme sürecini hızlandırmış olacak hem de verimli bir uyku gerçekleştirmiş olacaksınız.
Kırmızı pancar kürü:
250 gram kırmızı pancarın üzerinde oluşmuş olan kötü etkileri temizlemek için, 1 gece önceden sirkeli suya koyup, bekletin. Sabah, pancarın kabuklarını soymadan, 1 litre kaynar suya koyarak, 3 dakika kaynatın. Bir süre demlendirdikten sonra, suyunu süzün ve cam bir kavanoza koyun. Bu suyu 3 hafta boyunca, günde 3 kez aç karnına için. Bu cam kavanozdaki pancar suyunu, 3 gün bozulmadan buzdolabınızda saklayabilirsiniz.
#şifaarabul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder