23 Kasım 2019 Cumartesi

ACI BAKLANIN FAYDALARI OKUYALIM m.ulaş

ACI BAKLANIN FAYDALARI OKUYALIM m.ulaş
icebakla, Termiye, Yahudi baklası, Gavur baklası, Lupinus Albus.
Botanik Bilgi : Baklagillerden; otsu bir bitkidir. 30-120 cm'e kadar boylanabilir. Çiçekleri dik salkımlar şeklinde kümelenmiştir. Her sene yerinde çıkan bir senelik ya da ufak çalı şeklinde gelişen üç değişik türü vardır. Bizdeki deli bakla senelik olup rengi açık lila ya da pembedir. Acı taneleri kullanılır.
Yetiştirildiği Yerler : Avrupa, Balkanlar ve yurdumuzun Marmara ve Ege bölgelerinde yabani olarak yetişmektedir.
Bilinen Bileşimi : Sabit yağ ve lupinin, spartein gibi alkaloidler bulunur.
Faydaları:
Besleyicidir.
İdrar söktürür ve idrar yollarını temizler. Prostat hastalarına iyi gelir.
Böbrek iltihabını giderir. Böbrek taş ve kumlarının düşürülmesine yardımcı olur.
Baş ağrılarını dindidir.
Romatizma, lumbago ve siyatik ağrılarını keser.
Albümin miktarını düşürür. Vücutta biriken tuzu atar.
Kuvvet verici ve barsak parazitlerini düşürücü etkileri vardır.
Şeker hastalarında kan şekerini azalttığı idda edilmektedir. Zehirsizleştirilmiş baklalardan 10-20 adet yenilebilir.
Adet kanamalarını artırır ve kolaylaştırır, doğum sonrası akıntıların gelişini rahatlatır. Toz haline getirilmiş kavrulmuş tohumlardan sabah aç karnına 1 kahve kaşığı alınır.
Ağrılar (Migren)
Egzama Sedef,
Çocuk Felci,
Kabızlık,
Anjin,
Kalp Damarlarında Tıkanma,
Alerjik Hastalıklar,
Kollestrol,
Boyun Fıtığı,
Epilepsi (sara),
Bel Fıtığı,
Kireçlenme ,
Astım Bronşit ,
Guatr,
Bademcik İltihabı,
Mide Ülseri, Gastrit,
Boğmaca,
Romatizma,
Sarılık,
Basur (Hemeroid),
Sinüzit,
Sivilceler,
Felç,
Tansiyon Düşüklüğü,
Grip,
Verem (Tüberküloz),
Ağız Kokusu,
Altını Islatan Çocuklar,
Adet (aybaşı) Sorunu,
Akciğer İltihabı,
Lösemi (all – aml),
Baş Dönmesi,
AFT (Ağızda Ülser),
Fil Hastalığı,
Akdeniz Anemisi,
Rahimde İltihap, Kist,
Çocuk Olmama (Erkekten Dolayı), Cinsel Soğukluk, Çocuk Olmaması, Bel Soğukluğuna iyi gelir.
Kullanım Şekli : Olgun tohumları acı lezzetli ve zehirli bileşikler taşıdıkları için, bunları uzaklaştırmak maksadıyla kaynar suda bir müddet bekletilerek acı tadı geçirilir. Gevşeyen kabuklar soyulup yenilir. Tohumlar kavrulup, değirmende çekilerek toz haline de getirilebilir
Alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder